Itt az Alzheimer-kór új formája és az is megvan, mi okozza

A kutatók paradigmaváltásnak nevezték az eredményt.

Az Alzheimer-kór egy teljesen új genetikai formáját mutatták be egy friss spanyol tanulmányban – írja a The Guardian. A kutatócsoport az ApoE4 elnevezésű génváltozatot elemezte, amiről ismert, hogy növeli a rendellenesség kialakulásának kockázatát.

A két ApoE4-kópiával rendelkezők több mint 95 százalékánál az agyban vagy a biomarkerek elemzésével Alzheimert mutattak ki. Ez pedig arra utal, hogy a szóban forgó variáns nemcsak kockázati tényező, hanem egyenesen okozó is.

Alzheimer-kór, demencia, agyi képalkotó vizsgálat, MRI, MR, CT
Az Alzheimer-kór az átlagéletkor növekedésével gyakorlatilag világjárvánnyá vált. Fotó: Getty Images

Közelebb kerültünk a megoldáshoz

A tünetek megjelenésének életkora hasonló volt a betegség más, szintén genetikai eredetű formáihoz – mondták el a barcelonai Sant Pau Kórház kutatói. Szerintük a vizsgálataik paradigmaváltást eredményeztek a betegség megértésében. Míg ugyanis a demencia oka korábban az esetek kevesebb mint 1 százalékában volt ismert, mára az arány 15 százalékosra növekedett.

15 évre előre megmondja ez a teszt, hogy Alzheimeres leszel-e.

A csapat 3297 agydonor boncolási eredményeit elemezte. Az eredmények alapján az ApoE4 két másolatával bíró 273 ember közül majdnem mindegyiknél az Alzheimer-kór jelei mutatkoztak. A kutatók mindemellett több mint 10 ezer érintett klinikai adatait is analizálták. Kiderült, hogy 65 éves korukra az 519, két ApoE4-kópiával rendelkező páciens közül majdnem mindenkinek kóros volt az agy-gerincvelői folyadékában az Alzheimer-kórban szerepet játszó fehérje, az úgynevezett béta-amiloid szintje. Az ApoE4 két példányát hordozóknál a tünetek körülbelül 65 évesen, nagyjából 7-10 évvel korábban jelentkeztek, mint azoknál, akiknél nem volt jelen a variáns. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra