Az alvászavar meglepő oka

Egy friss kutatás kapcsolatot talált a világszemlélet és az alvásminőség között. A szakemberek szerint a pesszimisták rosszabbul alszanak, mint azok, akik szerint a pohár mindig félig tele van.

A pozitív gondolatok csökkentik a gyulladást - részletek itt!

Az alvászavarok, illetve a nem megfelelő mennyiségűalvásglobálisan is komoly egészségügyi problémának számítanak. Csak az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körülbelül 30 százaléka nem alszik eleget, emellett csaknem 70 millió amerikai küzd alvászavarral.

Az alvás minőségén azonban sok mindennel lehet javítani: egy megfelelő alvási rutin kialakításával, egy jó minőségű matrac beszerzésével, az esti alkoholfogyasztás korlátozásával, a rendszeres mozgással, vagy az elektromos kütyük esti használatának elhagyásával. Egy új kutatás szerint azonban van még valami, ami segíthet a jó alvásban, ehhez viszont nehezebb hozzájutni, mint egy új matrachoz. Ez pedig nem más, mint az optimista életszemlélet.

álmatlanság, alvászavar, rossza alvás, életszemlélet, pesszimizmus, optimizmus
A pesszimisták sokkal gyakrabban küzdenek álmatlansággal. Fotó: 123rf

Az optimizmus a legjobb altató

Az optimista emberek jobban alszanak - állítják a kutatók a közelmúltban megjelent tanulmányukban. A szakemberek 3548 embert vontak be a kutatásba. Hogy megbecsüljék, mennyire optimisták, az alanyoknak egy listán szereplő állításokat kellett értékelniük egy ötös skálán. Az állítások között volt pozitív ("mindig optimistán látom a jövőmet") és negatív is ("ritkán gondolom úgy, hogy a dolgok jól alakulnak"). Az eredményeket egy 6 és 30 közötti értékekkel bíró skálán értékelték, ahol a 30 számított a legoptimistábbnak. Emellett az alvásukkal kapcsolatban is alaposan kifaggatták a résztvevőket.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a 30-as skálán magasabb pontszámokat értek el, gyakrabban aludtak napi 6-9 órát, és 74 százalékkal ritkábban küzdöttek álmatlansággal. Ez fontos információ, tekintve, hogy az alváshiány számos egészségügyi probléma kialakulásában szerepet játszik. Megnöveli például az elhízás, amagas vérnyomásés a korai halálozás esélyét is.

Az optimista szemlélet szerepet játszhat az egyén egészségi állapotának alakulásában - magyarázta Dr. Rosalba Hernandez, a kutatás egyik vezetője. Az optimizmus jótékony hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy a pozitívabb életszemléletűek könnyebben birkóznak meg a problémákkal, és a stresszes eseményeket is kevésbé érzik súlyosnak. Ezért aztán kevesebbet is aggódnak, és lefekvés után sokkal kisebb eséllyel zakatolnak a fejükben olyan negatív gondolatok, amelyek megnehezítik az elalvást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)