Kullancsszövetség elnöke: vérzéses lázat terjeszt egy új faj Magyarországon

Elkezdődött a kullancsszezon, idén ráadásul új betegségeket is el lehet kapni a vérszívóktól.

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, parkokban és a kertes házak udvarain. A Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban arra figyelmeztetett, hogy az aranysakálok két új kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.

Így távolítsd el a kullancsot. 

kullancs
Fontos, hogy kiszedés közben ne nyomd meg a kullancsot! Fotó: Getty Images

"Kullancspánik" tört ki Magyarorságon

A szakemberek már hetekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy igazi kullancsinvázió lehet idehaza már a tavaszi hónapokban is az enyhe tél miatt. A túrázóknak különösen ajánlott a riasztó spray-k használata, és az is, hogy hazaérve mindig alaposan vizsgálják át magukat. Nagyon fontos, hogy kiszedéskor használj kullancseltávolító kanalat és semmiképp se nyomd meg a kullancsot, mert így fertőzést adhat át.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta: az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, ráadásul több új faj is megjelent Magyarországon. Kapiller Zoltán szerint ennek az az oka, hogy gyakorlatilag elmaradt a tél és a nyár is jóval korábban érkezett. A meleg, száraz idő pedig kifejezetten kedvez a kullancsok elszaporodásának.

A szakértő szerint nem túlzás kijelenteni, hogy kullancspánik alakult ki Magyarországon.

Figyelmeztetett, hogy a folyamatosan melegedő időjárás miatt a Mediterráneumból felénk vándorolt az aranysakál, amely két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcolt be a kontinens belsejébe. Ezek a kullancsfajok a nairovírus nemzetségbe tartozó kórokozókat terjesztik, melyek közül az egyik legveszélyesebb betegség kórokozója, a krími-kongói vérzéses láz vírusa már Magyarországon is megjelent.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra