Vérvizsgálat

Glükóz

A magas vércukorszint a cukorbetegség jelzője.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett klinikai kémiai vizsgálat.

Normál érték

3,9 - 5,6 mmol/l

Speciális előkészület

Viszgálatot éhgyomorra végzik.

Mit mér a vizsgálat?

A glükóz a sejtek "üzemanyaga". A sejtek a vérben keringő glükózt inzulin jelenlétében tudják felvenni. A glükóz vérszintjét sok hormon együttes, sok esetben egymással ellentétes hatása szabályozza, hogy a táplálkozás ritmusát valamelyest kiegyenlítve a sejtek részére folyamatosan rendelkezésre álljon az "üzemanyag". Cukorbetegség esetén a vér glükózszintje megemelkedik. A vizsgálatot 8-10 órás éhezés után vett vérből végzik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A cukorbetegséggel járó magas vércukorszint kimutatására végzik.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony vércukorszint szédüléssel, izzadással, éhséggel, látászavarokkal, súlyos esetben eszméletvesztéssel jár.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas vércukorszint szomjúságot, nagy mennyiségű vizelet ürítését okozza. Hosszú távon a magas vércukorszint a vese, a retina elváltozásait okozza, lassítja a sebgyógyulást, rontja a kiserekben való átáramlást, emeli az érelmeszesedés, szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) oka lehet májkárosodás, alkoholizmus, kóros soványság, inzulint termelő daganat. A kiváltó okok kivizsgálása szükséges.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A magas vércukorszint leggyakoribb oka a cukorbetegség. Kezelésében a szigorú diéta, súlycsökkentés és a gyógyszeres kezelés (tabletták vagy inzulin-injekció) betartása a legfontosabb. A rosszul kezelt cukorbetegség rövid távon nem okoz panaszokat, de hosszú távon veseelégtelenség, látásvesztés, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.