Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Toxoplazmózis tünetei és kezelése

Mi a toxoplazmózis?

A toxoplasmosis a Toxoplasma gondii valódi egysejtű, sejten belül élősködő kórokozóval történő fertőzés. Az esetek döntő többsége (80-90%) tünetmentes formában zajlik. Jelentőségét az adja meg, hogy a méhlepényen áthatolva a magzatnál agyvelő-gyulladást okozhat, ezért csak a terhesség alatt bekövetkező friss fertőzés lehet veszélyes.

Tünetek

A toxoplazmózis előfordulása

A felnőttkorra az emberek 30-50%-a átesik az első toxoplasma fertőzésen, ami alatt egy életre szóló védettség alakul ki.

A toxoplazmózis okai

A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be, ezért macskatartók körében magasabb a védettek aránya. Előfordulhat még fertőzöttség nem kellően sült, főtt birka- vagy disznóhús fogyasztásával, a szennyezett föld szájüregbe kerülésével, vértranszfúzióval vagy szervátültetéssel is. A betegség emberről emberre nem terjed. A macska ürülékével szennyezett talaj akár 1 évig is fertőzésforrást jelenthet.
A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be.
A fertőzés többnyire a macskák székletének szóródásával következik be.

A toxoplazmózis tünetei

A lappangási idő 2-3 hét. Ezt követően, nem immungyengített betegeknél az alábbi tünetek figyelhetők meg:
 • mononucleosis-szerű betegség, mérsékelt lázzal
 • a fejen és háton megnagyobbodott nyirokcsomók
 • fejfájás
 • torokfájás
 • izomfájdalmak
Immungyengeség (AIDS, immunoszuppresszív kezelés) esetén pedig:
 • agyvelő-gyulladás
 • tüdő-
 • szív-
 • szem- és
 • májbetegség jelentkezhetnek
A terhes anya, friss fertőzés esetén, a terhesség 16. hete után 50%-os valószínűséggel fertőzi magzatát. A fertőzött anyák mintegy egyharmada szül fertőzött csecsemőt, akiknek csak 10%-án figyelhetők meg klinikai tünetek. A veleszületett rendellenesség legfőbb tüneteit "Sabin-tetrád"-ként ismeri az orvostudomány:
 • agyi meszes gócok,
 • a szem ér- és ideghártyájának gyulladása (chorioretinitis, e.: korioretinítisz),
 • vízfejűség,
 • epilepsziás görcsök mutatkoznak.

A toxoplazmózis diagnózisa

 1. A legmegbízhatóbb, de ritkán szükséges módszer a kórokozó azonosítására, hogy az emberből nyert szövetmintából (pl. agyvízből, abortumból) készült oltóanyagot egérbe fecskendezik, amelyben az elszaporodik, így mikroszkóppal könnyen kimutatható - röviden egéroltás.
 2. A vérben keringő antitestek vagy kórokozók kimutatása ún. szerológiai (vérsavó) vizsgálatokkal történik, melyek a következők:
 3. Komplementkötési próba: a toxoplazma ellen termelődött immunrendszeri fehérjék kimutatására alkalmas vizsgálat.
 4. Indirekt hemagglutináció: ennek során állati vörösvérsejtek felszínét vonjuk be, pl. egér véréből nyert ellenanyaggal. Ha ehhez a rendszerhez más állatokban előállított egérantitestek elleni ellenanyagot kevernek, a vérrögökben összecsapzódik, ezt a reakciót nevezik hemagglutinációnak.
 5. Indirekt immunofloreszcencia esetén a kórokozók elleni egér-ellenanyaghoz egér-antitest ellenes, ultraviola fényben világító ("fluoreszkáló") antitestet tesznek. Mikroszkóp alatt a kórokozók UV-fényben világító képletek formájában tűnnek elő.
 6. Frenkel-féle bőrteszt: Az ellenanyagok megjelenésével a kórokozó testfehérjéivel szemben allergia is kialakul, mely a bőrbe adott injekcióval provokálható.
 7. Képalkotó eljárások: koponya CT, MRI az agykamra-tágulat és meszes gócok igazolására.
 8. Agyvíz (likvor)-vizsgálat. A mintát az ágyéki gerinccsatorna megszúrásával ("lumbálpuncióval") nyerik. Kórjelző, ha a kórokozót, pl. mikroszkóppal lehet azonosítani. Szintén kórjelző, ha az agyvíz fibrintartalma magas, ami miatt az olykor vérlepényszerűen megalvadni is képes.
 9. Az agyszövetek mikroszkópos megtekintése: Ritkán bár, de agyszövetminta vizsgálatára is szükség lehet.

A toxoplazmózis kórlefolyása

Felnőttekben, egészséges immunrendszer esetén, a betegség 1 héten belül nyomtalanul gyógyul. Az AIDS-hez társuló esetek végzetesek is lehetnek. A veleszületett toxoplasmosis súlyossága igen változatos. A klasszikus klinikai kép, a Sabin-tetrád megléte esetén a gyermek életének első heteiben meghal. A legenyhébb formák felnőttkori látászavarokban mutatkoznak meg, néha vakságot is eredményeznek. Ez akkor is előfordulhat, ha a gyermek születésekor teljesen egészséges.

A toxoplazmózis kezelése

Kezelés általában nem szükséges. Kivételt képeznek a kisgyermekek, akiknél a szemkárosodás megelőzése miatt szükséges kezelés, és az immunhiányos állapotban szenvedők, valamint a terhes asszonyok. A kezelésre főként spiramicint, szulfonamidokat, co-trimoxazolt, azitromicint alkalmazhatnak szájon át beadva.
Ép immunrendszer esetén a beteg kezelés nélkül is szövődmények nélkül gyógyul. Idejében kimutatott anyai fertőzés esetén, megfelelő ideig tartó antibiotikus kezeléssel a magzatkárosodás nagy valószínűséggel elkerülhető. Szem-ideghártya gyulladás akár felnőttkorban is megmutatkozhat.

A toxoplazmózis megelőzése

Egészséges leánygyermekeknél a megelőzés legjobb módszere, ha minél fiatalabb korban átesnek a betegségen. Ezért nem szabad a gyermeket eltiltani a macskáktól. Nagyon fontos a megfelelően hőkezelt hús fogyasztása. Felnőttkorban a megelőzésnek terhesség alatt van különös jelentősége, ezért a várandósoknak kerülniük kell a nyers vagy félig főzött hús fogyasztását, valamint a macskaürülékkel való kontaktust. A macska ürülékében a parazita 48 óra alatt válik fertőzőképessé, ezért a macskaalmot, ürüléket naponta el kell távolítani.
Az anyától vett vérből az ellenanyagszint pontosan meghatározható, és az is, hogy régi vagy új fertőzésről van szó. Bár a magzat a terhesség 16. hetétől fertőződik, akkortól, amikor a lepény felveszi végleges szerkezetét, a vérvizsgálatot érdemes a tervezett fogamzás előtt megejteni. Friss fertőzés esetén antibiotikumok szedésével (spiramicin, azitromicin, co-trimoxazol, stb.) lehet a babát megvédeni.

Jóllehet a betegség legfontosabb terjesztője a macska, a fertőzés továbbvitelében segítenek a házi- és vadállatok, madarak. Fertőző forrást jelenthet a fertőzött ember is, aki székletével, vizeletével terjesztheti a betegséget. A nem megfelelően hőkezelt hús, tej, tojás is szerepelhet fertőző forrásként.
A világrahozott toxoplasmosis lehetőségére és a lehetséges tennivalókra a terhesek figyelmét fel kell hívni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.