XILOX 50 mg/g granulátum belsőleges szuszpenzióhoz

A Xilox egy olyan nimezulid hatóanyagú, nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer ("NSAID"), melyet akut fájdalmak és havi vérzések alkalmával jelentkező fájdalom csillapítására alkalmaznak. Ezt a vényköteles szert csak 12 éven felüliek szedhetik. A terhesség utolsó trimeszterében és szoptatás alatt nem alkalmazható, de akkor se szedjük, ha allergiásak vagyunk bármely összetevőjével szemben, vagy olyan gyógyszert szedünk (pl. paracetamol vagy bármilyen más fájdalomcsillapító vagy NSAID), ami köztudottan májkárosító hatású. A Xilox használata ellenjavallt alkohol-, gyógyszer- vagy más függőségben szenvedőknek, májbetegséggel küzdőknek, stroke-on átesetteknek, szív- és/vagy veseműködési zavarokkal élőknek, továbbá lázas vagy influenzás betegeknek is.

Amennyiben alkalmazása közben májkárosodásra utaló tünetek jelentkeznek (például a bőr vagy a szemfehérje besárgulása), akkor hagyjuk abba a készítmény szedését és azonnal forduljunk orvoshoz. Ugyanez a teendő, ha a használat során nem észlelünk javulást. Fontos tudnunk, hogy a Xiloxhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus vagy stroke kialakulásának kockázata.

A kezelőorvosunkat mindig tájékoztassuk a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereinkről, mivel vannak olyan készítmények, melyekkel a Xilox nem alkalmazható egy időben, vagy változtatni kell adagolásán. Ilyenek például kortikoszteroidok, a véralvadásgátlók vagy a depresszió kezelésére használt szelektív szerotonin visszavétel gátló szerek.

Mellékhatások tekintetében gyakori a hasmenés, hányinger, hányás, kisebb mértékű változás a májfunkciót meghatározó vérvizsgálati értékekben. Érdemes azonban a betegtájékoztató alapján megismernünk a ritka mellékhatásokat is, hogy, ha véletlenül nálunk jelentkezne, akkor időben felismerjük és azonnal orvosi segítséget kérjünk. Fontos, hogy a mellékhatásokat, legyenek azok enyhék vagy súlyosak mindig jelentsük orvosunknak vagy gyógyszerészünkre, ezzel ugyanis hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

XILOX 50 mg/g granulátum belsőleges szuszpenzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Xilox és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Xilox egy fájdalomcsillapító hatású nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer ("NSAID"), mely hatóanyagként nimezulidot tartalmaz. Akut fájdalom és havi vérzések alkalmával jelentkező fájdalom csillapítására alkalmazzák.
A Xilox felírása előtt orvosa mérlegelni fogja a gyógyszer alkalmazásából származó lehetséges előnyöket, szemben a mellékhatások jelentkezésének kockázatával.


2. Tudnivalók a Xilox alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Xilox-ot:
- ha allergiás a nimezulidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
-- ha már volt allergiás reakciója (pl. ziháló légzés, orrfolyás vagy orrdugulás, csalánkiütés) acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladásgátló alkalmazását követően;
-- ha Önnél korábban olyan reakció lépett föl a nimezulid alkalmazásával kapcsolatban, ami érintette a máját;
-- ha egyéb olyan gyógyszert szed, amiről köztudott, hogy károsítja a májat, pl. paracetamol vagy bármilyen más fájdalomcsillapító vagy NSAID;
-- ha függőséget okozó gyógyszereket szed, vagy ha már kialakult gyógyszer- vagy más szerekkel kapcsolatos függősége;
-- ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt;
-- ha májbetegségben szenved, vagy emelkedett a májenzimek plazmaszintje;
-- ha peptikus (gyomor- vagy nyombél-) fekélye van, vagy volt a múltban, ha volt már gyomor- vagy bélvérzése, vagy krónikus emésztési problémái vannak (pl. rossz emésztés, gyomorégés);
-- ha volt már agyi érkatasztrófája (sztrók);
-- ha bármilyen vérzési rendellenessége, vagy véralvadási zavar okozta problémája van;
-- ha szívelégtelensége vagy veseműködési zavara (csökkent veseműködése), illetve bármilyen májműködési zavara van;
-- ha lázas vagy influenzás (testszerte fájdalmat érez, nem érzi jól magát, borzong vagy rázza a hideg, vagy hőemelkedése van);
-- a terhesség utolsó 3 hónapjában;
-- ha szoptat.

Ne adja a Xilox-ot 12 év alatti gyermeknek!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Xilox alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha a nimezulid-kezelés során májkárosodásra utaló tünetek jelentkeznek, akkor hagyja abba a nimezulid szedését és értesítse azonnal orvosát. Májkárosodásra utaló tünetek közé tartozik az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom, a tartós fáradtság, vagy a sötét színű vizelet.
- Ha már volt peptikus fekélye, gyomor- vagy bélvérzése, fekélyes vastagbélgyulladása (kolitisz ulceróza), vagy Crohn-betegsége, számoljon be erről orvosának, mielőtt bevenné a Xilox-ot.
- Ha a Xilox-kezelés ideje alatt láz és/vagy influenzaszerű tünetek (testszerte jelentkező fájdalom, rossz közérzet, borzongás vagy hidegrázás) jelentkeznek, akkor hagyja abba a készítmény szedését, és tájékoztassa kezelőorvosát.
- Ha szív- vagy vesebetegségben szenved, a Xilox bevétele előtt ezt közölnie kell orvosával. A Xilox szedése során a veseműködése tovább romolhat.
- Ha időskorú, akkor előfordulhat, hogy orvosa rendszeresen akarja Önt látni, hogy ellenőrizhesse, a Xilox nem okoz-e Önnek gyomor-, vese-, szív- vagy májproblémákat.
- Bármely cukorra való érzékenység esetén - lépjen kapcsolatba orvosával, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni.
- Ha előfordult már Önnél nimezulid bevétele után mindig ugyanazon a helyen jelentkező (úgynevezett fix) gyógyszerkiütés (foltokban megjelenő kerek vagy ovális bőrpír és bőrduzzanat, hólyagosodás, csalánkiütés, viszketés);

Amennyiben a Xilox kezelés közben gyomor problémák lépnek fel, mint gyomorfájás, gyomorvérzés vagy fekete (véres) széklet, hagyja abba a Xilox szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Ha az alkalmazás során nem észlel javulást, forduljon orvosához.
Ha terhességet tervez, tájékoztassa erről orvosát, mert a Xilox csökkentheti a fogamzóképességet.

A Xiloxhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata.
A kockázat nőhet nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

Egyéb gyógyszerek és a Xilox
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Néhány gyógyszer nem szedhető együtt, illetve néhány gyógyszernek meg kell változtatni az adagolását egyidejű alkalmazás esetén.

A Xilox bevétele előtt feltétlenül közölje orvosával vagy a gyógyszerésszel, hogy Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- kortikoszteroidok, pl. kortizon (gyulladásos állapotokra használatos szerek);
- véralvadásgátlók pl. warfarin vagy vérlemezke-ellenes gyógyszerek, mint az acetilszalicilsav (vagyis vérrög keletkezését megelőző szerek);
- szelektív szerotonin visszavétel-gátló szerek (depresszió kezelésére használt szerek);
- lítium, ami kedélyállapot zavarok kezelésére használatos;
- metotrexát (reumatoid artritisz és daganatos betegség esetén használatos);
- ciklosporin (transzplantáció után használt, vagy az immunrendszer megbetegedéseinek kezelésére szolgáló szer).

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Nem szedhet Xilox-ot, ha terhessége utolsó 3 hónapjában van, mert károsíthatja születendő gyermekét, vagy problémákat okozhat a szülés során. Vese- és szívproblémákat okozhat a magzatnál. Ez befolyásolhatja az Ön és születendő gyermeke vérzési hajlamát, és a tervezettnél későbbi szülést vagy hosszabb ideig tartó vajúdást okozhat.
Ne szedje a Xilox-ot a terhesség első 6 hónapjában, kivéve, ha feltétlenül szükséges és orvosa ezt tanácsolta. Ha kezelésre van szüksége ebben az időszakban, vagy amikor teherbe akar esni, a lehető legkisebb adagot kell alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. A terhesség 20. hetétől a Xilox veseproblémákat okozhat a magzatnál, ha néhány napnál tovább szedi, amely a magzatot körülvevő magzatvíz alacsony szintjéhez (oligohidramnion) vagy a magzat szívében egy ér (duktusz arteriózusz) beszűküléséhez vezethet. Ha néhány napnál hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, orvosa további ellenőrzést javasolhat.

Szoptatás
Nem szedhet Xilox-ot amennyiben Ön szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Tartózkodjon a vezetéstől és gépek kezelésétől amennyiben a Xilox szédülést és álmosságot okoz önnél.

A Xilox szacharózt (répacukrot) tartalmaz
Ez a gyógyszer 1805 mg szacharózt tartalmaz tasakonként. Tartós alkalmazása esetén fogkárosodást okozhat.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Xilox-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja 1 tasak (100 mg) naponta kétszer, kevés vízben feloldva, étkezés után bevéve.

Öntse a tasak tartalmát egy pohár szénsavmentes vízbe, keverje meg egy kanállal, így egy narancs illatú szuszpenziót fog kapni. A keverés után azonnal igya meg a szuszpenziót.

