Új remény a lebénult betegeknek

Reménnyel töltheti el a lebénult betegeket az a tudományos áttörésnek tekinthető kísérlet, amelyben a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a gerinctörést szenvedett kísérleti patkányok újra tudjanak futni.

A kutatók egy bizonyos gyógyszerkombinációval és elektromos impulzusokkal "újranövesztették" a gerincvelőt és az agyat összekötő idegeket. Az állatok két hét múlva nem csak járni, de lépcsőzni és futni is tudtak. Gregoire Courtine professzor elmondta, a kutatás azt bizonyítja, hogy a szervezet fel tud épülni olyan sérülésekből, amelyekről eddig azt gondoltuk, hogy végleges bénulást okoznak. A svájci kutatócsoport a tervek szerint jövőre kezdődhetnek meg a humán kísérletek gerincsérült betegek részvételével.

A Zürichi Egyetem kísérletében a patkányok gerincszövetét elvágták, de nem teljesen vágták át. Az állatok képtelenek lettek járni, mivel az agyból származó jelzések nem jutottak el a megfelelő helyre. Amikor azonban egy mellényben a hátsó lábaiknál fogva felfüggesztették a patkányokat, és a gerincük alsó részét gyógyszerekkel és elektromos impulzusokkal stimulálták, a szunnyadó idegek újraaktiválódtak. Az agyból származó jelzések "megkerülték" a sérülés helyét, és helyreállt az összeköttetés az altesttel.

Courtine professzor szerint ez a neurorehabilitáció világkupájának számít. A kísérleti állatok valóságos sportolókká váltak, pedig néhány héttel korábban még teljesen le voltak bénulva. "Az akaratlagos mozgás 100 százalékos regenerálódásáról beszélünk" - tette hozzá a szakértő.

A terület más szakértői üdvözölték a folyóiratban megjelent kutatást, de óvatosságra intenek. A patkányok idegrendszere ugyanis nem teljesen ugyanolyan, mint az embereké, és a gerincsérülések többsége kiterjedt zúzódással jár, nem egy pontos bemetszést jelent.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)