Petesejt-adományozás: mit kell tudni róla?

A legcsodálatosabb adomány, amit az anyaságra sóvárgó nő kaphat, az az aprócska sejt, amelyből méhében aztán új élet születik. Bár nem ő a biológiai szülő, különös kapocs fűzi a kicsihez. Mire a baba világra jön, az anya édesanyává válik.

Évekig tartó küzdelem, sőt, akár egy évtizednyi harc is állhat a mögött, hogy végre két csíkot mutasson a terhességi teszt. Anita (42) a harmincas éveiben tizenkét lombikbeültetésen és két méhen kívüli terhességen esett át, később elveszített egy magzatot is.

-Már akkor megfogadtuk a férjemmel, hogy nem vágunk bele még egy lombikprogramba. Pszichiáterhez jártam, és a férjem, Ákos is támogatott lelkileg, hogy túl tudjunk lendülni ezen a nehéz időszakon. Később mégis összeszedtem minden erőmet, és vállaltam egy újabb beültetést. Ám akkor visszatért az endometriózisom, amellyel korábban, még fiatalon is küzdöttem. Nem volt mit tenni, úgy éreztük, minden reményünk szertefoszlik. Letettünk arról, hogy valaha is babánk szülessen.

Az endometriózis sok fiatal, gyermekre vágyó nő életét megkeseríti. Olvassa el korábbi betegtörténetünket !Ákos így is rettenetesen aggódott miattam, hiszen minden egyes beavatkozás komoly hormonkezelésekkel jár - meséli. Azt is elárulja, anyagilag szintén nagy terhet jelent egy-egy lombikprogram. Csupán az első öt alkalommal támogatja a TB, a szükséges hormongyógyszerek azonban így is megközelítik a 100 ezer forintot. A hatodik beavatkozástól ráadásul már egyénileg kell gondoskodni a költségek fedezéséről, mely nagyjából összesen 6-700 ezer forintot jelent alkalmanként. A lombikprogram sikeréért pedig így sem vállal felelősséget az intézmény.

- Úgy éreztem, nem kapok elegendő információt az orvosaimtól, magyarázatot szerettem volna arra, hogy miért volt sikertelen a sorozatos próbálkozás. A méhem első ultrahangvizsgálata is csak a hatodik műtét előtt történt meg. Ekkor kiderült, hogy nincs minden rendben, de az orvos azt mondta, olyan apró az elváltozás, hogy nincs értelme ezért kés alá feküdni. Állította, nem ez akadályoz a teherbe esésben - folytatja a történetet Anita.

A pár már az örökbefogadáson is elgondolkodott, bár tudták, éveket kellene várniuk egy gyermekre. Mindenesetre elvégeztek egy örökbefogadási tanfolyamot, majd felkerestek egy kifejezetten erre szakosodott neves alapítványt, ahol nem várt hozzáállás fogadta őket. - A vezetőjük nekem támadt. Felelősségre vont, hogy negyvenévesen miért szeretnék gyermeket vállalni. Fogalma sem volt róla, min mentem keresztül az elmúlt tíz évben.

"Esélyünk sem volt"

A pár később tudomást szerzett a petesejt adományozásról, így egyre többet kutattak a témában az interneten. - Olyan fantasztikus lehetőségnek tűnt, hogy nem hagyott nyugodni, így felkerestünk egy meddőségi klinikát. Azt mondták, ha nem családtag a donor, kizárólag anonim adományozásra van lehetőségünk, vagyis a petesejtről lemondó anya személye titok marad. Feliratkoztunk az intézet listájára, tudván, a várakozási idő lehet egy hónap, de akár egy év is - kezdi Ákos. Időközben azonban Anita unokahúga nagyvonalú ajánlatot tett. - Elhívott minket egy kávéra, leültünk beszélgetni, és kibökte, hogy annyira szeretne segíteni nekünk. Megkérdezte, elfogadnánk-e az ő petesejtjeit. "Tudod, hogy a testeddel játszol?" - kérdeztük. Azt felelte, szívesen végigcsinálná velünk a procedúrát. "Van már két gyereke, 29 éves és a családtagunk - ennél jobban nem is alakulhatott volna" - gondoltuk. Boldog révületben jöttünk haza - folytatják. Nem is sejtették, hogy történetük újabb fordulatot vesz.

- A beavatkozás előtt egy sor vizsgálaton kell átesni. Az újonnan választott meddőségi klinika főorvosa, dr. Vereczkey Attila vizsgált meg, aki - tudván, min mentem keresztül, - döbbenten állt az ultrahang képernyője előtt. "Tudta, hogy Önnek kettéosztott méhe van? Képtelenség, hogy ebben az állapotban megtapadjon a méhben egy magzat! Nem mondták ezt soha a másik klinikán?" - kérdezte. - Elöntött a düh. Tíz évvel azelőtt a legnevesebb hazai lombikbébikezelés-központot kerestük fel, ahol a hatodik lombik után legalább ötvenszer megultrahangoztak, és ezt nekem soha senki nem mondta. Hiába csináltunk végig annyi beültetést, a magzatoknak esélyük sem volt. Vereczkey főorvos azt mondta, elvállalja a petesejt-beültetést, de csak akkor, ha a méh elváltozását előtte egy műtéttel korrigálhatja.

"Japánba is adtam volna petesejtet"

A donor, Rózsa szintén belevágott a felkészítő hormonkezelésekbe. - A vérvételek után kaptam egy csomag injekciót és gyógyszereket, a felhelyezés előtt ugyanis össze kellett hangolni a ciklusunkat. Időközönként ultrahangoztak, végül minden másnap, hogy pontosan nyomon követhessék a petesejtek állapotát. Annak ellenére, hogy hormonokat szedtem, semmilyen rossz érzésem nem volt a dologgal kapcsolatban. Mindvégig tudtam, rengeteget segíthetek Anitáékon. A vicces az egészben az, hogy már régóta gondolkodtam rajta, petesejtet adományozok valakinek, akár egy idegennek, mondjuk Japánba. Aztán, mivel máshogyan alakult, megkértem az ügyvédet, hogy petesejtjeimet kizárólag Anita kaphassa meg, ugyanis ezt "papíron is" rögzíteni kell. - Vidékről járt fel a kezelésekre, közben az egészről kizárólag férje és a legjobb barátnője tudott - mondja elérzékenyülve a petesejtet fogadó pár. - És persze a főnököm, hiszen valahogyan meg kellett neki magyaráznom, miért utazgatok annyit Pestre - vág közbe Rózsa.

A hónap elején történt petesejt-levétel után nem sokkal Anita megtudta, hogy két egészséges magzat, egy kislány és egy kisfiú növekszik a hasában. - Életünk legszebb napja volt. A kicsik valószínűleg sohasem fogják megtudni, hogyan kerültek a pocakomba. Mindannyian úgy gondoljuk, nem lenne értelme. Rózsa is azt mondta, nem édesanyaként, inkább szeretett rokonként tekint majd rájuk - vélik a szülők.

Tiltott a dizájnerbébi

A cikkben említett vizsgálatokról többet is megtudhat, ha szétnéz a petesejt befogadására.

- Gyógyszeres stimulációval érleljük meg a tüszőt, majd ultrahanggal és vérvétellel ellenőrizzük, mikor a legalkalmasabb a petesejtek levétele. Ez egy 10-15 perces altatásban végzett, alacsony kockázatú műtét. Majd a petesejtet levéve és megtermékenyítve, elvégezzük a szükséges genetikai vizsgálatokat, végül az ötödik napon beültetésre kerülhetnek. Számukat általában az adományozó korához igazítjuk, ezt azért fontos mérlegelni, mert az idő előrehaladtával a termékenység fokozatosan csökken - folytatja a főorvos. Hozzáteszi, természetesen törvénybe ütköző válogatni a petesejtek között, pusztán a kromoszómahibákat szabad feltérképezni. - Az alapján, hogy hordoz-e kromoszómaszámbeli rendellenességet az embrió, ki tudjuk választani az életképtelen, vagy egyes súlyos genetikai hibával rendelkezőket, és csak az ezektől mentes embriókat ültetjük vissza az anyaméhbe.

Angliában például született olyan baba, akinél kiszűrték az emlőrák kialakulásáért felelős gént, ugyanis az előzőleg már három generáción át öröklődött a családban. Elméletileg a technológia képes több betegség és hajlam kiszűrésére is, az ilyen vizsgálatok elvégzése azonban számos jogi, etikai és szakmai aggályt is felvet, ezért hazánkban törvénybe ütköző. Nem "dizájnerbébiket" gyártunk - hangsúlyozza a szakember.

Hogy mit kell tudni az internetes petesejt-felajánlók illegalitásáról, illetve hogy milyen lelki támaszt igényelnek a petesejt-adományozott anyukák, arról a Nők Lapja Egészség 2012. októberi számában olvashat. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a Sanoma magazincentrumában !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A fátyolfelhők mellett nyugatról kelet felé egy vastagabb felhősáv is vonul. Nagyobb területen a keleti, északkeleti harmadban lehet kevésbé felhős, illetve derült az ég, főleg arrafelé helyenként köd képződhet. Csapadék továbbra sem valószínű. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Dunántúlon az éjszaka második felében kevés helyen már megélénkülhet az északi, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de a derült északi, északkeleti fagyzugokban néhol fagypont környékére hűlhet a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra