Ezeket hiányolja a dietetikus a fejadaglistából

Nyilvánosságra került a fejadaglista, amit a kormány egy lehetséges veszélyhelyzetre állított össze a lakosság számára. De vajon hogyan értékeli azt a dietetikus szakma? Erről kérdezte a HVG a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét.

Konkrét forgatókönyvet szab meg a kormány katasztrófahelyzetekre: a közelmúltban egy új jogszabálytervezettel került nyilvánosságra az egy főre számolt fejadaglista, mely szerintük fedezi az alapvető tápanyagszükségletetA kormány a lakosság alapellátásához szükséges termékek havi fejadagját fejenként úgy határozta meg havonta, hogy azok között szerepel többek között 3 kiló hús, másfél kiló zsiradék, 2 kiló liszt, 15 darab tojás, fél kiló cukor, 9 kiló kenyér, negyed kiló élesztő, 1 kiló savanyúság, 11 liter tej és 120 liter ivóvíz – írja a HVG.

kamra, konzer, befőtt, savanyúság, élelmiszer, tartós élelmiszer, élelem, étel, befőttes üveg
A zöldségek is sokáig elállnak, ha jól tároljuk. Fotó: Getty Images

A fejadag több tényezős

Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét a HVG kérdezte arról, mennyire lennének alkalmasak a listában szereplő adagok arra, hogy szükség esetén egy hónapon át élelmet biztosítsanak. A szakember szerint a listában egy univerzális adagot határoztak meg, vagyis egy ülőmunkát végző férfi, vagy egy fizikailag kevésbé aktív nő napi, nagyjából 2000 kalóriás energiaszükségletét vehették alapul. A napi energiaszükségletet ugyanakkor sok szempont befolyásolja, például az életkor, a fizikai aktivitás, valamint a nem is.

Szűcs Zsuzsanna szerint a magyarok táplálkozási szokásai sokban eltérnek az ajánlásoktól, például jóval több húst és zsíradékot eszünk, mint azt a dietetikusok tanácsolnák, ezért az MDOSz elnöke szerint nem feltétlen gond az, hogy húsból csupán 3 kiló, míg cukorból fél kilónyi szerepel a fejadagban. A Covid idején egyébként a szakember a hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér alapján készített egy listát a felnőtteknek szükséges havi élelmiszermennyiségről. Ebben 8 kiló gyümölcs, 16 kiló zöldség, 6 kilónyi gabona, 10 liter tej, 2 kiló hús, 2 kiló hal, 20 darab tojás, illetve olajos magvak és hüvelyesek szerepelnek, ezen felül 1 kilónyi zsiradék és „kevés” cukor olvasható még a listában.

Persze ezt nem egy vészhelyzetre készítette a szakértő, amikor korlátozottan állnak a rendelkezésünkre bizonyos erőforrások, ugyanakkor Szűcs Zsuzsanna kiemelte, hogy például bizonyos gyümölcsök, az alma és a körte akár hosszú ideig is tárolható egy jól szellőző zsákban, illetve befőtteket és aszalt gyümölcsöket is betárazhatunk. Hasonlóképpen rengeteg zöldség, például a hagyma, a krumpli, a répa és a cékla is eláll hosszabb ideig hűvös helyen. A szakértő kiemeli a jól tárolható olajos magvakat is, amelyek szintén teljesen kimaradtak a fejadagból.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra