A menstruációs ciklus

A fiatal lányok várják, a strandoló nők utálják. Mi az? Minden hónapban néhány nap csupán. Lezajlása sokat elárulhat a nő egészségéről. A legjobb, ha nem késik, és nem siet, feltéve, ha nem készül az ember strandra...

Mivel ciklikus folyamatról van szó, elvileg bárhonnan belekezdhetünk a havi vérzés ismertetésébe. A legcélszerűbb mégis egy jól meghatározható naptól elindulni, a menstruáció első napjától. Ezzel kezdődik a follikuláris, azaz tüszőfázis. Az elnevezés abból adódik, hogy ebben a néhány napban a petefészekben érő tüsző működése és az általa termelt hormon határozzák meg az eseményeket.

A női menstruációs ciklus az ún. hipotalamusz-hipofízis rendszer szabályozása alatt áll. A hipotalamusz az agytörzs, pontosabban a közti agy része, és minden nap bizonyos mennyiségű, a hipofízisre (az agyalapi mirigyre) ható hormont, Gn-RH-t (gonadotropin releasing hormon) termel. A hipofízis erre a nők ciklusának első felében tüszőserkentő hormont (FSH-t, azaz follikulusz stimuláló hormont) bocsát a vérbe. A petefészekben a petesejtet rejtő tüszők engedelmeskedve e hormonális késztetésnek érésnek indulnak. Nem csupán egy, hanem 2-3 tüsző is indul a versenyben. A leggyorsabb, legerősebb gátló anyagokkal adja tudtára társainak, hogy "kár erőlködniük, úgy is ő fog nyerni". Így végül általában egy lesz a nyertes, de létezik holtverseny is, aminek a többpetéjű ikrek köszönhetik életüket.

Ne szaladjunk azonban annyira előre, hiszen még csak az érő tüszőnél tartottunk. Logikusan ez termeli a tüszőhormonokat, vagyis az ösztrogéneket, melyek egyik legfontosabb hatása, hogy a méhnyálkahártya sejtjeit osztódásra bírják, és így a nyálkahártyát megvastagítják.

A tüsző megéréséhez és megrepedéséhez közeledve szintén az ösztrogén hatására a méhnyak is felkészül a nagy eseményre. A spermiumok célját segítő, a petesejtek megtermékenyüléséhez ideális összetételű nyákot képez; van benne vitamin, ásványi só kellő mennyiségben, hormon és tápanyag a spermiumok számára, valamint egy olyan összetevő, mely az ondóváladékkal érkező, hímivarsejteket gátló anyagot hatástalanítja.

Közeleg a tüszőrepedés

A hipotalamusz-hipofízis rendszer számára az emelkedő ösztrogénszint azt jelzi, hogy lassan elég lesz az FSH-termelésből. A tüszőrepedéshez közeledve végül eljön az ideje "profilváltásnak", és a hipotalamusz hormonhatása nyomán sárgatest-serkentő hormont kezd gyártani. Már pedig pont erre van szüksége a sárgatestnek, ami azután keletkezik, hogy a megrepedt tüszőből kiszabadul a petesejt, a tüsző bevérzik, és valóban sárga színű lesz a benne lerakódott festékanyagtól.

Kezdetét veszi a luteális fázis

A sárgatest (luteus) a serkentő hormonok hatására maga is hormontermelésbe kezd, méghozzá a sárgatesthormont, a progeszteront kezdi magából ontani. Ezzel többek között az a célja, hogy a felépült méhnyálkahártyát mirigyes szerkezetűvé és a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmassá tegye. A petesejt ez alatt a petevezetőn keresztül a méh felé veszi útját.

Így telhet el néhány várakozásteljes nap. Ha közben a petesejt megtermékenyül és beágyazódik, a méhlepény kezdeménye, majd az igazi méhlepény hormonja, a HCG (HCG=humán chorialis gonadotropin) meghosszabbítja a sárgatest életét. Egészen addig, míg azután a 6.-10. héten maga is képessé válik a sárgatest-hormon termelésére, és ezzel biztosítja magának - és persze főként a fejlődő magzatnak - a megfelelő ellátást az anyaméhben.

Aztán minden kezdődik elölről

A sárgatest nem termel hormont "potyára". Ha fogamzás híján nem kap jelzést a méhnyálkahártya felől, hogy szükség van rá, vagyis nem termelődik HCG, akkor visszafejlődik. Miután pedig a méhnyálkahártya nem kap "sárgatest-hormont-biztatást", jobbnak látja távozni: ez a menstruáció.

Egészen pontosan csak a méhnyálkahártya középső és legfelső rétege válik le, a megmaradó pedig sejtosztódásra és újbóli felépülésre képes.

A menstruációval a méhnyálkahártya darabjai és vér távozik, ehhez adódik hozzá egy kevés hüvelyváladék. Az összvérveszteséget általában túlbecsülik, valójában nem több 60, legfeljebb 130 ml-nél. A teljes mennyiség háromnegyede az első két napon távozik.

Fájdalom

Menstruációkor az oxytocin hormon hatására a méh simaizomzata összehúzódik, így tudja lelökni a fölöslegessé vált nyálkahártya-részeket. Az izom-összehúzódások miatt jelentkező enyhe menstruációs fájdalmak az első napok természetes velejárói. Ilyenek lesznek majd a szüléskor érezhető méhösszehúzódások, fájások is. Ez a fájdalom valahogy más mint a többi. A has puffadásának érzésével jár együtt, inkább hát- és derékfájdalomnak tűnik, mint hasüreginek, ráadásul jellegzetes borongós hangulat társul hozzá.

Ilyenkor minden segíthet, ami lazító, feszültségoldó, görcsoldó hatású: egy kellemes meleg zuhany, bebújás a meleg takaró alá, görcsoldó (libapimpó-, orbáncfű-, menta-) tea, tabletta, melegvizes flaska a hastájékra.

Ha ezek az érzések rendszeresen görcsös, kibírhatatlan fájdalommá fokozódnak , és az enyhe simaizomgörcs-oldók nem segítenek, nőgyógyászhoz kell fordulni.

PMS

A nők többsége már a menstruációs fájdalmak előtt is érzi a "havibaj" közeledtét. Mivel a menstruálók több mint kétharmadának vannak ilyen-olyan tünetei, ezt nem feltétlenül kell kórosnak tekinteni, hiszen egyértelműen a szervezet ciklikus hormonális változásaival vannak összhangban. Ha azonban a panaszok nagyon erősek, már a hangzatos "premenstruációs szindróma" - röviden PMS - néven tartják számon, ami kezelést is igényel.

Amilyen jól ismerjük a nők menstruációs ciklusának hormonális szabályozását, olyan bizonytalanság uralkodik a PMS pontos okának tekintetében. Hiszen a szabályos és normális ciklussal rendelkezők között nehéz megmondani, hogy miért vannak egyeseknek erős, másoknak pedig említésre sem méltó tüneteik. Nagy valószínűséggel a nemi hormonok csak közvetve játszanak szerepet a PMS kiváltásában. A tapasztalat azt mutatja, hogy a következő tényezők valószínűsíthetik a tünetegyüttes megjelenését:

A túl magas hipofízis prolaktin szint, ami a sárgatest működési elégtelenségén keresztül alacsony progeszteron hormonszintet eredményez. A prolaktin fokozza az emlőmirigyek tejtermelését. Ezen kívül a pajzsmirigy, mellékvese működésének, atipikus gombás fertőzés, az ösztrogén és progeszteronszint nem megfelelő aránya, nőgyógyászati megbetegedések is kiváltóokok lehetnek. Ezek mögé sorakoznak föl a szinte mindenhol felsorolható egyéb problémák, mint a környezeti ártalmak, túl sok elfogyasztott koffein, túl zsíros és cukros táplálkozás, vitamin- és ásványianyag-ellátási zavarok, alvászavarok, depresszió, stressz, rossz erőnlét.

Késik vagy siet, akár csak mi

Sok nőnél a beállt ciklus nem körülbelül havonta jelentkezik, jó néhányan élnek 22-35 napos rendszerességgel jelentkező menstruációval.

A szervezetnél a pontosság nem jelent merevséget. Ezért az általában egészséges rendszerességgel megjövő menstruáció olykor megérkezhet előbb vagy később, mégis pont idejében, és anélkül, hogy kóros volna.

Stressz, váratlan esemény, kisebb-nagyobb betegség, pl. influenza, megerőltetés hatására megjöhet előbb is. Történt már olyan, hogy egy kisebb, szerencsés kimenetelű karambol után az egyik felzaklatott sofőr - egy hölgy - szinte azonnal menstruálni kezdett.

Az sem kizárt, hogy valaki még örül is a kissé "korai vendégnek", ha például így egy tervezett program előtt túl van a nehéz napokon. Egyszer-egyszer, indokolt esetben némi külső segítséggel eltolható a menstruáció

Az egy-két napos késés sem ritka. Van, hogy a kissé megkésett, de rendben lezajló menstruáció hátterében lényegében egy nagyon korai "vetélés" áll. Az első két hétben még különösebb komplikáció nélkül távozhat a megtermékenyült petesejt. Ennek sokféle oka lehet, amelyek egyáltalán nem feltétlenül kórosak; nem volt tökéletes a beágyazódás, esetleg túl későn termékenyült meg a petesejt. Ilyenkor a szervezet tudja, hogy jobb nem megtartani.

Rendszeres összevisszaság

A vérzés első menstruáció utáni kiszámíthatatlanságát - ahogy a nemi érésnél már írtuk - érdemes eleinte türelemmel viselni. Ha egy-két év elteltével sem rendeződik, akkor jobb orvoshoz fordulni. Olykor semmi kórosat nem mutatnak ki és csak a szülés hoz megoldást.

Az első és az utolsó menzesz közötti időszakban a terhesség és szoptatás idejét leszámítva minden rendszertelenséggel orvoshoz kell fordulni.

A változókor ugyancsak hozhat vérzéskimaradásokat és elhúzódó vérzéseket, amelyek nem mindig igényelnek beavatkozást, de feltétlenül tudnia kell róluk a nőgyógyásznak, aki el tudja dönteni, hogy elfogadható állapotot vagy kezelést igényel.

Egészséges vérveszteség?

A menstruációs vérrel fontos ásványi anyagok, többek között vas is távozik, ezért hajlamosabbak a nők a vérszegénységre. Más szempontból viszont valószínűleg jót tesz a szervezetnek ez a természetes vércsere - hiszen a vérveszteséget a szervezet hamar pótolja. Egyes adatok arra mutatnak, hogy a nők - lehet, hogy ezzel összefüggésben - kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. A véradás is hasonló jó hatással lehet a szervezetre.

Szexualitás

A menstruáció alatti nemi életről nagyon megoszlanak a vélemények, a teljes tilalomtól a "mindent lehet" felkiáltásig mindenféle hanggal találkozhat az ember. Természetesen minden párnak megvan a maga gyakorlata és elképzelése, amibe nem lehet beleszólni. A nőgyógyász annyit mondhat, hogy a férfiak tanúsítsanak megértést a hónap e néhány napján, miután ilyenkor a nyitott méhszáj miatt a nők belső nemi szervei fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hölgy belső megérzéseire, netán közérzetének jelzéseire hallgatva ösztönösen nem is kívánja a szexet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)