Önzőbbek, akik keveset alszanak

Időnként mindannyiunkkal megeshet, hogy annyi teendőt zsúfolunk bele egyetlen napba, hogy az alvásra már alig jut időnk. Nagyot tévedünk azonban, ha azt gondoljuk, hogy ennek csupán annyi a következménye, hogy másnap fáradtabbak leszünk.

Azt már korábbi kutatások is megállapították, hogy az alváshiány számos egészségügyi probléma – egyebek mellett a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke – kialakulásának kockázatát növeli, valamint fokozza az elhízás esélyét is. Egy új tanulmány azonban azt állítja, hogy a kevés alvás jelentős viselkedésbeli változásokat is kiválthatszámolt be az eredményekről a Health.com.

önzőség, alváshiány
Jelentős viselkedésbeli változásokhoz vezethet az alváshiány. Fotó: Getty Images

Már egy órával kevesebb alvás is nyomot hagy

A Kaliforniai Egyetem tudósai három különálló elemzéssel mérték fel a kevés alvás emberi viselkedésre gyakorolt hatását. Tanulmányuk szerint összefüggés van az alvás mennyisége és a másokon való segítés iránti vágyunk között. „Az emberek alapvetően segítőkészek egymással, ez egy alapvető tulajdonsága a homo sapiensnek, és egyben ez az egyik legerősebb mozgatórugója a modern civilizáció kialakulásának. Az alvásprobléma viszont egy olyan – korábban fel nem ismert – tényező, amely jelentősen befolyásolja a döntésünket azzal kapcsolatban, hogy segítünk-e másoknak” – írták a kutatók. Legfőbb megállapításuk az, hogy a szükségesnél akár csak egy órával kevesebb alvás is önzőbbé tehet minket.

Honnan tudhatjuk, hogy nem volt részünk elegendő mélyalvási fázisban az éjszaka, és mi történik ilyenkor?

Nem segítünk, ha nem pihentük ki magunkat

Az első vizsgálatban a tudósok 24 egészséges önkéntes agyát vizsgálták meg nyolc óra alvás után, valamint egy átvirrasztott éjszakát követően. Az alvásmegvonás hatása egyértelműen látható volt: kevesebb aktivitást tapasztaltak az alanyok agyának azon részében, amely az együttérzést és a segítőkészséget irányítja.

A második kutatásba több mint 100 embert vontak be, akiket 3 vagy 4 éjszakán át figyeltek meg. Felmérték a résztvevők alvásának minőségét, majd megvizsgálták, hogy mennyire segítettek másoknak – például azzal, hogy tartották valakinek a liftajtót, önkéntes munkát vállaltak, vagy támogattak egy idegen, bajbajutott embert az utcán. Az eredmények szerint kisebb valószínűséggel segítettek másoknak azok, akiknek problémás az alvásuk.

A harmadik elemzést egy jótékonysági adományokat rögzítő, 15 évet felölelő adatbázis átvizsgálása tette ki. A kutatók azt próbálták megállapítani, hogy vajon változtak-e az adományozási szándék a nyári időszámításra való áttérés után, amikor jellemzően egy órával kevesebbet alszanak az emberek az óraátállítás miatt. Megállapították, hogy az év ezen szakaszában 10 százalékkal csökkent az adományozási hajlandóság, míg a világ olyan régióiban, ahol nincs óraátállítás, nem volt különbség ebben.

„Tanulmányunk megállapította, hogy a szükségesnél kevesebb alvás aszociális viselkedéshez vezet, és csökkenti az emberek veleszületett vágyát, hogy segítsenek egymásnak” – ismertette Matthew Walker idegtudományi és pszichológiai professzor, a tanulmány szerzője. Véleménye szerint az eredményeik azt is bizonyítják, hogy az alváshiány nemcsak az egyén mentális és fizikai jólétét károsítja, hanem veszélyezteti az emberek közötti kötelékeket is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra