Az alvászavar meglepő oka

Egy friss kutatás kapcsolatot talált a világszemlélet és az alvásminőség között. A szakemberek szerint a pesszimisták rosszabbul alszanak, mint azok, akik szerint a pohár mindig félig tele van.

A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást - részletek itt!

Az alvászavarok, illetve a nem megfelelő mennyiségű alvás globálisan is komoly egészségügyi problémának számítanak. Csak az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körülbelül 30 százaléka nem alszik eleget, emellett csaknem 70 millió amerikai küzd alvászavarral.

Az alvás minőségén azonban sok mindennel lehet javítani: egy megfelelő alvási rutin kialakításával, egy jó minőségű matrac beszerzésével, az esti alkoholfogyasztás korlátozásával, a rendszeres mozgással, vagy az elektromos kütyük esti használatának elhagyásával. Egy új kutatás szerint azonban van még valami, ami segíthet a jó alvásban, ehhez viszont nehezebb hozzájutni, mint egy új matrachoz. Ez pedig nem más, mint az optimista életszemlélet.

álmatlanság, alvászavar, rossza alvás, életszemlélet, pesszimizmus, optimizmus
A pesszimisták sokkal gyakrabban küzdenek álmatlansággal. Fotó: 123rf

Az optimizmus a legjobb altató

Az optimista emberek jobban alszanak - állítják a kutatók a közelmúltban megjelent tanulmányukban. A szakemberek 3548 embert vontak be a kutatásba. Hogy megbecsüljék, mennyire optimisták, az alanyoknak egy listán szereplő állításokat kellett értékelniük egy ötös skálán. Az állítások között volt pozitív ("mindig optimistán látom a jövőmet") és negatív is ("ritkán gondolom úgy, hogy a dolgok jól alakulnak"). Az eredményeket egy 6 és 30 közötti értékekkel bíró skálán értékelték, ahol a 30 számított a legoptimistábbnak. Emellett az alvásukkal kapcsolatban is alaposan kifaggatták a résztvevőket.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a 30-as skálán magasabb pontszámokat értek el, gyakrabban aludtak napi 6-9 órát, és 74 százalékkal ritkábban küzdöttek álmatlansággal. Ez fontos információ, tekintve, hogy az alváshiány számos egészségügyi probléma kialakulásában szerepet játszik. Megnöveli például az elhízás, a magas vérnyomás és a korai halálozás esélyét is.

Az optimista szemlélet szerepet játszhat az egyén egészségi állapotának alakulásában - magyarázta Dr. Rosalba Hernandez, a kutatás egyik vezetője. Az optimizmus jótékony hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy a pozitívabb életszemléletűek könnyebben birkóznak meg a problémákkal, és a stresszes eseményeket is kevésbé érzik súlyosnak. Ezért aztán kevesebbet is aggódnak , és lefekvés után sokkal kisebb eséllyel zakatolnak a fejükben olyan negatív gondolatok, amelyek megnehezítik az elalvást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra