Gyakori tévhitek az allergiagyógyszerekről

Az allergia okozta panaszok kezelésére számos antihisztamintartalmú gyógyszer elérhető. Ezek szedése kapcsán azonban sokféle hibát véthetünk - lássuk, mire érdemes figyelni.

Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban, esetleg túl rövid ideig szedjük - az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.

Nem a jó hatóanyagot szedjük

Hogyan válasszunk antihisztamint légúti allergiás panaszokra? Részletek itt.

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. A készítményekből széles választék áll rendelkezésre, többet recept nélkül is megvásárolhatunk. Tudni kell azonban, hogy ezek a termékek nemcsak csomagolásukban, hanem hatóanyagukban is különböznek. Így amelyik kiválóan beválik például orrfolyás, orrviszketés esetén, az nem a legjobb választás a viszkető allergiás bőrtünetekre.

A különféle allergiás panaszokra különböző antihisztaminos készítmények érhetők el
A különféle allergiás panaszokra különböző antihisztaminos készítmények érhetők el. Fotó: Getty Images

Nem ügyelünk a gyógyszerkölcsönhatásokra

A különböző készítmények mellékhatásainak részletes felsorolását a betegtájékoztató tartalmazza. A gyógyszerek felírása vagy - recept nélkül kapható készítmények esetében - beszerzése előtt erről mindig tájékozódjunk! Néhány gyógyszer - például antidepresszánsok és bizonyos gombaellenes szerek - antihisztamin mellett szedve kölcsönhatásba kerülhet azzal. A rendszeresen szedett egyéb gyógyszerekről ezért mindig tájékoztassuk kezelőorvosunkat, ellenkező esetben az együtt adott gyógyszerek a lebomlásuk során megváltoztathatják a másik szer lebomlását, változhat felszívódásuk, hatásuk, esetleg a hatás elhúzódóvá válhat.

Az előírtnál kevesebbet szedünk

Az antihisztaminok szedésének gyakori buktatója, hogy ha a gyógyszer szedése például álmosító hatású, a betegek hajlamosak csökkenteni az előírt mennyiségét. Így a teljesítőképességük ugyan javulni fog, ám a csökkentett hatóanyag-mennyiség miatt az allergiás tüneteik ismét felerősödnek.

A mellékhatásoktól tartva kerüljük

Az első generációs antihisztaminok esetében valóban gyakrabban jelentkeznek mellékhatások, például szájszárazság, kettős látás vagy vizelet-visszatartás. Az újabb készítmények esetében viszont jelentősen kevesebb mellékhatással kell számolni. Az alkohol egyidejű fogyasztására azonban figyelni kell, mert a bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál jelentkező enyhe álmosító mellékhatás alkohollal együtt fogyasztva fokozódhat.

Túl rövid ideig szedjük

Az antihisztaminok szedésének időtartama mindig a kiváltó októl függ. Pollenallergia tüneteire akár egész pollenszezonban szedhetjük. Hosszú távon alkalmazva amúgy is hatékonyabbak, mintha csak magas pollenkoncentráció idején alkalmaznánk. A gyógyszerek hatása már a bevételt követő fél óra elteltével érezhető, a legjobb hatás eléréséhez azonban általában egy-két óra szükséges.

Fontos szem előtt tartani, hogy az allergiás tüneteket nem minden esetben szünteti meg önmagában az antihisztamin. Az esetek jelentős részében kombinációban alkalmazzák a készítményeket, és a tünetek alapján személyre szabottan átgondolva más gyógyszerre is szükség lehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: