Tetanusz tünetei és kezelése

2018. 02. 24.

 Dr. Elek Csaba

 Dr. Mészner Zsófia

Mi a tetanusz?

A tetanusz bakteriális toxin által okozott erős izomgörccsel, úgynevezett merevgörccsel járó bénulás, mely kezeletlen esetben halálos. Mára a már fiatal csecsemőkorban kezdett védőoltásoknak köszönhetően számos országból, így Magyarországról is eltűnőben lévő betegség, melynek kórokozója továbbra is fenyeget a jelenlétével.

A tetanusz előfordulása

A betegség kórokozója, a Clostridium tetani a világon mindenhol megtalálható, a talajban élő, csak oxigénmentes környezetben szaporodó ("obligát anaerob"), pálca alakú spórás baktérium. Az Egyesült Államokban évente 40 új eset fordul elő. Magyarországon 2000-ben öt esetben okozott halált a merevgörcs.

Védőoltás hiányában, rossz higiénés körülmények mellett még ma is számos esettel kell számolnunk. A halálos esetek mintegy fele újszülöttkorban következik be.

A tetanusz okai

A tetanusz kórokozóját 1885-ben fedezték föl. Spóraképző képességének köszönheti, hogy spóraalakban nagyon jól ellenáll a hőnek és nem szárad ki, így sokáig fertőzőképes marad. A környezetünkben spórás és vegetatív - szaporodásra képes - alak egyaránt előfordul. A kórokozó a szervezetbe a bőrt, lágyrészeket érintő, elsősorban földdel szennyezett sérüléseken keresztül tud bejutni. A csecsemők köldökzsinór-csonkjukon keresztül is fertőződhetnek (tetanus neonatorum).

A spórák a szervezetben aktív baktériumokká alakulnak, szaporodni kezdenek, s e közben erős mérget - toxint - termelnek. A toxin neve tetanospazmin, mely gátolja a gerincvelőben és az izom-ideg véglemezeken az ingerületátvivő anyag, az acetilkolin lebomlását. Az acetilkolin felelős azért, hogy a mozgató ideg az izomban összehúzódást váltson ki, ezáltal az egész testen súlyos merevgörcs következik be. Az izom-összehúzódások erejére jellemző, hogy akár csigolyatörést is okozhatnak.

A tetanusz diagnózisa

  1. Fizikális vizsgálat: A már előrehaladott állapotban lévő beteg típusos tüneteit látva az orvos könnyen megállapítja a görcsök okát. A fertőződés lehetőségére azonban már sokkal korábban kell: minden sérülés első ellátásánál mérlegelni kell, hogy szóba jöhet-e a tetanuszfertőzés, védőoltásban részesült személyről van-e szó, vagy sem.

  2. Laboratóriumi vizsgálatok: A sebzésből vett mintából a baktérium tenyésztése elvégezhető, ám ez időigényessége miatt csak utólagos értékelésre ad lehetőséget. A baktérium kizárólag anaerob körülmények között tenyészik.

A tetanusz tünetei, kórlefolyása

A lappangási idő 5 naptól 15 hétig terjedhet, átlagosan egy hét.

A legelső tünetek egyáltalán nem jellemzőek a betegségre, fejfájás, lehangoltság, fáradtság, szédülés, izzadásos rohamok, izomfájdalmak kínozzák a fertőzöttet. Röviddel ezután a rágóizmok görcse miatt szájzár (trizmus) alakul ki, és a beteg arcán kialakuló izomgörcs arckifejezésén is jól látható lesz. A görcs érinti a szemmozgató izmokat, ezáltal kettőslátás alakul ki.

Az izommerevség gyorsan terjed fentről lefelé, folyamatosan egyre több izmot érint, a tarkó után a hosszú hátizmok, a hasizmok, a végtagok izmai, a mellkas- és bordaközi izmok, majd a gégefő izmai - görcsük légúti elzáródást okozhat -, végül a rekeszizom kerül merevgörcsös állapotba.

Megfelelő orvosi ellátás és kezelés hiányában az erős görcsöket a legkisebb külső - hang-, fény- és mechanikai - ingerek is könnyen kiválthatják, így gyors egymásutánban követik egymást, mintegy 1-2 percig tartanak. Hirtelen, minden előjel nélkül jelentkeznek, rendkívül fájdalmasak, csonttöréseket, izomrostszakadásokat okozhatnak. A legerősebb izom-összehúzódások az egész test ívszerű homorulatát (opisztotónus) válthatják ki. Az izmok felgyorsult anyagcseréje miatt magas láz jellemző.

A rekeszizom és a légzőizmok görcse végül halált okoz. Szerencsés esetben az izommerevség alulról felfelé haladva oldódik, így a beteg nem hal meg. Kezeletlen esetben három beteg közül kettő veszti életét.

Általában elmondható, hogy minél rövidebb lappangási idő után tör ki a betegség, annál súlyosabb a lefolyása.

A tetanusz kezelése

Miután a kórokozó toxinja ellen ható gyógyszerrel nem rendelkezünk, a kezelés célja a baktériumok elpusztítása, az izomellazulás elérése és a légzési és egyéb alapvető életfunkciók fenntartása. A tetanuszra gyanús beteg megfelelően csak erre felkészült intenzív osztályon látható el.

  1. A baktériumok elpusztítása történhet emberi eredetű ellenszérum - tetanusz hyperimmun globulin - segítségével. Ez a készítmény általában jól tolerálható, és nem vált ki a korábban alkalmazott, állati eredetű immunsavónál gyakran látott, súlyos, anafilaxiás reakciót. A C. tetani penicillinre is érzékeny, de az antibiotikum kezelés nem befolyásolja a toxinhatást.

  2. Az acetilkolin hatását a beteg izmaiban végződő mozgató idegek ún. motoros véglemezeiben izomrelaxánsok (például szukcinil-kolin) adásával lehet felfüggeszteni - ezzel azonban a szükséges izomműködés is megszűnik, ezért a betegek gépi lélegeztetést igényelnek.

  3. A beteg biztonságba helyezése után a sebet is megfelelő módon el kell látni.
A modern kezelési eljárásoknak köszönhetően a betegség halálozása ma már lényegesen csökkenthető - a kezelést a betegség korai szakaszában kezdve nem haladja meg a 10%-ot.

A tetanusz megelőzése

Magyarországon a megelőzés szervezett formában, védőoltások segítségével történik. Gyermekeink 3, 4, 5, 36 hónapos, majd pedig 6 és 11 éves korban kapnak DPT, ill. DT védőoltást (diftéria = torokgyík, pertussis = szamárköhögés, tetanusz = merevgörcs) kombinált oltások formájában.

Az Országos Epidemiológiai Központ évente kiadott, védőoltásokról szóló Módszertani levele pontosan rendelkezik arról, hogy sérülések esetén hogyan kell eljárni, különösen, ha a sebzés levegőtől elzárt, mély, szúrt, földdel, netán állati ürülékkel szennyezett. Ilyenkor szükséges ilyenkor az úgynevezett emlékeztető oltás (tetanus toxoid vagy anatoxin) az immunrendszer válaszának erősítése céljából. Az elmaradt védőoltás-sorozat felnőtt korban is pótolható.

A tetanusz megelőzése szervezett formában, védőoltások segítségével történik.

A tetanusz megelőzése szervezett formában, védőoltások segítségével történik.

Hasznos tudnivalók

Tetanusz fertőzésnek különösen a mezőgazdaságban, földdel, lóval dolgozó emberek vannak kitéve. A C. tetani a lovak bélcsatornájának normális flórájához tartozik, így trágyázás, állatgondozás során elszenvedett, mély sérülések a legveszélyesebbek. Akkor is orvoshoz kell fordulni velük, ha a sérülés jelentéktelennek tűnik. A közhiedelemmel ellentétben a tetanusz fertőzésnek nincsenek látható, egyértelműen erre a fertőzésre utaló jelei ("piros, felfelé kúszó csík, stb."). Az emlékeztető - anatoxin - oltás hatása legfeljebb egy évig tart. Az Egészségügyi Világszervezet szabályosan alapimmunizált egyéneknek is életük során tíz évente emlékeztető (DT felnőtteknek) védőoltást ajánl.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Tetanusz kezelésére! További kérdésem van Tetanusz témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +17 °C
Minimum:
0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok zsugorodnak, feloszlanak, a napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag