Tüdő- és légúti megbetegedések

Az élet fenntartásához, az anyagcsere-folyamatok lebonyolításához oxigén szükséges. A szervezet a számára szükséges oxigénmennyiséget a légzés útján biztosítja. Jellegéből adódóan az emberi légzőszervek más szerveknél fokozottabban ki vannak téve a környezeti hatásoknak: nyitottak, védtelenek pl. a légszennyezéssel, a levegőben lévő kórokozókkal, allergén anyagokkal szemben. Különösen sok légzőszervi megbetegedést okoz a dohányzás, amelynek során a káros anyagok eljutnak a tüdő legapróbb, legfinomabb részecskéiig is.

RSV-fertőzés tünetei és kezelése

Mi az RSV-fertőzés?

Az RSV (respiratory syncitial vírus) egy óriássejtes, egyszálú RNS-vírus, amely a légutakat támadja meg. A vírus nem állandó, szerkezetét folyamatosan változtatja. A fertőződés az egy évnél idősebb babáknál jellemzően csak náthát okoz, a koraszülötteknél viszont akár végzetes alsólégúti fertőzést, tüdőgyulladást is kiválthat. Ez a betegség a csecsemőkori kórházi kezelések és alsólégúti fertőzések első számú oka.

Tünetek

Az RSV-fertőzés előfordulása

Az RSV-fertőzés főleg a két évnél kisebb gyerekeknél gyakori. Az első években a kicsik 95 százaléka átesik rajta: ez okozza a gyermekkori hörgőcskegyulladások (bronchiolitis) 80 százalékát, illetve az összes alsólégúti fertőzés 20-45 százalékát. A betegség később is gyakori: egy belgiumi felmérés szerint például ez a vírus okozza az 5 év alatti gyerekek légúti betegségeinek több mint 60 százalékát. Az 5 év alatti gyerekek 16-szor gyakrabban kerülnek miatta kórházba, mint influenza miatt. A betegség érinthet felnőtteket is, a kórokozót ők is hordozhatják, terjeszthetik: volt olyan vizsgálat, amelyet egy önkéntes egyetemistán végeztek, akinek orrváladékában egy szezonban 26-szor mutatták ki a vírust. A betegség novembertől márciusig-áprilisig fordul elő, a világ minden pontján gyakori, és rendkívül fertőzőképes. A fertőzést ismételten is meg lehet kapni, nem alakul ki ellene immunvédettség.
A fertőzés különösen a koraszülötteknél súlyos, akiknek az idő előtti születés miatt nem fejlődött ki tökéletesen a légzőszerve, így eleve nagyobb az esélyük a krónikus tüdőbetegségekre. Akiknél ilyesmi (úgynevezett bronchopulmonális diszplázia) alakult ki, a második életévben is súlyos problémát okozhat az RSV. A fertőzés veszélyes azokra nézve is, akik veleszületett szívbetegségben szenvednek, mivel a vér oxigenizációjára is hatással lehet. A neuromuszkuláris (ideg- és-izomrendszeri) betegségek szintén rizikótényezőt jelentenek, azoknál ugyanis csökken a légzési izomerő. Az immunhiányos állapot ugyancsak rizikófaktor.

Az RSV-fertőzés okai

A fertőzés cseppfertőzéssel terjed, főleg zsúfolt, zárt helyeken könnyű elkapni, de átadható egy fertőzött személy puszijával vagy érintésével is. Az RSV több órán keresztül képes életben maradni akár egy játékon vagy használt zsebkendőn is. Közösségekből a vírust akár a koraszülöttek testvérei is hazavihetik - náluk súlyos tünetek várhatóan nem alakulnak ki. A panaszok a fertőzés után 2-8 nappal kezdődnek.

Az RSV-fertőzés tünetei

Az RSV-fertőzés influenzaszerű állapotot okoz, náthaszerű tüneteket, orrfolyást, köhögést vált ki. Utóbbi az újszülötteknél nagyon jellegzetes, ők ugyanis normális körülmények között nem szoktak köhögni. Emiatt kell RSV-re gondolni, ha a téli szezonban jelentkezik ez náluk. A tünetek közül ki kell még emelni a lázat, a torokfájást, az elesettséget, az étvágytalanságot. Ha a fertőzés eléri a tüdőt, akkor sípoló hanggal jelentkező nehézlégzés, zihálás, mélyebb és gyakoribb köhögés is kialakul, a kicsik ki is száradhatnak, körmük elszíneződhet. Mivel eldugult orral nehéz a szoptatás, a gyerekek etetése is problémássá válik.
Az RSV főként a két évnél kisebb gyerekeket fertőzi meg
Az RSV főként a két évnél kisebb gyerekeket fertőzi meg

Az RSV-fertőzés diagnózisa

Pusztán a tünetekből nem lehet megmondani, hogy konkrétan RSV-fertőzésről van-e szó, a diagnózis felállításához ki kell mutatni a vírust az orrváladékból. Erre akkor van szükség, ha a betegség szezonjában a csecsemők, főképp koraszülöttek légzési panaszokkal kerülnek kórházba.

Az RSV-fertőzés kezelése

A fertőzést csak tünetileg lehet kezelni, ami kicsiknél sóoldatos orrtisztítást, orrszívást, orrcseppek használatát jelentheti, illetve a láz csillapítását. Köhögésnél váladékoldóra, a hörgők szűkülete esetén hörgőtágítóra lehet szükség. Súlyos esetekben - főleg koraszülötteknél - kórházi ellátásra, infúzióra és intenzív kezelésre, néhány napos vagy hetes lélegeztetésre is szükség lehet.

Az RSV-fertőzés gyógyulási esélyek

Az RSV-fertőzés akár végzetes kimenetelű is lehet, halálozási aránya magasabb az influenzáénál. Ismert, hogy a világon szezononként körülbelül 34 millió érintettje van, közülük pedig 3,4 millióan kerülnek kórházba. A fertőzésbe a felmérések szerint 66-200 ezer gyerek bele is hal - ez szezononként változik, a járvány nem mindig azonos erősségű. A halálozási arány függ a világrésztől is, a fejlődő országokban lényegesen magasabb: a halálesetek 99 százaléka ezekben fordul elő.

Az RSV-fertőzés megelőzése

A megelőzést a megfelelő higiénia és a gyakori kézmosás segíti. Hurutos időszakban nem szerencsés a koraszülött, 6 hónaposnál kisebb csecsemőt nagyobb közösségekbe vinni, illetve engedni, hogy beteg rokon meglátogassa, puszilgassa. Mivel a betegség terjedését a dohányfüst segíti, a cigarettázást emiatt is kerülni kell, a baba közelében senkinek nem szabad rágyújtania.
Az RSV ellen van oltás is, amely viszont nem alakít ki tartós védettséget, nem aktív, hanem csak passzív immunizálást ad: novembertől márciusig havonta kell beadni. Az oltás során a gyerekek szervezetébe kész ellenanyagot juttatnak be, ezzel pedig nagymértékben csökkenthető a koraszülött babák kórházba kerülésének esélye.
A RSV elleni vakcinát Magyarországon 2013 őszétől finanszírozottan kapják azok a 32. hétnél korábban született babák, akik az RVS-szezon kezdete előtti 6 hónapban születtek. Kétéves kor alatt megkapatják azok is, akiket bronchopulmonális diszplázia miatt kezeltek koraszülöttként. Kétéves kor alatt a veleszületett, műtétileg nem korrigált szívbetegségben szenvedő kicsik is kaphatnak védőoltást ingyenesen. Az oltás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a 32. hét előtt született gyerekeket kezelő ellátóhelyek az adatbázisuk alapján meg tudják mondani, kik születtek az adott évben május 1-je után, őket pedig oltóközpontokba hívják be, ahol súlyra pontosan kiszámolt dózisokat tudnak beadni nekik.

Az RSV-fertőzés szövődményei

A fertőzésnek akkor lehet súlyos szövődménye, ha életveszélyes állapot alakul ki miatta. Például ha valaki tartósan lélegeztetésre szorul, akkor a későbbiekben nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála krónikus tüdőproblémák.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Ertl Tibornak, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanárának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.