FLECTOR RAPID 50 mg granulátum

FLECTOR RAPID 50 mg granulátum betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FLECTOR RAPID 50MG GRANULÁTUM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
- A Flector Rapid diklofenák-epolamint tartalmazó gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító.
- Akut, főleg gyulladásos betegségek rövid távú gyógyítására használatos, amikor a gyors hatás különösen szükséges. A Flector Rapid ajánlott migrén roham gyors, hatékony kezelésére. A Flector Rapid szedése javasolt a sérüléseket követő fájdalmas gyulladások (pl. ficamok) esetében; fogorvosi és ortopédiai beavatkozásokat követő fájdalmak esetében; nyaki és háti fájdalmak, lágyrészek reumatizmusa esetén; különböző fertőzéses megbetegedések, különösen a fül, az orr és a gége gyulladásos megbetegedéseiben, valamint fájdalmas menstruáció során.
- 2 g granulátum tasakba töltve. 10 db vagy 20 db tasak dobozban.
2. TUDNIVALÓK A FLECTOR RAPID 50MG GRANULÁTUM ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Flector Rapid 50 mg granulátumot:
Amennyiben ismert túlérzékenység áll fenn diklofenák, acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentővel (NSAID), illetve a gyógyszer bármely komponensével szemben (asztmás roham, bőrkiütés).
- Ha a kórelőzményben előfordul allergia vagy asztma, melynek kezdete egybeesett a diklofenák vagy más hasonló szer (nem szteroid gyulladásgátlók, acetilszalicilsav) szedésével.
- Ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, pl. ha szívrohama, szélütése, átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (ún. bypass-műtét).
- Ha keringési problémái vannak vagy voltak (ún. perifériás artéria-betegség).
- Súlyos máj- vagy veseelégtelenség esetén.
- Aminosav anyagcsere zavarban (fenilketonúria) szenvedő betegek a granulátumot aszpartám tartalma miatt nem szedhetik.
- Fruktóz-túlérzékenység (allergia) esetén, valamint veleszületett cukor-anyagcserezavarban a granulátum szorbit-tartalma miatt - egy olyan cukor, ami a szervezetben gyümölcs cukorrá (fruktóz) alakul át - nem alkalmazható.
- 15 év alatti gyermekeknél.
- A terhesség 6. hónapjának kezdetétől.
- Aktív fekélybetegség esetén.
Mielőtt elkezdené a Flector Rapid szedését, feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha
- dohányzik,
- cukorbeteg,
- szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin- vagy triglicerid-szintje
A Flector Rapid 50 mg granulátumot fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben egyéb betegségekben szenved, allergiás.
- Asztmás betegek esetében acetilszalicilsav vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentő
készítmény alkalmazása gyakrabban vált ki allergiás reakciót, pl. asztmás rohamot.
- Gyomor és / vagy nyombélfekély, vérzés, esetleg gyomor-bél rendszeri átfúródás a kezelés alatt bármikor előfordulhat. Emésztőszervi panaszok esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz!
- A kezelés során, különösen a hosszabb ideig tartó és/vagy magas adagú alkalmazás során a vérkép, a máj- és veseműködés rendszeres ellenőrzése indokolt.
- Idős betegek kezelése fokozott gondosságot és ellenőrzést igényel.
- Alkalmazásának időszakában a szédülésre, aluszékonyságra vagy látászavarra hajlamos betegeknek járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos!
- Alkalmazásának, illetve hatásának tartama alatt szeszesitalt fogyasztani tilos!
- A Flector Rapidhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot! Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével!
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az egyidejűleg szedett gyógyszerek ugyanis jelentősen megváltoztathatják a készítmény hatását, ezért kifejezett orvosi előírás nélkül a Flector Rapid 50 mg granulátumot más gyógyszerekkel együtt alkalmazni nem szabad.
A hatóanyag különösen az alábbi gyógyszerek hatását módosíthatja:
- Szájon át szedendő vérhígítók,
- gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító (nem szteroid) készítmények (beleértve a nagydózisú szalicilátokat is),
- heparin származékok,
- lítium,
- tiklopidin,
- metotrexát (>15 mg/hét dózis fölött).
- vízhajtók
- vérnyomáscsökkentők.
A Flector Rapid 50 mg granulátum egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A készítmény használata alatt kerülje az alkoholfogyasztást!
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A nem szteroid gyulladáscsökkentőket a terhesség első és második harmadában csak orvosi javallat alapján, a lehető legrövidebb ideig szabad alkalmazni. A 6. hónaptól kezdve használatuk ellenjavallt.
- A nem szteroid gyulladáscsökkentők kiválasztódnak az anyatejben, ezért szoptatás alatt az alkalmazás nem javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Alkalmazásának időszakában a szédülésre, aluszékonyságra vagy látászavarra hajlamos betegeknek járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos!
Fontos információk Flector Rapid 50 mg granulátum egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer fenilalanin forrást (aszpartámot) tartalmaz. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FLECTOR RAPID 50MG GRANULÁTUMOT?
Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja:
A tasak tartalmát szórja egy üres pohárba és oldja fel kevés vízzel.
A kezelés időtartama: A kezelés időtartamát az orvos határozza meg.
Szokásos adagja napi 1-3 tasak.
Enyhébb esetekben és 15 év feletti fiatalok esetében általában elég naponta 1-2 tasak.
A napi dózis maximum 4 tasakig emelkedhet.
A terápiát az első tünetek fellépésekor kell elkezdeni és a tüneteknek megfelelően néhány napig, maximálisan egy hétig kell folytatni.
Ha úgy érzi, hogy a Flector Rapid 50 mg granulátum hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Flector Rapid 50 mg granulátumot alkalmazott
Kérjük, hogy az orvosa előírásainak, illetve a betegtájékoztatóban feltüntetett adagolási útmutatásnak megfelelően szedje a készítményt. Amennyiben úgy érzi, hogy nem enyhülnek a fájdalmai, akkor se növelje saját maga az adagot, hanem forduljon kezelőorvosához.
A túladagolás tünetei közé tartoznak a központi idegrendszeri zavarok, pl. a fejfájás, a szédülés, az álmosság és az eszméletlenség, gyermekek esetében pedig a görcsös izomrángások is. Hasi fájdalom, émelygés és hányás is előfordulhat. A betegek gyomor-bélrendszeri vérzéseket, valamint vese- vagy májműködés-romlást is tapasztalhatnak. Nincsen specifikus ellenszere.
Amennyiben túladagolásra gyanakszik, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot az orvosával, aki a mérgezés súlyosságától függően eldönti, hogy szükség van-e különleges intézkedésekre.
Ha elfelejtette bevenni a Flector Rapid 50 mg granulátumot,
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott granulátum pótlására. Amikor észrevette, hogy elfelejtette bevenni az előírt adagot, pótolja azt mielőbb. Ha az elmaradt adag pótlása és a soron következő adag bevétele egyidőben esedékes, csak a soron következő adagot vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja a Flector Rapid 50 mg granulátum alkalmazását.
A kezelés idő előtti abbahagyása esetén a betegség tünetei visszatérhetnek.
Ne változtasson önkényesen a javasolt adagoláson.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Flector Rapid 50 mg granulátum is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Flector Rapid általában jól tolerálható.
Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek.
Hagyja abba a Flector Rapid szedését és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat észleli:
- enyhe görcsölés és hasi érzékenység, amely röviddel a Flector Rapid kezelés megkezdése után kezdődik, és a hasi fájdalom kezdetétől általában 24 órán belül bélvérzés vagy véres hasmenés követi (gyakoriság nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- gyomorpanaszok émelygés, hányinger, hasi fájdalmak, fekete széklet;
- látászavar; fejfájás vagy szédülés; alvászavar; idegesség vagy fáradtság;
- bőrkiütés; túlérzékenységi reakciók, pl. arcpuffadás, nyelvduzzadás, légszomj, erős szívdobogás.
A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.
Amennyiben túlérzékenységi reakciót észlel, azonnal szakítsa meg a kezelést és keresse fel kezelőorvosát.
A Flector Rapidhoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy agyérbetegség (sztrók) kialakulásának kockázata.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A FLECTOR RAPID 50MG GRANULÁTUMOT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh/EXP) után ne alkalmazza a Flector Rapid 50 mg granulátumot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Flector Rapid 50 mg granulátum?
A készítmény hatóanyaga: 65 mg diklofenák-epolamin (megfelel 50 mg diklofenák-nátriumnak) tasakonként.
Egyéb összetevők: povidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, aceszulfám-kálium, aszpartám, mentol aroma, barack aroma, szorbit.
Milyen a Flector Rapid 50 mg granulátum külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér színű jellegzetes illatú homogén granulátum.
2 g granulátum fehér papír/Al/PE tasakba töltve. 10 db vagy 20 db tasak dobozban.

Kiszerelés: 10x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5033/03

FLECTOR RAPID 50 mg granulátum

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: IBSA Pharma

Hatóanyag: diclofenac

ATC: Diclofenac

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1199 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5033/04

FLECTOR RAPID 50 mg granulátum

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: IBSA Pharma

Hatóanyag: diclofenac

ATC: Diclofenac

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1887 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár