Álmatlanság: meglepő ok a háttérben

Az inszomnia gyakoribb probléma, mint hinnénk. A felnőttek közel 50 százaléka szenved tőle tartósan vagy visszatérően. Az esetek nagyobb részében valamilyen más testi vagy lelki probléma következménye. Azonban egy újabb amerikai kutatás szerint az étrendünk is okozhatja, hogy álmatlanul forgolódunk éjszaka.

Azalvásközponti szerepet játszik életünkben: ideális esetben alvással töltjük napunk egyharmadát, hiszen ez nélkülözhetetlen szervezetünk regenerációjához. Inszomniáról akkor beszélünk, ha valakinek hosszabb vagy rövidebb távon alváspanaszok keserítik meg az éjszakáit. Például nehezen szenderül álomba, gyakran felébred és ilyenkor csak hosszú idő után tud visszaaludni, emiatt másnap fáradt, nehezen tud koncentrálni. Az álmatlanság általában szekunder, vagyis valamilyen más tényező a kiváltó oka, például betegség, pszichés állapot. És úgy tűnik, étrendünk is negatívan befolyásolhatja az alvásunk minőségét - legalábbis, ha szénhidrátban gazdag a menünk.

Katonai módszerrel kezelhető az álmatlanság Magyarországon a felnőttek mintegy fele küzd visszatérő álmatlansággal. Nekik nyújthat segítséget az az amerikai hadsereg által kifejlesztett relaxációs technika, amely révén két perc alatt bármikor álomba zuhanhatunk. Részletek itt!

A New Yorkban található jó hírű Columbia Egyetem orvosai a napokban tették közzé legutóbbi kutatásuk eredményét, amely ezt az elméletet támasztja alá. Több mint ötvenezer 50 és 79 év közötti nőt vizsgáltak (statisztikák szerint ez a csoport szenved leggyakrabban alvászavaroktól), és miután kielemezték étkezési szokásaikat, arra jutottak, hogy azok közül, akik sok finomított szénhidrátot fogyasztottak, nagyobb arányban kerültek ki inszomniás betegek.

Az álmatlanság leginkább az 50 év feletti nőket érinti. Fotó: iStock
Az álmatlanság leginkább az 50 év feletti nőket érinti. Fotó: iStock

Cukormentes álmokat kívánunk!

"A cukros ételek, fehér lisztből készülő fogásoktól gyorsan megemelkedik a vércukorszintünk, ennek hatására fokozódik az inzulintermelés. Ettől viszont hirtelen beesik a vércukorszint, amire válaszul a testünk adrenalin és kortizol hormonokat szabadít fel. A két stresszhormon magas szintje pedig azt eredményezi, hogy nem tudunk rendesen aludni" - magyarázta az összefüggés lehetséges okát dr. James Gangwisch, a kutatás egyik vezetője.

Ebből kiindulva tehát nemcsak az alakunk miatt fontos, hogy este ne együnk finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszereket. Ha pedig mégis valami ilyesmit kívánunk vacsorára, akkor kombináljuk rostban gazdag étellel, ez lassítja ugyanis a szénhidrátok felszívódását, így pihentetőbben telhet az éjszaka.

Forrás: Medical News Today

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső