-3° - +6°
Kettős front

Mikortól hivatalos a terhesség?

HáziPatika

Mikortól számít valaki hivatalosan várandósnak? Szabad-e kávét inni vagy körmöt lakkozni terhesség alatt? Mit kell tudni az első trimeszterben sokaknál jelentkező vérezgetésről? Szülész-nőgyógyászokat kérdeztünk a terhességgel kapcsolatos tévhitekről.

Nincs nő, akiben ne merülne fel ezer kérdés, kétely, amikor kiderül, hogy gyereket vár. Ezek némelyike teljesen átlagos - mindenki őrlődik rajta -, míg akadnak, amelyek teljesen rossz irányba viszik a kismama gondolatait. Ilyenkor nem árt tisztában lenni vele, hogy melyek a tévhitek, fals információk.

1. tévhit: "A terhességet onnantól számítják, hogy megtermékenyül a petesejt."

Sokan tanácstalanok, hogy valójában mikor kezdődött a terhességük, mert - teljesen természetes módon - nem tudják napra pontosan belőni a fogantatás időpontját. Éppen ezért hivatalosan mindig az utolsó vérzés első napjától indul a terminus. "Ha, mondjuk, éppen középidőben, a 12-14. nap tájékán termékenyült meg a petesejt, akkor a terhesség valójában két héttel rövidebb a hivatalosan meghatározott terminusnál, de ennek a gyakorlatban nem igazán van jelentősége" - magyarázza dr. Zsolnai Csaba szülész-nőgyógyász.

Ahhoz tehát, hogy valaki tudja, hányadik hétben jár, elég, ha visszaemlékszik, mikor menstruált utoljára. "Persze, az is fontos szempont, hogy kinek hány napos a ciklusa. Ha valakinél eltér a 28 napostól, akkor a terminus napja is annyival változik majd" - teszi hozzá dr. Tekse István szülész-nőgyógyász. Szabálytalan ciklus esetén sem kell aggódni, ugyanis az első 12 hétben a korai ultrahangok alapján biztosan ki fog derülni, hány hetes a terhesség.

2. tévhit: "Egy egészséges terhesség pontosan 40 hétig tart."

Részben éppen a fent említett terminusszámítási mód miatt nem lehet ezt kijelenteni. "A nők nagy része - főleg az először szülők - túlhordja a babát. De szabályos menstruációs ciklus mellett is simán belefér akár egy hét csúszás is" - magyarázza dr. Tekse István.

"A szüléseknek mindössze 5 százaléka zajlik aznap, amikorra a kismama ki van írva. Fontos tudni, hogy a 38. héten bekövetkező szülés ugyanúgy egészséges, és időben történik, mint a 41. héten lezajló" - mondja dr. Zsolnai Csaba. Vagyis betöltött 37. hét után - ezelőtt koraszülésről beszélhetünk - felesleges azon aggódni, hogy nem jön-e túl korán a baba.

A szülések csupán igen kis százaléka történik azon a napon, amikorra a kismamát kiírták
A szülések csupán igen kis százaléka történik azon a napon, amikorra a kismamát kiírták

3. tévhit: "Ha valaki terhes, akkor mindig elmarad a menstruációja. / Ha valaki menstruál, biztos nem lehet terhes."

Ezek az állítások az esetek többségében igaznak bizonyulnak, de persze akadnak ritka kivételek. Dr. Tekse István praxisában is volt rá példa, hogy valaki a terhessége alatt szabályosan menstruált. Ilyenkor a vérzés mennyisége kevesebb, mint normál esetben, de létező jelenségről van szó. "Ráadásul az első hónapokban - a koraterhesek 60-70 százalékánál - előfordulhat kisebb vérezgetés, barna folyás, váladékozás, ami nem keverendő össze a menstruációval" - mondja dr. Tekse. Ennek ellenére nem szabad elbagatellizálni, érdemes azonnal egyeztetni a terhesgondozást végző orvossal a továbbiakról - általában különféle terápiákkal, gyógyszerekkel megoldható a helyzet.

"A vérzés intő jel, amelyet a terhesség alatt végig komolyan kell venni: a 12. hét előtt és után is - ekkor már jelezhet akár méhlepény-rendellenességet is" - figyelmeztet az alapvető óvatosságra dr. Zsolnai Csaba.

4. tévhit: "Terhesen soha, semmilyen esetben ne szedj gyógyszert, mert baja lesz a babának!"

Az általunk megkérdezett szülész-nőgyógyászok egyetértenek abban, hogy amíg elkerülhető és nem feltétlenül szükséges, addig a kismama ne szedjen gyógyszert. De van, amikor elengedhetetlen. "A várandósság során is jelentkezhetnek olyan betegségek, amelyek gyógyszeres kezelést igényelnek, ellenkező esetben fennáll az esélye, hogy károsodik a magzat vagy elvetél a kismama" - magyarázza dr. Tekse István.

"Az első 12 hét a legkritikusabb: ekkor alakulnak ki a baba szervrendszerei. Ilyenkor feleslegesen - például egy könnyű fejfájásra - nem ajánlott gyógyszert szedni. Amennyiben viszont indokolt, a kismama mindenképpen egyeztessen az orvossal, hogy olyan hatóanyagú készítményt válasszanak, amely - jelenlegi tudásunk szerint - nem befolyásolja negatívan a terhesség fejlődését, kimenetelét" - hangsúlyozza dr. Zsolnai Csaba. A kezeletlen, magas láz, vagy a hányással járó migrénesfejfájáspéldául nem kedvez sem a várandós nőnek, sem a babának. Mint dr. Zsolnai mondja, bizonyos esetekben - például pajzsmirigybetegeknél - a várandósság ideje alatt is szedni kell a szinten tartó gyógyszereket, mert ha a beteg abbahagyja, akkor éppen ezzel befolyásolhatja károsan magzata fejlődését.

5. tévhit: "Toxoplasmafertőzést csak a macskától lehet elkapni. Ha van macskád, veszélyben vagy, szabadulj meg tőle!"

Első körben érdemes leszögezni, hogy toxoplazmózist - amelyet egysejtű parazita okoz - nem csak fertőzött macskaürülékkel érintkezve lehet elkapni. "Kicsi az esély rá, hogy valaki évek óta macskát tart, és pont terhesen fertőződik meg. De érdemes figyelni rá, mert a toxoplazmózis nagyon veszélyes: nincsenek markáns tünetei, a terhességet viszont - főleg az első harmadban - veszélyezteti" - magyarázza dr. Zsolnai Csaba. A méhlepényen átjutva megfertőzheti a magzatot: többek között agyvelő-gyulladást, vetélést vagy akár halvaszületést is okozhat. Mivel a toxoplasmosis nyers hússal is terjed, a kismamáknak javasolt várandósságuk idejére felfüggeszteniük például a szusi és a tatárbifsztek fogyasztását.

A toxoplasmafertőzést ma már korszerűen lehet szűrni, és ha valaki egyszer átesett rajta, egész életére védett lesz. "Aki viszont fogékony rá - és erről tud is -, annak a várandóssága alatt rendszeresen ellenőriztetnie kell magát" - teszi hozzá dr. Tekse István. Annál is inkább, mert ha kiderül a fertőzés, azonnal lépni kell. Szerencsére a kezelés - az időben felfedezett, nem a terhesség legelején bekövetkezett toxoplazmózis esetében - viszonylag egyszerűen, antibiotikummal megoldható.

6. tévhit: "Terhesség alatt tilos a hajfestés, a körömlakkozás, mert a bőrbe be-/felszívódó anyagok károsítják a magzatot."

Nem az alkalmankénti hajfestéssel és körömlakkozással van gond a szakemberek szerint - és nem is a bennük található kémiai anyagok felszívódása problémás. "Vannak olyan biotermékek, amelyek a terhesség alatt is nyugodtan használhatók, ezeket érdemes szakemberrel felvitetni a hajra, körömre, mert ők tudják, mi nem káros ilyenkor" - magyarázza dr. Tekse István. Mint mindenre, erre is érdemes a 12. hétig kiemelten ügyelni.

Peteérési kalkulátor

Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, mely napokon fogamzóképes, illetve az esetleges terhességet mikor lehetséges kimutatni. Kattintson, hogy elindíthassa a számolást!

"Hajfestéskor és körömlakkozáskor szellőztetni kell, hogy a kismama nehogy töményen beszívja a felszabaduló gőzöket" - tanácsolja dr. Zsolnai Csaba. Mint mondja, akik hajfestékekkel, oldószerekkel dolgoznak, egészen más kategóriába tartoznak. Ők fokozottan veszélyeztetettek. "Az egész nap belélegzett szerves oldószerek, vegyi gőzök komoly fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatnál. Sajnos nekem volt is egy ilyen eset a praxisomban" - hívja fel a figyelmet a veszélyre dr. Zsolnai. Aki terhesen ilyen környezetben dolgozik, és nem tud védekezni a káros hatások ellen, mindenképpen mérlegelje, hogy érdemes-e kockáztatnia.

7. tévhit: "A terhességi cukorbetegség attól alakul ki, ha valaki sok cukrot eszik. "

A kismamáknak sem kell teljesen lemondaniuk a mértékkel fogyasztott cukorról, ugyanis elsősorban nem ez okozza a terhességi diabéteszt. "Bárkinél kialakulhat, minden előjel nélkül. A klasszikus terhességi cukorbetegség olyan anyagcsere-szabályozási eltérés, amely a szüléssel a legtöbb nőnél eltűnik. Akinél viszont jelentkezett, annál később nagyobb valószínűséggel alakul ki időskori, kettes típusú diabétesz" - magyarázza dr. Zsolnai Csaba. (Gesztációs diabétesz akkor lép fel, amikor a megnövekedett inzulinigényt már nem tudja fedezni a hasnyálmirigy inzulintermelése.) Az elmúlt évtizedekben a terhesgondozási protokoll részeként, a 24-26. héten kerül sor a cukorterheléses vizsgálatra. Ilyenkor összevetik az éhgyomorra mért vércukorszintet a 75 gramm glükózt tartalmazó oldat elfogyasztása utáni szinttel (két órával később).

"Terhesen érdemes fokozottan ügyelni az egészséges táplálkozásra: kerülni a fehér cukros, finomított lisztes ételeket, mert a genetikai tényezők is hajlamosíthatnak terhességi diabétesz kialakulására" - hívja fel a figyelmet egy lehetséges problémára dr. Tekse István. Ha valaki várandósan hetente elmajszol egy kis gumicukrot, abból nem lesz baj, de ha mindennap szénhidrátbombával terheli a szervezetét - mondván, hogy ilyenkor mindent lehet, nem von meg magától semmit, amit a "baba megkíván", vagy "kettő helyett eszik", akkor komoly egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát. 

8. tévhit: "Bizonyos ételek, összetevők vetélést okozhatnak: ilyen a kávé, a fahéj, a fűszeres ételek."

Aki egy laza kávéval indítja a napot, nyugodtan tegye terhesen is - kivéve, ha magas a vérnyomása. Szakemberek szerint a mértékkel fogyasztott ételek, italok, fűszerek nem vezetnek vetéléshez. "A tonikban lévő kinin elméletileg méhtest kontrakciókat okozhat. De amennyi kinint a kismama egy-két pohár tonikkal elfogyaszt, annyi biztos nem vezet méh-összehúzódásokhoz" - említ egy hasonló példát dr. Tekse István. A lényeg: mindenben mértéket kell tartani.

 

Te mindent beveszel?

Olvassa el sorozatunk további cikkeit is!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt nyugaton az erősen felhős időben szórványosan havazás, havas eső is előfordul, máshol a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag