Plusz öt egészségben töltött év minden budapestinek! (x)

Májusban indul az Egészséges Budapest szűrőprogram.

Budapesten öt évvel kevesebb a várható élettartam, mint más európai országok fővárosaiban. Ha kevesebb a stressz, jó a levegőminőség, a környezet és az ivóvíz, mindenki tovább élhet. Budapest ezért segít a városlakóknak, hogy plusz öt évig élvezhessék a fővárosi életet, egészségesen.

Fotó: Egészséges Budapest
Fotó: Egészséges Budapest

A Fővárosi Önkormányzat 2024 májusában egész Budapestre kiterjedő ingyenes egészségügyi szűrőkampányt indít, hogy az esetleges figyelmeztető jelek korai felismerésének lehetővé tételével is támogathassa a budapestiek életminőségét, javítsa egészségtudatosságukat.

A daganatos megbetegedések – a szív- és érrendszeri problémák mellett – a leggyakoribb halálokok közé tartoznak Magyarországon. Százezer főre vetítve 40 százalékkal többen halnak meg nálunk rákban, mint átlagosan az Európai Unió országaiban, pedig minden negyedik ilyen haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne. Budapesten is riasztóak a számok: az elhalálozások 26 százalékának hátterében áll daganatos betegség.

Az állapotok fenntarthatatlanságát felismerve a Fővárosi Önkormányzat 2019-ben eltökélte, hogy annak ellenére is számottevő javulást ér el ezen a területen, hogy a Budapestnek juttatott állami források egyre szűkülnek. Ennek szellemében úgy járult hozzá az új Atlétikai Stadion megépítéséhez, hogy cserébe a kormány 50 milliárd forinttal támogatta a budapesti kerületek orvosi ellátásának fejlesztését. Ebből 2020 óta 22 milliárd forint jutott megelőző vizsgálatokra, amelyekkel időben fel lehet ismerni a szervezetben megjelenő daganatos betegségeket. A városlakók nem csak orvosi szakzsargonnal teli leletet kapnak, hanem egy egészségügyi diszpécsert is, aki végigvezeti őket a további kezelési folyamatokon.

Az Egészséges Budapest program legfőbb célkitűzése, hogy minden fővárosi kerületben legyen elérhető a CT és az MR diagnosztika. Erre még inkább szükség van amiatt, hogy 1,75 millió saját lakosán túl Budapestnek kell kielégítenie az agglomeráció és Pest megye távolabbi térségeinek igényeit is. Hivatalos adatok szerint évente mintegy 300 ezer CT-vizsgálatot végeznek el a fővárosban, ami az országos mennyiség harmada. A daganat okozta betegségek egész sorára érvényes, hogy a korai felismerés életet menthet, ezért a tudatosság már fiatal kortól kiemelt fontosságú.

A májusban induló szűrőkampány többféle szolgáltatással várja a budapestieket. A mobildiagnosztikában piacvezető V&H Medical egészségügyi mobil szűrőállomásokon lehetőség van mellkasi röntgenre és EKG-ra, ultrahang diagnosztikára, légzésfunkciós vizsgálatra, boka-kar index vizsgálatra, melanóma és ortopédiai szűrésre, továbbá alapvető laborvizsgálatra.

Regisztrálni a budapest.hu/egeszseg oldalon lehet.
Weboldal: https://budapest.hu/egeszseg
Facebook: https://www.facebook.com/egeszsegesbp

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra