Sportok, amelyek nagy eséllyel porckopáshoz vezetnek

Talán meglepő lehet, de bizonyos mozgásformáknál nagyobb a másodlagos porckopás kockázata. Utóbbi a fiatalabbakat is érintheti, amennyiben nem megfelelően sportolnak, például rendszeresen túlerőltetik az ízületeiket. De mit tehetünk a porckopás megelőzéséért?

Ízületi porckopásról akkor beszélünk, amikor a porc állományának lebontása és felépítése nincs egyensúlyban, azaz a lebomlás nagyobb mértékű, mint a felépítés. Ennek következtében nem tudja a súrlódásgátló szerepét hatékonyan ellátni, ezért a terhelésnek a porc nem tud megfelelni, porcsérülések jönnek létre. Mivel a porc nem bírja a terhelést, ezért az áttevődik az alatta lévő csontra. Ez a fokozódó nyomás miatt tömörül, keményebbé válik, amely így már alulról is terheli a porcot, mindez pedig erős fájdalommal párosul. Gyakori az is, hogy a porcok szélén csonttüskék, csontlerakódások, kinövések alakulnak ki, amelyek mozgás közben is nagy fájdalmat okozhatnak.

A porckopást , vagyis az artrózist a kezelés alapján két nagy csoportba sorolják a szakemberek. Az elsődleges artrózis oka rendszerint ismeretlen, és általában 45 éves kor fölött alakul ki, inkább a nőknél. Érdekesség, hogy nem ritkán érelmeszesedéssel párosul, ám ennek okát a szakértők nem az öregedésben látják. A másodlagos artrózisok esetében ezzel szemben ismert a kialakulás oka: a betegséget az ízület sérülése, gyulladása, fejlődési rendellenessége, túlterhelése előzi meg, vagy olyan betegséggel kapcsolatos (például cukorbetegséggel), amely az ízületi porc anyagcseréjét befolyásolja. A porckopás ezen fajtája nem korhoz kötött, egészen fiatalokat is érinthet.

Nagyobb kockázatú sportok

Talán meglepő lehet, de egyes sportolási formáknál nagyobb a másodlagos artrózis kockázata. Utóbbi a fiatalabbakat is érintheti, amennyiben nem megfelelően sportolnak, például rendszeresen túlerőltetik az ízületeiket. Ilyenkor nem árt néhány alapszabállyal tisztában lennünk a sérülések megelőzése érdekében. Mivel a porckopás leggyakrabban az erősen igénybe vett térdízületnél fordul elő, értelemszerűen azok a sportok tartoznak a nagyobb kockázatúba, amelyeknél a térd mozgása áll a középpontban. Ilyenek például a súlyemelés, a futás, a síelés , a tenisz, a futball.

porckopás, artrózis, másodlagos porckopás
bizonyos mozgásformáknál nagyobb a másodlagos porckopás kockázata. Fotó: Getty Images

A kutatások szerint ezek a magas intenzitású sportok akkor növelik meg a térdfájdalom és porckopás kockázatát, ha legalább heti háromszor egy órát végezzük őket. Akik még ennél is erősebb intenzitással sportoltak, azoknál magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagénstruktúrát mutattak ki a térdben. Érdekesség, hogy ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan (nem csak sporthoz kötődő) mozgásformát, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a legalább 10 emeletnyi lépcsőzés, a nehéz súlyok emelgetése, a guggolás és a minimum 30 perces napi térdelés. 

Hogyan kerülhető el a porckopás?

Erősen csökkenthetjük a porckopás rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, valamint tartózkodunk a kockázatos és a túl intenzív mozgásformáktól. Ilyen szempontból sokkal kedvezőbb választás lehet az úszás, a gyaloglás vagy az elliptikus tréneren való edzés, mint a futás vagy a tenisz. A porc anyagcseréjén például kifejezetten segít a rendszeres, könnyű mozgás. Sportoláskor ugyanis az ízületi folyadékból tápanyagok kerülnek be a porcállományba, elősegítve a porcfelszín terhelhetőségét.

Természetesen ilyenkor is be kell tartani a sportolás alapszabályait. Vagyis a sportsérülések, traumák elkerülésének legjobb módja a megfelelő bemelegítés, az edzést követően pedig a nyújtás. Illetve az ízületekre nehezedő nyomást az izmok erősítésével enyhíthetjük – bármilyen mozgásforma esetén. A térdet legkevésbé terhelő mozgásformáknak tekinthető a könnyű séta, az úszás vagy a jóga elemeit beépítő pilates , illetve a tajcsi, és természetesen a szakértő által, személyre szabottan összeállított gyógytorna. A mozgás könnyűsége úgy is értendő, hogy ezeknél a mozgásformáknál is ajánlatos a terhelést fokozatosan növelni, és két terhelés között megfelelő időt hagyni a pihenésre, a regenerálódásra.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)