Kiderült, sosem késő egészséges étrendre váltani

Akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot egy új kutatás szerint, ha felhagyunk egészségtelen étkezési szokásainkkal.

Közel 470 ezer brit felnőtt hosszú távú egészségügyi adatait elemezte egy nemzetközi kutatócsoport Lars Fadnes, a norvég Bergeni Egyetem közegészségügyi szakértője vezetésével. Arra keresték a választ, hogy a táplálkozási szokások, illetve az abban bekövetkező pozitív változások miként befolyásolják a várható élettartamot – írja a ScienceAlert. Ehhez összesen négy kategóriába sorolták be a résztvevőket, így az egészségtelenül és az átlagosan táplálkozók csoportjába, valamint külön csoportot képviseltek, akik a brit táplálkozási ajánláshoz mérten megfelelő étrendet követtek, akárcsak azok, akik a kutatók által a hosszú élettartammal kapcsolatba hozott étkezési szokásokkal bírtak. Ez utóbbiak közé tartozik a cukros üdítők és a feldolgozott húsok kerülése, a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, gyümölcsök és zöldségek rendszeres, valamint a halak mértékletes fogyasztása.

egészséges étrend, zöldségvásárlás
Az egészséges étrend nagy súllyal eshet latba élettartamunk alakulása szempontjából. Fotó: Getty Images

Miután számításba vették a dohányzási, alkoholfogyasztási és testmozgásra vonatkozó szokásokat, a kutatók az alábbi megállapításokat tették.

  • Azok a férfiak és nők, akik 40 éves koruk után számottevően javítottak addig egészségtelen étrendjükön a brit ajánlást követve, körülbelül 9 életévet nyertek.
  • Azok pedig, akik egészségtelen táplálkozásról a kutatók által egészségesnek ítélt diétára váltottak, átlagosan 10 életévet nyertek.
  • Kisebb mértékben, de szintén előnyösen hatott, ha az átlagos étrendet követők igyekeztek jobb szokásokat meghonosítani a táplálkozásukban, illetve ha valaki későbbi életkorban váltott egészségesebb étrendre.

„Minél nagyobb változást ért el valaki az egészséges táplálkozás irányában, annál jelentősebbnek bizonyult a várhatóélettartam-növekedés. Nem meglepő módon a várhatóélettartam-növekedés alacsonyabb, ha az étrend csak idősebb életkorban javul, de azért így is jelentős” – írják a kutatók a Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmányukban. Az eredményekből kiderült, hogy azok is, akik 70 éves koruk után váltanak egészségesebb táplálkozási szokásokra, még mindig 4-5 évet nyerhetnek ahhoz képest, mintha változatlanul hedonista életmódot folytatnának az evés kapcsán. „Ez a kutatás azért is fontos, mert megmutatja, hogy sosem túl késő apró, de fenntartható változásokat bevezetni egy egészségesebb étrend felé” – mondta el Katherine Livingstone, az ausztrál Deakin Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője a ScienceAlertnek nyilatkozva.

Hogyan lehet elkezdeni az egyik legegészségesebb diétát? Mutatjuk, mit tanácsol a táplálkozási szakértő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.