Milyen a cukorterheléses vizsgálat?

A cukorterheléses vizsgálat fő célja, hogy felismerjék a lappangó cukorbetegséget. Hogyan zajlik ez a vizsgálat és miként készüljünk rá?

Miért szükséges a vizsgálat?

A cukorterheléses vizsgálattal elsősorban a cukorbetegség ismerhető fel, illetve az azt megelőző állapot a pre-diabétesz, azaz a csökkent cukortolerancia derülhet ki. A cukorbetegség a terhes nőknél akkor is kialakulhat, ha előtte egészségesek voltak, így minden terhes nőnél fontos a cukorterheléses vizsgálat elvégzése. Ez az állapot az anyát és a magzatot is veszélyezteti, így a terhesség 28. hetében végzik el ezt a vizsgálatot. Ha az evés utáni illetve az éhgyomri vércukorérték alapján felállítható a cukorbetegség diagnózisa, nem szabad elvégezni a vizsgálatot.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Először éhgyomri vércukrot mérnek vénás vérből, ezt követően 75 mg glükózt tartalmazó vizet kell meginni. A víz elfogyasztása után azt vizsgálják, hogyan alkalmazkodott a szervezetünk a nagy mennyiségű cukorhoz. Ez úgy történik, hogy a megfelelő időközönként vért vesznek, majd ez alapján állítják fel az értékeket.

A cukorterheléses vizsgálat lényege, a bizonyos időközönként levett vér vizsgálata

Milyen a normál érték?

Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor normálértékről beszélünk. Emellett lehet még pozitív, illetve határeset, ilyenkor csökkent glükóz-toleranciáról beszélünk.

Ha a teszt pozitív lett, az alábbi értékek derülnek ki:

Várandósok esetében akkor pozitív, ha:

- a két mért érték nagyobb, mint a vérvételi időponthoz tartozó értékhatár (ezek 5,8 - 10,5 mmol/l között vannak).

- csökkent glükóz-tolerancia, ha a 2 órás és még egy érték nagyobb, mint 7,8 mmol/l, de kisebb, mint 11,1 mmol/l.

Nem várandósok esetében akkor pozitív, ha:

- a 2 órás és még egy érték nagyobb, mint 11,1 mmol/l

- csökkent glükóz-toleranciáról beszélhetünk, ha a 2 órás és még egy érték nagyobb, mint 7,8 mmol/l de kisebb, mint 11,1 mmol/l.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Ne igyunk, ne együnk és ne dohányozzunk a vizsgálatot megelőző 8 órában, egyedül a vízfogyasztás megengedett. A rendszeres gyógyszerfogyasztásról mindenképpen tájékoztassuk a vizsgálatot végző szakembert! Ha az ájulás és rosszullét rendszeresen jelentkező probléma vérvétel során, ezt is közöljük a szakemberrel! Ha a tömény cukros víz elfogyasztása problémát okoz, csavarhatunk bele egy kis citromlevet.

Ha a vizsgálat során a cukros víztől hányingerünk támadna, érdemes felülkerekedni ezen az érzésen, ugyanis hányás esetén újra el kell végezni a vizsgálatot. Ha a vérvételek között izzadás, gyengeség és remegés jelentkezne, érdemes szólni az orvosnak, ugyanis előfordul, hogy annyira leeshet a vércukorszintünk, hogy le kell állítani a tesztet.

A cukorbetegség 10 figyelmeztető tünete

Mi történik a vizsgálat után?

Ha a vizsgálat eredménye pozitív, további vizsgálatokat rendelnek el a kórkép súlyosságának illetve az esetleges szövődmények felmérésére. Az eltérés súlyossága mutatja meg, mit szükséges tenni a vizsgálatot követően. Szoros megfigyelést, rendszeres vérvizsgálatot, szénhidrátszegény diétát, gyógyszeres kezelést írhatnak elő.

Az alapos kivizsgálás és az előírások betartása mindenki számára fontos, de kifejezetten a terhes nőket érinti, hiszen ők a magzatot is veszélyeztethetik.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső