Új remény a lebénult betegeknek

Reménnyel töltheti el a lebénult betegeket az a tudományos áttörésnek tekinthető kísérlet, amelyben a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a gerinctörést szenvedett kísérleti patkányok újra tudjanak futni.

A kutatók egy bizonyos gyógyszerkombinációval és elektromos impulzusokkal "újranövesztették" a gerincvelőt és az agyat összekötő idegeket. Az állatok két hét múlva nem csak járni, de lépcsőzni és futni is tudtak. Gregoire Courtine professzor elmondta, a kutatás azt bizonyítja, hogy a szervezet fel tud épülni olyan sérülésekből, amelyekről eddig azt gondoltuk, hogy végleges bénulást okoznak. A svájci kutatócsoport a tervek szerint jövőre kezdődhetnek meg a humán kísérletek gerincsérült betegek részvételével.

A Zürichi Egyetem kísérletében a patkányok gerincszövetét elvágták, de nem teljesen vágták át. Az állatok képtelenek lettek járni, mivel az agyból származó jelzések nem jutottak el a megfelelő helyre. Amikor azonban egy mellényben a hátsó lábaiknál fogva felfüggesztették a patkányokat, és a gerincük alsó részét gyógyszerekkel és elektromos impulzusokkal stimulálták, a szunnyadó idegek újraaktiválódtak. Az agyból származó jelzések "megkerülték" a sérülés helyét, és helyreállt az összeköttetés az altesttel.

Courtine professzor szerint ez a neurorehabilitáció világkupájának számít. A kísérleti állatok valóságos sportolókká váltak, pedig néhány héttel korábban még teljesen le voltak bénulva. "Az akaratlagos mozgás 100 százalékos regenerálódásáról beszélünk" - tette hozzá a szakértő.

A terület más szakértői üdvözölték a folyóiratban megjelent kutatást, de óvatosságra intenek. A patkányok idegrendszere ugyanis nem teljesen ugyanolyan, mint az embereké, és a gerincsérülések többsége kiterjedt zúzódással jár, nem egy pontos bemetszést jelent.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra