A fogamzásgátlók tönkreteszik a nőket?

Nők százmilliói szednek hormontartalmú fogamzásgátló tablettát. Lehet a pirulák mellett és ellen érvelni, a velük kapcsolatos téves elképzeléseknek viszont érdemes utánajárni. Hazai szülész-nőgyógyászokat kérdeztünk néhány alapvető tévhitről.

"A fogamzásgátló tabletták tönkreteszik a nők szervezetét"

A neten nemrégiben belefutottunk egy érdekes felvetésbe , miszerint az évekig szedett fogamzásgátló tabletták annyira felboríthatják a nők hormonháztartását, hogy amikor gyermekvállalásra készülnek, nem tudnak teherbe esni. Aki szedi, elhízik, romlik az anyagcseréje, inzulinrezisztens állapot esetén pedig a tabletta tartós alkalmazásának komoly következményei lehetnek - állítják ezek az írások.

Mivel viszonylag friss oltásról van szó, a HPV-vakcina összetételéről és hatásáról rengeteg hamis információ kering az interneten. Olvassa el erről szóló cikkünket , amelyben szintén több káros tévhitet cáfoltunk meg.

<br />Van ennek valami alapja?

"A fogamzásgátló tabletta felírása előtt fontos az anamnézis - kórelőzmény - felállítása, a páciens állapotának felmérése, majd az eredmények elemzése annak érdekében, hogy kizárjuk az esetleges kockázatokat, szövődményeket. Ha mindez megtörténik, várhatóan később sem történik baj" - fogalmaz dr. Gimes Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense. Mint mondja, hormontartalmú fogamzásgátló tabletta nem mindenkinek írható fel. Aki komoly egészségügyi problémával küzd - például rendszertelen a vérzése, vagy hormonális betegsége van -, annak a tablettaszedés befejezése után számolnia kell azzal, hogy visszaáll a régi állapot, sőt előfordulhat az is, hogy panaszai esetleg tovább romlanak. A tabletta ugyanis csak elfedi a tüneteket, azt a képzetet keltve, hogy minden rendben van. "Ebből eredhet a tévhit, hogy teljesen tönkreteszi a szervezetet, a hormonháztartást " - teszi hozzá dr. Gimes Gábor. A megfelelő védekezési mód kiválasztásánál ezért mindig elengedhetetlen az alapos kivizsgálás és a szervezet visszajelzéseinek folyamatos nyomon követése. Ha ez elmarad, előfordulhat, hogy egy nőnek nem sikerül teherbe esnie, de ez nem hozható összefüggésbe a fogamzásgátló tabletta korábbi szedésével.

Hasonló véleményen van dr. Parragh Attila szülész-nőgyógyász főorvos is. "Közel 50 éve kaphatók itthon fogamzásgátló tabletták. Az ezekben lévő hormonmennyiség folyamatosan csökken, jelenleg lényegesen kevesebb a régi tablettákban megtalálható mennyiségnél. A tabletta abbahagyása után előfordulhat átmeneti ciklusfelborulás, ám ez körülbelül fél-egy éven belül rendeződik" - mondja. Tapasztalatai szerint a ciklus visszaállásához szükséges idő nem függ attól, hogy egy nő meddig szedte a fogamzásgátló tablettát. Leginkább az illető szervezetének működésén, hormonszabályzásán múlik: előfordulhat, hogy három hónapon belül minden visszaáll a tablettaszedés előtti szintre, másnak a tisztulás egy évig is eltarthat. Ezt érdemes bekalkulálni a gyerekvállaláskor.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

A C-vitamin tényleg gyógyítja a rákot?
Vajon mennyi igaz abból a feltevésből, hogy a fogamzásgátlók hosszú távon felborítják a hormonháztartást?
Vajon mennyi igaz abból a feltevésből, hogy a fogamzásgátlók hosszú távon tönkreteszik a nők szervezetét?

Ma már nem számítanak titkolni- vagy szégyellnivaló dolognak a nem kívánt gyermekáldás elkerülésére tett erőfeszítések. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának tavalyi felmérésből kiderül, hogy a házasságban és tartós kapcsolatban élő magyar nők 74,7 százaléka használ valamilyen fogamzásgátló eszközt. Ez az eredmény jócskán a 69,2 százalékos európai átlag felett van, ami azt jelenti, hogy a magyar nők tudatosak e téren. A felmérés szerint az európai nők közel 22 százaléka választ e célra fogamzásgátló tablettát, ami összecseng a hazai adatokkal.

Hogy ténylegesen mikor sikerül a teherbeesés, az az adott pártól is függ. "Régebben az volt a hivatalos vélemény, hogy a fogamzásgátlót korábban nem szedő nők 70 százaléka egy éven belül teherbe esik, míg tablettát használó társaiknak az abbahagyás után rá kellett számolniuk ezt a bizonyos fél-egy évet" - mutat rá dr. Parragh, aki szerint az utóbbi időben - az egyre sikeresebb lombikprogramokat látva - sokkal türelmetlenebbek az emberek a gyerekvállalást illetően. Amivel mindenképpen érdemes kalkulálni, az az életkor. Egy 35-40 éves nőnek nehezebb teherbe esnie, mint 20-25 éves társainak. De ez sem hozható összefüggésbe a fogamzásgátló tabletták alkalmazásával, sokkal inkább a szervezet öregedésével, a megtermékenyítésre alkalmas petesejtek számának és minőségének csökkenésével.

"A fogamzásgátló tabletták rontják az inzulinrezisztens állapotot. Ha egy IR-es nő évekig hormonális fogamzásgátlót szed, előfordulhat, hogy nem lehet gyereke."

Dr. Gimes Gábor elmondása szerint ez is egy tévhit. "Az inzulinrezisztencia - cukoranyagcsere betegség - nagy "divat" mostanában, olyannyira, hogy a tévesen inzulinrezisztensként diagnosztizált betegek jó része ténylegesen nem is IR-es. Aki viszont ebben szenved, annak többek között komoly vérzési rendellenességei lehetnek. Ebben az esetben a kezelése egyik fontos része éppen a fogamzásgátló tabletta szedése lehet" - magyarázza dr. Gimes, hangsúlyozva, hogy ezzel az inzulinrezisztencia oka még nem szűnik meg. A tünetek viszont egy időre javulnak, a vérzés szabályossá válik, ami tapasztalatai szerint azért lehet előnyös, mert a súlyosan rendellenes vérzés következtében méhnyálkahártya-elváltozások jöhetnek létre, ezekből pedig rossz esetben akár méhtestrák is kialakulhat. Akinél inzulinrezisztenciát állapítottak meg, gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes egy endokrinológus szakorvostól segítséget kérnie.

Dr. Parragh Attila szerint akinek a ciklusa vagy hormonháztartása eleve nincs rendben - aminek oka lehet az inzulinrezisztencia, a PCOS (policisztás petefészek betegség) -, annál meggondolandó, hogy tartósan érdemes-e fogamzásgátlót felírni, mivel a gyógyszer abbahagyása után azt hiheti, hogy a gyors teherbeesés sikertelensége összefüggésben van a korábban használt tablettával. "De nem azért, mintha utána ne lehetne, vagy a tabletta szedése miatt nehezebben lehetne gyereke. Ha kezelik az inzulinrezisztenciát, a páciens ugyanúgy teherbe eshet , mint más" - oszlatja el a tévhitet, miszerint az IR-es betegek gyermekvállalása a fogamzásgátló szedése után sikertelen lesz. "Kezelésre alkalmas, de csak tüneti megoldás, a problémát, elváltozást nem gyógyítja" - teszi hozzá Parragh Attila.

<br />"A fogamzásgátló tabletta elhízást okoz és keményen felborítja az anyagcserét".

"Ez így nem igaz. A fogamzásgátló tablettáknak kétségtelenül van étvágyfokozó hatásuk, és ha nő az étvágy, az ember több kalóriát visz be a szervezetébe. Ha ez huzamosabb ideg fennáll, beindul a hízás. De önmagában nem a tablettától hízik valaki" - pontosít dr. Gimes Gábor. Hízásnak tűnő súlygyarapodás egyébként a tabletta szedésének kezdetekor jelentkezhet, mert a pirula eleinte vízvisszatartást okozhat, ez viszont nem maradandó állapot.

Ami az anyagcsere tönkretételét illeti: van olyan eset - például cukorbeteg nőknél -, amikor a tabletta valamennyire befolyásolhatja az anyagcserét, de normál esetben nem. Érdemes számítani rá, hogy az évek múlásával az alapanyagcsere csökken. Míg huszonegynéhány éves korban egy rendszeresen mozgó nő nem igazán hízik, addig 38 éves korában ugyanannyi testmozgást végezve hízni fog. Ami egyébként a férfiaknál is így van" - teszi hozzá dr. Gimes Gábor, utalva arra, hogy a szervezet öregedése óhatatlanul együtt jár a lassabb anyagcserével.

A hatóanyagok összetétele nem minden fogamzásgátló tablettában ugyanaz és ugyanannyi. "Ha a páciens a hormonműködésének megfelelő fogamzásgátlót kap, elkerülhető, hogy hízzon mellette" - árnyalja a képet dr. Parragh Attila. Ehhez az orvosnak a tabletta felírásakor különböző kategóriákba is be kell sorolnia a pácienseket: például, rendszeresen menstruálnak-e , elhízottak, vagy normál testalkatúak, szenvednek-e pattanásoktól, vagy sem. Az ezek alapján kiválasztott pirula nagy valószínűséggel nem okoz problémát.

A legnépszerűbbek az ösztrogént és progeszteront - vagy progesztint - tartalmazó kombinált tabletták, amelyek közel 100 százalékos hatékonyságukkal a nem kívánt terhesség elkerülésének egyik legmegbízhatóbb eszközei. Mint minden hormontartalmú készítménynek, a fogamzásgátló piruláknak is lehetnek mellékhatásai: ezeket a gyártók a mellékelt betegtájékoztatóban fel is tüntetik. Ettől függetlenül akad, aki a tablettaszedést összefüggésbe hozza olyan komoly egészségügyi problémákkal, mint például a meddőség.

<br />Pro és kontra

A fogamzásgátló tabletták esetleges mellékhatásai ellenére - mint a fejfájás, hangulatingadozás, szív-és érrendszeri problémák - vérrögképződés -, vagy a mellrák kialakulásának megnövekedett kockázata - a szakemberek szerint érdemes elgondolkodni használatukon. Mert legalább ennyi pozitívumuk van. A minimális vérzés, az óramű pontossággal jelentkező menstruáció mellett szedése kimutathatóan csökkenti a ciszták képződését, a belső nemi szervek gyulladásának és a petefészekrák előfordulásának gyakoriságát.

Az ország vezető egészségügyi portáljaként feladatunknak érezzük azt, hogy valamennyi káros és életveszélyes tévhitet megcáfoljunk. Hiszünk abban, hogy valamennyi olvasónkat meg tudunk arról győzni, hogy a butaságoknak nem érdemes bedőlni, érdemes viszont beszélgetni róluk. Legújabb cikksorozatunkban sokakat érintő és foglalkoztató egészségügyi tévhiteket veszünk górcső alá, és reményeink szerint oszlatunk el szakértők segítségével. A részletekért kattintson !

Te mindent beveszel?

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra