Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Dengue-láz tünetei és kezelése

Mi a Dengue-láz?

(másnéven: csonttörő láz)

Tünetek

A Dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású. Kórokozóját Dengue-vírusnak hívják, négy típusa van.

A Dengue-láz előfordulása

Magyarországon csak behurcolt Dengue-láz fordul elő, fertőzés nem történhet. A betegség a trópusokon mindenütt előfordulhat, így Dél-Amerikában és Közép-Amerikába éppúgy megjelenhet, mint Közép-Afrikában, Indiában, az Indiai-óceán szigetvilágában vagy éppen Dél-Kelet-Ázsiában. Gyakori kórról van szó, így ha ezekről a területekről lázas beteg érkezik, mindenképpen fölmerül a gyanúja.

A Dengue-láz okai

A betegséget a Dengue-vírus okozza, aminek négy fajtája van. A kórokozót szúnyog terjeszti, annak csípésével terjed. Rezervoár faja pontosan nem meghatározható, de egyrészt hordozók maguk a beteg emberek, másrészt a szúnyogok is. Utóbbiak egymást követő nemzedékeiknek is átadják a vírust, így a kórokozó képes bennük "lakni" is. Feltételezhetően egyes majomfajokban is jelen van a vírus.

A Dengue-láz tünetei

A betegség lappangási ideje nagyjából egyhetes, a tünetek pedig az esetek túlnyomó többségében influenzaszerűek, megegyeznek a vírusos lázakéval: elesettség, levertség, magas láz, végtagfájdalom, ízületi- és izomfájdalom. Ehhez társulhatnak bőrtünetek, például kiütések, dagadások, de azok nem mindig jelentkeznek.
Tünet lehet az úgynevezett retroorbitális fájdalom is, ami ez esetben azt jelenti, hogy a betegnek megfájdul a szem mögötti területe. Olyasmi érzésről van szó, mintha a páciensnek ki akarnák nyomni a szemét. Súlyos megjelenése az ebolánál is jelentkező vérzéses láz lehet, ám ez csak extrém ritkán fordul elő.

A Dengue-láz diagnózisa

Ha az orvos a tünetek alapján Dengue-lázra gyanakszik, mert tudja, hogy a beteg nagyjából egy héttel korábban fertőzött területen járt, akkor szerológiai vizsgálatot végeztet. Ennek során azt nézik, hogy a páciens vérében milyen antitestek mutathatók ki.

A Dengue-láz kórlefolyása

A fertőzöttek messze túlnyomó többsége teljesen tünetmentes, csak csekély hányaduk, mindössze 10 százalékuk produkál tüneteket. Igazán súlyos szimptóma, ami ez esetben haemorrhagiás, azaz vérzéses lázat jelent, csak ennek a 10 százaléknak a 10 százalékánál - tehát a fertőzöttek mindössze 1 százalékánál - jelentkezik.
Ez esetben a betegség halálozási aránya 10-20 százalékos. Utóbbi nagyon csekély a fertőzöttek számához képest. Azt nem tudni, mitől függ, hogy a fertőzés kinél okoz haemorrhagiás lázat, egyedül az ismert, hogy a dengue-vírussal való ismételt fertőződés egyfajta hajlamot jelent a súlyosabb lefolyásra. Az emberek életük során négyszer eshetnek csak át ilyen fertőzésen, lévén a vírusnak négy típusa van, ugyanazzal kétszer megfertőződni pedig nem lehet.

A Dengue-láz kezelése

A tünetmentes fertőzötteket nem kell kezelni, lévén panaszaik sincsenek, ellátásra csak azoknak van szükségük, akik ténylegesen megbetegszenek. Speciális antivirális kezelés nem létezik, az orvosok csak támogató, tüneti kezelést alkalmaznak. Ez minden esetben a szimptómáktól függ, jellemzően láz- és fájdalomcsillapítást jelent, de része a folyadékháztartás rendbetétele is. Ha szervi szövődmények alakulnak ki, akkor azokkal is foglalkozni kell.

A Dengue-láz megelőzése

A Dengue-láz megelőzési módja a szúnyogok elleni védekezés, oltás nem létezik ellene. Ahol ez a betegség előfordul, ott a vérszívók ellen más szúnyog-terjesztette betegség miatt is védekezni kell.
A Dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású.
A Dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású.

A Dengue-láz szövődményei

Szövődményeket a vérzéses láz okozhat, méghozzá amiatt, mert ilyenkor a kapillárisok áteresztővé válnak, távozik belőlük a folyadék egy része. Ez bármilyen szervben, így a tüdőben is kiválthat ödémát. Jelentkezhet miatta keringési elégtelenség is, a folyadékvesztés miatt pedig eshet a vérnyomás.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Osvald Ákosnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológusának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +16 °C

A Dunántúlon és középen jobbára erősen felhős vagy borult égre van kilátás, keleten lehet még eleinte több órás napsütés. Délnyugat felől több hullámban érkezik a csapadék, amelyből főleg az ország középső harmadában sokfelé várható tartós, intenzív eső, de keleten záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.