Térdprotézis-beültetés után. Meddig tart a felépülés?

Az elsősorban idősebbeket, fizikailag fokozottan aktív középkorú férfiakat és a reumás betegeket érintő térdprotézis-beültetés teljes gyógyulási ideje általánosságban 3-12 hónap közé tehető, amelyet egyéni körülmények is nagyban befolyásolnak.

A térdízület kopását, vagy akár egy súlyosabb sérülés következtében fellépő deformitást idővel olyan fájdalom kísérhet, amely miatt egyre inkább beszűkülhet a mozgás. Ha már a fizikoterápia sem segít, a kezelőorvos térdprotézis-beültetést javasolhat. A protézis típusát mindig az operáló ortopéd szakorvos határozza meg aszerint, hogy a páciens csont- és szalagrendszerének melyik a legmegfelelőbb. Ma már elérhetőek olyan modern, csúcstechnológiás eljárások is, amelyek személyre szabott térdprotézis-beültetést és gyorsabb rehabilitációt tesznek lehetővé.

A gyógytorna a rehabilitáció nélkülözhetetlen eleme

A sikeres gyógyulás kulcseleme a megfelelő rehabilitáció, amelynek elengedhetetlen része a gyógytorna , amely nagyban hozzájárul az izmok és a szalagok regenerációjához, illetve a fájdalommentes mozgáskészség visszanyeréséhez. A rehabilitációs tréning összeállítása során figyelembe veszik a páciens életkorát és terhelhetőségét, ugyanakkor javasolt már az operáció előtt egyeztetni a gyógytornásszal, aki részletes tájékoztatást ad a műtét utáni teendőkről. Nemcsak a speciális gyakorlatokat és a helyes járást tanítja meg előzetesen, hanem a különböző segédeszközök használatát is, ami nagyban megkönnyíti a beteg műtét utáni rehabilitációját.

Több tényező is befolyásolja, mennyi ideig tart a felépülés a térdprotézisműtét után. Fotó: Getty Images
Több tényező is befolyásolja, mennyi ideig tart a felépülés a térdprotézisműtét után. Fotó: Getty Images

Az operációt követően a szoros segítséggel történő mozgásfunkció-javítás, az esetlegesen meglévő mozgásbeszűkülések oldása és a térdízületet stabilizáló izmok erősítése az elsődleges cél. A rehabilitáció számos olyan kiegészítő kezeléssel bővíthető, mint például a TAPE (kineziológiai szalagos) kezelés, a flossing (kompressziós terápia), a lágyrész-manuálterápiák vagy szükség esetén nyiroködéma-terápia.

A műtét utáni első 6 hét

A korszerű eljárással végrehajtott műtéti eljárásoknak köszönhetően a beültetés követően általában három – esetenként csak két – éjszakát szükséges kórházban tartózkodni. Az operáció utáni időszakban a térdízület megduzzad, azonban a kellemetlen tüneteket jegeléssel, fáslizással és polcolással lehet enyhíteni, majd megkezdődhet az ízület óvatos és fokozatos bemozgatása. A páciens már a beültetés napján felkelhet és felállhat az ágya mellett, másnap pedig rövid sétát is tehet. Jellemzően először speciális tornáztató géppel, majd gyógytornász segítségével történik az aktív mozgatás, amely további gyakorlatokkal egészül ki. A cél a teljes nyújtás mielőbbi elérése.

A gyógytornagyakorlatok először a csípő- és térdízületet körülvevő izmokra fókuszálnak, később pedig – amikor már teljes testsúllyal terhelhetővé válik a végtag – következhetnek a komplexebb funkcionális tréninggyakorlatok, amelyek már a törzsizmokat is edzik. A tehermentesítés, illetve a részterhelés időszakának hosszát mindig az operáló orvos határozza meg.

A gyógyulási időszak második fázisa

Nagyjából a műtétet követő 6-12. hét közötti időszakban a segédeszközök fokozatosan elhagyhatóak abban az esetben, ha a járás összképe már megfelelő, és megszűnik a sántítás. A séták időtartamát fokozatos növelni kell, azonban ennek mértéke mindig egyéni terhelhetőségtől függ. A célzott gyógytorna mellett ajánlott a szobabicikli használata is, amely hatékonyan gyorsíthatja az izmok kondicionálását. Szintén kíméletesen erősíthet az úszás – elsősorban gyorsúszás vagy hátúszás –, azonban ezzel a mozgásformával meg kell várni a teljes sebgyógyulást, illetve az önálló, segédeszköz nélküli közlekedést.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

A rehabilitáció eredményességét sok tényező befolyásolhatja: ilyenek például az egyéni adottságok, a műtétet megelőző térdízületi mozgásbeszűkülés, az izomzat állapota, a terapeuta munkája, valamint a műtétet követő korai időszak lefolyása, és az esetlegesen kialakuló komplikációk. Lényeges azonban hangsúlyozni a páciens egyéni motiváltságának fontosságát is: a térdprotézisműtét sikeressége 50 százalékban az orvoson és a beültetett protézisen , de ugyanekkora mértékben a betegen is múlik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra