Betegség, amely nem megy nyári szabadságra

A nyárral nemcsak a jó idő és az éves szabadságok ideje köszönt be. Sok allergiával élő számára ez az időszak különösen sok kihívást tartogat. Sok egyszerű módszer létezik azonban, amely kicsit könnyebbé teheti az allergiások életét ebben az időszakban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A nyár sokaknak nem csak a gondtalan strandolást jelenti. Számtalan növény ilyenkor virágzik, ezért az allergiával élők számtalan kellemetlen tünettel kénytelenek megküzdeni ilyenkor. Ilyen kellemetlen tünet a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás, a könnyezés és kötőhártya-gyulladás, ami sokak életét megkeseríti akár egészen késő őszig is.

allergia, szénanátha, pollenallergia, pollenszezon, allergiaszezon, nyári allergia
Sok allergiával élő számára ez az időszak különösen sok kihívást tartogat. Fotó: Getty Images

A lakosság harmadát kínozzák a panaszok

Egyes kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia változatos tüneteitől. Az egyik legismertebb, allergiát okozó növény a parlagfű, amelynek virágzása sokszor már júliusban elkezdődik, az igazi szezon azonban augusztusra-szeptemberre esik. Egyes szakértők 20 százalékra teszik Magyarországon a parlagfű-allergiások arányát, és becslések szerint akár évente 3-4 százalékkal is nőhet a betegek száma, ami napjainkra elérheti már a kétmilliót is.

Érdemes tudni, hogy a pollenallergiáért nem a nagyobb méretű, a méhek vagy éppen a szél által növényről-növényre szállított virágpor felelős, hanem a finomabb, szabad szemmel nem is látható, kisebb szemcsék, amelyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények pedig, amelyek a szél segítségével végzik a megporzást, hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán minden irányba szétszórnak. A levegőben szálló pollenszemcsék a belélegzést követően megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, immunológiai láncreakciót indítva el.

Talán a nyár az az évszak, amelyet a legtöbben várnak. Pedig ezekben a hónapokban sincs hiány az olyan bosszantó tényezőkből, amelyek beárnyékolhatják napjainkat. Ilyen például a nyári allergia is.

Három tipp a kellemetlen tünetek csökkentéséért

Az orvos által ajánlott, allergiaellenes készítmények szedésén túl is sok mindent tehetünk azért, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket . Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a Dyson szakértőinek segítségével.

  1. Kövessük a pollenkoncentrációt – Sokat segít, ha tudjuk, mikor virágzanak azok a növények, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki nálunk. Ezért mindenképp kövessük figyelemmel a különböző pollennaptárakat, amelyek pont ezt veszik sorra. Ezenfelül napjainkban már számtalan olyan weboldal és alkalmazás is elérhető, amelyek segítségével az aktuális pollenkoncentrációt nyomon tudjuk követni.
  2. A tisztaság még inkább prioritás – Pollenszezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára, ugyanis az apró pollenszemcsék sok helyen megtapadhatnak, például a háziállatunk mancsain és szőrén, de a ruháinkon is. Érdemes ezért a kisállatok mancsát és szőrét séta után megtisztítani, nekünk pedig ajánlott átöltözni. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.
  3. Mossunk gyakrabban – Az ágyneműket és lakástextileket is érdemesebb gyakrabban mosni ilyenkor, ugyanis ezeken is megtapadhatnak az apró részecskék, amelyek szellőztetés során, vagy akár a hajunkról és kisállatunk szőréről kerülnek oda. A hajunkra is érdemes többlet figyelmet fordítani, és az intenzívebb allergiás időszakokban naponta hajat mosni. Így nem visszük be az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket, ennek köszönhetően pedig nyugodtabban alhatunk.

A pollenszemcsék nem állnak meg a küszöbön

Ahogy látható, az allergiás reakciókat kiváltó pollenszemcsék nem fordulnak vissza otthonunk küszöbén, hanem számtalan különféle módon bejuthatnak oda. Allergiaszezonban a pihentető éjszakai alvás is kihívást jelenthet sokaknak, ez pedig a mindennapi életminőséget is negatívan befolyásolhatja: fáradtabbak, ingerlékenyebbek lehetünk, valamint nagyobb erőfeszítésbe kerül helytállnunk munkahelyünkön és magánéletünkben is. Egy légtisztító berendezéssel azonban sokat tehetünk a helyzet javításáért.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)