Ilyen betegségeket okozhat az alváshiány

Sokáig marad ágyban hétvégenként, mert hétközben nem tud eleget és elég jól aludni? Nem biztos, hogy ez a jó módja az alváshiány kezelésének, másként kellene javítani ezen szokásainkon.

A kampányszerű alvás nem működik

Egy 2017-es kutatásban kimutatták, hogy azok a nők, akik hétvégenként két vagy több órával tovább alszanak, nagyobb valószínűséggel lesznek rossz keringési rendszeri állapotban. A kutatási eredmények alapján állítható, hogy a hétvége végigalvása nem pótolja a hétközben elmulasztottalváskáros hatásait - ezt hívják a kutatók alvási deficitnek. Egy nagy európai vizsgálatban az 5 óránál rendszeresen kevesebb, és a 10 óránál rendszeresen több alvást hozták kapcsolatba a rosszabb egészségi állapottal.

Az alváshiány növeli a szívbetegségek kockázatát
Az alváshiány növeli a szívbetegségek kockázatát

Ugye ismerős az a nyugtalan érzés, amit akkor érez, amikor nem aludt eleget? Az alvásmegvonás gyulladást okozhat a szervezetben és aktiválja a "harcolj vagy fuss" hormonokat, a kortizolt és az adrenalint. Ez magas vérnyomást, kettes típusú cukorbetegséget, elhízást, szívbetegséget és stroke-ot okozhat.

Statisztika Magyarországon a felnőtt lakosság több mint harminc százaléka küzd alvásproblémákkal. Egy nagy európai vizsgálatban az 5 óránál rendszeresen kevesebb, és a 10 óránál rendszeresen több alvást hozták kapcsolatba a rosszabb egészségi állapottal.

Amagas vérnyomásis tovább súlyosbodhat az alváshiány hatására, mivel a túlpörgetett idegrendszer, a stressz tovább emeli a vérnyomást - főleg a férfiaknál. Egy német kutatás szerint (mely 18 éven át követte az érintetteket) 1,6-szor nagyobb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegség következtében azok, akik folyamatos stressznek voltak kitéve a munkájuk miatt. Szintúgy nőtt a szívbetegségek kockázata, mégpedig 1,8-szorosára, ha folyamatosan nem tudták kialudni magukat. Ha pedig mindkét probléma fennállt, akkor az érintettek háromszor akkora eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint a nyugodtabb és megfelelően alvó kontrollcsoport tagjai.

Érdemes megjegyezni! A felnőtteknek 7-9 órát kell aludniuk naponta. Igyekezzen naponta ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni. Ne változtassa meg drasztikusan az alvásidejét hétvégente. 72 óra alvásmegvonás már komoly hallucinációkkal és beszámíthatatlansággal jár.

Még ennél is tovább emelkedik a szívbetegségek (és halál) kockázata akkor, ha mindezt alvási apnoe is súlyosbítja.

Már a szükségesnél még naponta egy órával kevesebb alvás is hatással van a megfelelő gondolkodásra és a gyors reagálóképességre. Egy idő után negatívan hat az energiaszintre, és még a szervezet fertőzések elleni védekezőképességére is.

Aludjunk mindennap ugyanannyit

Be lehet hozni az alváslemaradást hétvégén? Ne tanácsos erre számítani! "Az a legjobb, ha naponta legalább hét órát alszunk, és naponta hasonló időben fekszünk le és kelünk fel" - mondta Dr. Michelle Albert, vezető kutató és a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem NURTURE Központjának az igazgatója. Ha ugyanis hétvégén eltérünk az alvási ritmusunktól, az egy idő után negatívan hat a cirkadián ritmusra és sok más tényezőre is, amely mindenképp befolyásolja a jóllétünket és az élettartamunkat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció