Kint vagy bent jobb a macskáknak?

Egy állatmenhely munkatársa fejtette ki a Fókusznak, hogy a kinti vagy a benti macskatartást preferálják-e, amikor gazdit választanak.

Egy kutatás szerint a kint élő állatok élettartama akár 3-6 évvel is kevesebb lehet benti társaikénál. A macskák háziasítását még az egyiptomiaknak köszönhetjük: a cicákat a rágcsálók vonzották az emberek közelébe. 

macska cica
Te hol tartod a macskádat? Fotó: Getty Images

"Alapvetően mi a benti tartást ajánljuk, és elsősorban benti tartásra adunk örökbe. Ez alól van, hogy kivételt tesz a telepvezető, hogy ha olyanok a körülmények, olyan a környezet, olyan biztonságos helyre mehet a cica, ahol akár kint is lehet meg bent, és kint nincs, mondjuk, nagy autós forgalom, nincs kutya stb. De elsősorban az a cél, hogy inkább benti tartás legyen" - mondta Csóri Andrea, a Budaörsi Állatmenhely munkatársa a Fókusznak.

Igyekeznek minden macskát benti tartásra szoktatni, ám az idősebbeket (amelyeket kint tartottak a menhelyre kerülésük előtt) már nem lehet bentiként tartani. Ugyanakkor a mai napig vita tárgya, hogy a macskák a gazdáikhoz vagy a házhoz ragaszkodnak-e jobban. A legfrissebb kutatások szerint ők is ugyanúgy kötődnek az emberekhez, akárcsak a kutyák.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra