Két tünet, amely bajt jelez kullancscsípés után

Ha a bőrbe fúródott kullancsot hamar eltávolítjuk, az esetek többségében nincs további tennivalónk. Fontos azonban odafigyelni a következő napok során esetleg fellépő tünetekre, amelyek arra utalhatnak, hogy mégis orvoshoz kell fordulnunk a csípéssel.

A kullancsok többféle betegséget is terjeszthetnek. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ( kullancs-encephalitis ) ellen létezik védőoltás, ám a Lyme-kór ellen csak a kullancs mielőbbi eltávolításával tudunk védekezni. Nem mindegyik vérszívó fertőzött, amelyik viszont igen, annál kulcsfontosságú tényező az idő. A fertőzésveszély ugyanis annál nagyobb, minél tovább marad a rovar a bőrben. Ezért amint felfedeztük, mielőbb távolítsuk el a kullancsot patikában kapható kullancseltávolító segítségével.

kullancs, kullancscsípés
A kullancsok veszélyes fertőzéseket terjeszhetnek. FOtó: Getty Images

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

A csípést követő néhány napon, egy héten belül kialakuló láz oka lehet, ha a csípés helye elfertőződik. Ebben az esetben megfelelő sebellátásra lehet szükség. Orvosi segítségnyújtásra emellett súlyosabb esetekben is szükség van. A kullancs-encephalitis kezdetben jellemzően enyhe lázzal jár, amely aztán pár nap múlva kiugróan magassá válik, valamint erős fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalmak társulhatnak hozzá – foglalta össze dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa.

A másik tünet, amelynek kapcsán indokolt az orvosi segítségkérés, egy, a kullancscsípést követően megjelenő jellegzetes bőrtünet, az úgynevezett Lyme-folt. Fontos tudni, hogy ez nemcsak a csípés körül, hanem a testen bárhol megjelenhet egy vagy több méretes – 5 centiméter átmérőnél nagyobb –, sokszor céltáblára emlékeztető bőrpír (erythema migrans) formájában. Semmilyen egyéb tünettel nem jár, de hosszabb időn – napokon, heteken – át megmarad. Ha a kiütés viszket, illetve néhány napon belül elmúlik, akkor vélhetően allergiás reakcióval, esetleg egyéb rovar csípésével volt dolgunk. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy nem jelentkezik bőrtünet, de egy-két ízület tartós, más okkal nem magyarázható gyulladása esetén szintén gyanakodhatunk Lyme-kórra.

Fontos az időben megkezdett kezelés

Előfordulhat, hogy a kullancscsípésről nincs is tudomásunk, csupán a Lyme-folt jelentkezésekor szerzünk róla tudomást. Dr. Kádár János szerint ilyen esetben sincs ok aggodalomra, mert a Lyme-folt jelenléte esetén még időben vagyunk. Általában egyszeri, 3-4 hetes antibiotikumos kezelésre van szükség, amely problémamentes gyógyuláshoz vezet. Mi több, a kezelés még akkor is hatásos lehet, ha a csípést követő egy éven belül fordulunk orvoshoz, ám érdemes hozzátenni, hogy a késlekedés könnyen alááshatja a kezelés sikerességét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra