Sokan feleslegesen mennek a sürgősségire

Folyamatosan és jelentősen nő a kórházak sürgősségi osztályain a betegforgalom. Az okok sokfélék: például minden harmadik-negyedik beteg nem sürgősségi eset, mégis itt vár ellátást.

A helyzeten mielőbb változtatni szeretne a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság. Nemcsak azért, mert az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést, miközben a betegek elégedetlenek a hosszú várakozás miatt, hanem mert az új szuperkórházakkal tovább nő majd a kereslet ezen ellátási forma iránt - nyilatkozta a magyaridok.hu-nak Bognár Zsolt, a szervezet új elnöke.

Az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést

Bognár a lapnak elmondta, hogy ma Magyarországon a sürgősségi osztályokra érkező esetek 35-40 százaléka valójában nem hozzájuk tartozik. Tapasztalataik szerint sok problémát okoz a sürgősségi ellátás szempontjából, hogy gyakran hosszú a várólista a szakorvosi vizsgálatokra valamint az is, hogy vannak települések, ahol nincs házi gyerekorvos. Példként említette az olyan eseteket, mikor egy szülő, aki hét közben nem ér rá elvinni a könyökfájós gyerekét orvoshoz, a hét végén beviszi a sörgősségire. De hasonló a helyzet azzal, akinek három hete fáj a dereka, és bár kapott is időpontot egy vizsgálatra, ám az csak újabb három hét múlva lenne, azt pedig már nincs türelme kivárni, így inkább bemegy a sürgősségire.

Mikor beszélhetünk sürgősségi állapotról? Részletekért kattintson !

"Sok helyen nincs házi gyermekorvos, így vagy helyettesítő jön hetente kétszer, vagy vegyes praxisban felnőtt háziorvosok látják el a gyerekeket is. Ráadásul a háziorvosok lehetőségei is behatároltak, számos vizsgálatra csak szakorvos írhat beutalót. Az ilyen problémáknál is rendszeresen bennünk látják a megoldást a páciensek" - mondta a lapnak.

Az elnök szerint egyébként más egészségügyi szakmákhoz képest nem nagyobb a szakemberhiány a sürgősségin, csak másutt előjegyzésbe vehetik és jobban el tudják osztani a betegeket. A sürgősségin viszont a fokozódó terhelés hamarabb okoz kiégést, ennek következtében pedig az elvándorlást is erősíti.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)