Miért élnek tovább a nők? Meglepő helyen bukkantak válaszra

Köztudott, hogy a nők tovább élnek a férfiaknál. Erre kerestek lehetséges magyarázatot japán kutatók.

A nők és a férfiak élettartamának különbségére az ivarsejtek közötti különbség adhat magyarázatot. A hímivarsejtek és a petesejtek méretkülönbségének ugyanis szerepe lehet abban, miért élnek tovább a nők a férfiaknál számol be az Oszakai Egyetem kutatásának eredményeiről a The Guardian.

nők, nő, asszony, idős, mosoly, élet
A nők szinte mindenhol tovább élnek. Fotó: Getty Images

A petesejt a kulcs

A kutatás során érdekes módon az úgynevezett vágóhalak vizsgálatával állapították meg, hogy a hím- és nőstényegyedek élettartamának különbségét az ivarsejtek fejlődése okozhatja. Pontosabban a gerinces állatokban az ivarsejtek képződéséért felelős sejtek lehetnek felelősek a különbségekért. A kutatók a feltevést alapul véve ezeket a sejteket távolították el a kísérleti állatokból, és így sikerült is elérniük, hogy a különböző ivarú egyedeknek nagyjából megegyező legyen az élettartamuk.

Számos kutatócsoport tanulmányozza a női testet. Mutatjuk, miket tudtak meg a közelmúltban. 

Az embereknél a nők várható élettartama nagyjából 5 százalékkal magasabb a férfiakénál. Ezt persze részben környezeti tényezők és az életmód is magyarázza, de megfigyelhető, hogy biológai ok is húzódik a háttérben. A kutatók reményei szerint megfigyeléseik utat nyithatnak az öregedés hátterében álló folyamatok jobb megismeréséhez.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra