Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Napszúrás tünetei és kezelése

Mi a napszúrás?

Napszúrásról akkor beszélünk, amikor napfénynek kitett hajas vagy haj nélküli fejbőr felhevül, az emiatti hőhatás pedig izgalomba hozza az agyhártyát.

Tünetek

A napszúrás előfordulása

Mivel a napszúrás skálája nagyon széles, az egyéni érzékenység különböző, orvoshoz pedig nem mindenki megy el, a napszúrás gyakoriságáról nincsenek adatok. Egyedül azt tudjuk, hogy gyerekek és idősek gyakrabban lesznek érintettek. Ennek oka az, hogy esetükben a haj gyengébb védelmet jelent a nap hőhatásával szemben. Ugyanez igaz a kopaszodó vagy kopasz emberekre is, akik körében szintén gyakoribb a napszúrás.

A napszúrás okai

Napszúrás akkor alakul ki, ha valaki fedetlen fővel hosszabb ideig napon tartózkodik: tipikus példa, amikor az érintettek napozás közben elalszanak a strandon, esetleg hosszabb ideig napon dolgoznak. Ilyenkor a konkrét kiváltó ok a közvetlenül az egyébként vékony koponyacsont alatt található kemény, illetve lágy agyhártya felhevülése. Ez esetben a hőhatás irritálja és hozza steril gyulladásba magukat az agyhártyákat.
A napszúrás kialakulásának valószínűsége egyértelműen függ attól, hogy valaki mennyi ideig van kitéve a hőhatásnak, illetve hogy maga a napsugárzás milyen erősségű. Ha nagyon erős, akkor délelőtt 11 és délután 3 óra között akkor is kialakulhat napszúrás, ha valaki vékony kalapot visel. A napszúrás kockázatát leginkább az növeli, hogy az érintettek nincsenek tisztában a direkt napsugárzás veszélyével , nem mennek árnyékba, nem isznak elég folyadékot.

A napszúrás tünetei

A legfőbb tünet a fejfájás, a hányinger, a hányás és a szédülés, a rossz közérzet. Súlyos esetben eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet, még súlyosabb állapotokban akár kóma is kialakulhat. Az, hogy a tünetek kinél mennyire súlyosak, egyrészt függ az egyéni adottságoktól, másrészt pedig attól, hogy mekkora hőterhelés érte.
A napszúrás tüneteit folyadékbevitellel is enyhíthetjük
A napszúrás tüneteit folyadékbevitellel is enyhíthetjük

A napszúrás diagnózisa

A napszúrás diagnózisának felállításához ismerni kell az expozíciós időt, tehát azt, hogy a beteg fedetlen vagy vékony kalappal fedett fejét mennyi ideig érte direkt napsugárzás. A tünetek között mindenképpen jelen kell lennie a fejfájásnak és a gyengeségnek, a hányingernek, az émelygésnek és gyakran a hányásnak is. A diagnózist az orvosok a klinikai kép és a körülmények ismeretében állítják fel, képalkotó vagy egyéb vizsgálatra nincs szükség.

A napszúrás kórlefolyása

Maga a napszúrás 24 órán belül elmúlik, panaszokat csak addig okoz. Ha az érintettek fájdalomcsillapítót szednek, rendezik folyadékháztartásukat, nem teszik ki magukat hő hatásának és borogatják a fejüket, de panaszaik 24 óra alatt nem múlnak el, már nem napszúrásról, hanem egyéb problémáról, például hőgutáról lehet szó. Utóbbi már sürgősségi állapotot jelent a hőkimerüléssel együtt, amely kórformák azonnali kórházi kezelést igényelnek Ennek oka, hogy míg a napszúrás reverzibilis folyamat, az általa okozott panaszok egyszerű kezelés hatására megszűnnek, addig a hőguta és a hőkimerülés magától nem múlik el. Ilyen esetben már infúziós kezelésre, a teljes test hűtésére van szükség, amire csak sürgősségi és intenzív osztályokon van lehetőség.

A napszúrás kezelése

A napszúrás miatti fejfájás vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhíthető, emellett figyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra, a sóbevitelre (1 liter vízhez adott egy kávéskanál sóval, de csak azoknak, akik nem vesebetegek), a fejet pedig borogatni kell. Ha hányás is jelentkezik, akkor a gyógyszerszedés már problémásabb, mivel a betegek kihányják a fájdalomcsillapítót is. Ha az otthoni kezelés nem elegendő, a panaszok pedig 24 óránál tovább fennállnak vagy fokozódnak, mindenképpen orvoshoz kell menni . A legcélszerűbb egyből sürgősségi osztályt felkeresni, mivel a napszúráson túlmutató hőgutát és hőkimerülést ott tudják a szakma szabályainak megfelelően kezelni.

A napszúrás gyógyulási esélyei

A gyógyulás minden esetben teljes , de csak akkor, ha egyszerű napszúrásról, nem pedig hőgutáról van szó. Akinek valaha volt napszúrása, az a későbbieknek is érzékenyebb lehet az ilyen jellegű hőhatásokra.

A napszúrás megelőzése

A megelőzést kalap vagy jó fényvisszaverő képességű fejfedő viselése és a haj nedvesítése segíti, illetve eleve az, ha valaki délelőtt 11 és délután 3 között kerüli a direkt napsütést. Kisgyerekre ez idő tájt mindenképpen sapkát kell adni, a naptól pedig amúgy is óvni kell őket.

A napszúrás szövődményei

Direkt szövődményként a napszúráson túlmutató hőgutát és a súlyos agyhártya-károsodást lehet kiemelni. Kocsiban hagyott csecsemőknél a következmények még súlyosabbak lehetnek: ilyenkor súlyos agyi károsodás is kialakulhat, ami életveszélyes állapotot, akár halált is okozhat. Indirekt szövődmény a hányás miatti kiszáradás, só- és vízvesztés lehet.

Hasznos tudnivalók a napszúrásról

A napszúrás ritkán, de összekeverhető vírusfertőzéssel: ilyesminek is lehet a tünete fejfájás, hányás és hányinger. Mivel nyáron ilyen jellegű fertőzések vízparton gyakran előfordulhatnak, esetenként nem lehet megmondani, hogy pontosan mi okozza a rövid ideig tartó panaszokat: önmagában a napszúrás vagy pusztán a rossz minőségű víz fogyasztása, esetleg a kettő egyszerre. Kisgyerekek gyakran a tavakba is belekortyolnak, ilyenkor szintén kérdéses, hogy tüneteiket mi és milyen mértékben okozza.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kanizsai Péter aneszteziológiai és intenzív terápiás és sürgősségi szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

Az északkeleti, keleti harmadban az éjszaka képződött felhőzet a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik, így ott többórás, másutt a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan - főként az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon - számíthatunk. A nyugatias szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.