A Xilox-ot a szükséges legrövidebb ideig javasolt használni és egy kúra alatt nem szabad 15 napnál hosszabb ideig alkalmazni.

Ha az előírtnál több Xilox-ot vett be
Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, vagy úgy gondolja, hogy túl sok Xilox-ot vett be, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Kérjük vigye magával a gyógyszer dobozát vagy ezt a betegtájékoztatót.
Ha túl sok Xilox-ot vett be a következő tünetek léphetnek fel: álmosság, hányinger, hasi fájdalom, gyomorfekély vagy légzési nehézség.

Ha elfelejtette bevenni a Xilox-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A lehetséges mellékhatások gyakoriságuk szerint vannak felsorolva az alábbiakban.
A táblázat megmutatja hány betegnél jelentkezhetnek ezek a mellékhatások:




Amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezne, hagyja abba a Xilox szedését és tájékoztassa kezelőorvosát, mivel ez azt jelentheti, hogy olyan mellékhatás lépett fel, mely miatt sürgős orvosi segítségre szorul:
- Gyomortáji fájdalom vagy gyomorfájás, étvágytalanság, hányinger, (rossz közérzet), hányás, gyomor- (hasi- vagy bél-) vérzés mely vérhányás vagy fekete széklet formájában látható;
- Bőrreakciók mint kiütés vagy vörösség;
- Zihálás vagy légszomj;
- A bőr és a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság);
- A vizelet mennyiségének vagy színének váratlan változása;
- Az arc, a lábszárak, a lábfejek duzzadása;
- Folyamatos fáradtság (kimerültség).

A Xilox-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók kialakulásának kockázata.

A Xilox alkalmazásával a következő mellékhatások léphetnek fel:

- Gyakori: hasmenés, hányinger, hányás, kisebb mértékű változás a májfunkciót meghatározó vérvizsgálati értékekben.
- Nem gyakori: gyomor- vagy bélvérzés, nyombél- vagy gyomorfekély és átfúródott fekély, légszomj, szédülés, vérnyomás emelkedés, székrekedés, felfúvódás, égő érzés a gyomorban (gyomorhurut), viszketés, bőrkiütés, fokozott izzadás, vizenyő (ödéma).
- Ritka: vérszegénység, a fehérvérsejtek számának csökkenése, a fehérvérsejtek egy típusának emelkedése a vérben (eozinofilek), vérnyomás változás, vérzések, fájdalom vizelés közben vagy vizelet visszamaradás, vér a vizeletben, káliumszint emelkedése a vérben, szorongás vagy idegesség, rémálmok, homályos látás, gyors szívverés, hőhullámok, a bőr kipirosodása, bőrgyulladás (dermatitisz), rossz közérzet, kimerültség.
- Nagyon ritka: súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme és Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis néven ismertek), mely bőrkiütéseket okoz és igen rossz közérzettel jár; veseelégtelenség és vesegyulladás (nefritisz); az agyműködés zavara (enkefalopátia); a vérlemezkék számának csökkenése mely bőr alatti illetve a test egyéb tájékain vérzéseket okoz, fekete széklet, a gyomor és a bélvérzések miatt; májgyulladás (hepatitisz) esetenként nagyon súlyos, mely sárgaságot és epeút elzáródást okozhat; allergiák, súlyos allergiás reakcióval mely ájulással és légzési nehézséggel jár, asztma, a testhőmérséklet csökkenése, szédülés, fejfájás, álmatlanság, gyomorfájdalom, emésztési zavar, égő érzés a szájban, csalánkiütés (urtikária), az arc és környékének duzzanata, látással kapcsolatos rendellenességek.
- Nem ismert: mindig ugyanazon a helyen jelentkező (úgynevezett fix) gyógyszerkiütés (foltokban megjelenő kerek vagy ovális bőrpír és bőrduzzanat), hólyagosodás (csalánkiütés), viszketés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Xilox-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Xilox?
- A készítmény hatóanyaga: a nimezulid.
50 mg nimezulidot tartalmaz 1 g granulátumban (2 g granulátum, azaz 100 mg nimezulid tasakonként).
- Egyéb összetevők: szacharóz, narancsaroma, citromsav, maltodextrin, makrogol-cetil-sztearil-éter.

Milyen a Xilox külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halványsárga, narancs illatú granulátum.

2 g granulátum papír-alumínium-PE tasakba töltve.
9 vagy 15 vagy 30 tasak dobozban.

Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9791/03
XILOX 50 mg/g granulátum belsőleges szuszpenzióhoz
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratori Guidotti
    • Hatóanyag: nimesulide
    • ATC: Nimesulide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1345Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 454 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1027 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.