Így segíthetsz a legtöbbet érettségiző gyermekednek

A középiskolás diákoknak ez az időszak már az érettségi vizsgák sorozatáról szól. Vajon mit tehetünk szülőként, hogy a lehető legjobban tudjuk támogatni ebben a nehéz, stresszes időszakban?

A szülők hozzáállása nagymértékben befolyásolja az érettségiző gyerekek szorongásszintjét – figyelmeztetett Mészáros Petra pszichológus az RTL Reggeli című műsorában. A szakértő szerint a mai fiatalok egyébként is szorongóbbak, mint a korábbi generációk, és a szakemberhez forduló serdülők többsége már sokszor testi tüneteket is produkálhat.

A teljesítmény egyenlő a gyerek értékével?

„Sajnos össze tudják mosni a gyerekek az iskolai teljesítményt azzal, hogy ők milyenek, hogy szerethetőek-e, értékesek-e. Az iskolai jegyeket egyszerűen egy szinte teszik azzal, hogy ők jó emberek-e vagy sikeresek-e” – fogalmazott a pszichológus, aki szerint egyébként ennek a hozzáállásnak a kialakulásban a szülők és az iskolarendszer is szerepet játszik.

Mivel segíthetik a szülők a gyerekeket?

Ebben az időszakban a szakértő szerint nagyon nagy empátiával kell fordulni a diákok felé. Már a vizsgák előtt is nagyon fontos, hogy a szülők tudatosítsák gyermekükben, hogy büszkék rá. De hasznos lehet továbbá, hogy az érettségire készülő tanulók elsajátítanak néhány légzőgyakorlatot, amellyel meg tudják magukat nyugtatni.

Már az iskolásokat is sújtja a kiégés
A nagymértékű terhelés és a tartósan fennálló stressz előbb-utóbb fizikai, lelki és mentális kimerültséghez vezet. Ezt nevezzünk burnout-szindrómának, vagyis kiégésnek, amely a teljesítőképesség csökkenésével és a motiváció elvesztésével jár együtt. Az egyik legijesztőbb ezzel kapcsolatban azonban talán az, hogy közel sem csupán a munkavállalókat érintheti.

Kiemelt képünk forrása: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra