A munkahelyi pszichopaták 5 típusa

Adunk egy kis segítséget a munkahelyi pszichopaták felismeréséhez.

Az emberiség körülbelül egy százaléka rendelkezik pszichopata jellemvonásokkal, az üzleti vezetőknél viszont magasabb - négy százalékos - ez az arány.

Elsődleges pszichopaták

Az elsődleges pszichopaták érzelemmentes, érzéketlen, manipulatív emberek, akikben nincs szorongás és félelem, valamint nem éreznek lelkiismeret-furdalást és bűntudatot sem. Ha vezetőnket vagy kollégánkat csak a saját előrelépése motiválja, és teljesen érzelemmentesen bánik a többiekkel, akkor könnyen lehet, hogy a sors ugyanahhoz vállalathoz - vagy rosszabb esetben közös irodába - sodort minket egy "klasszikus pszichopatával".

pszichopata, pszichopátia, személyiségzavar, munkahelyi pszichopaták,
Ha egyik munkatársunk pszichopata, sok esetben a munkahelyváltás a legjobb döntés.Fotó: iStock

Másodlagos pszichopaták

A másodlagos pszichopaták érzelmileg instabilak, meggondolatlanok és impulzívak. Lehetnek túl emocionálisak, aggódóak, ellenségesek és önpusztítóak is. Az elsődleges csoportba tartozókkal szemben dezorganizáltak és hajlamosak a túl kockázatos döntéshozatalra is. Bár képesek bizonyos fokú félelmet és lelkifurdalást érezni, ám érzelmi zavarodottságuk miatt ezeket többnyire ellenségeskedéssel és agresszióval fedik el.

Zaklatott, karizmatikus és egocentrikus

Pszichopaták és szociopaták: mi a különbség? A válaszért kattintson ide!

A pszichopaták további három típusát is megkülönböztethetjük: az állandó izgalmakat, veszélyes sportokat és tevékenységeket imádó, forrófejű és dühét fékezni képtelen "zaklatott pszichopatát", a sármos, manipulatív, bárkit bármire rábeszélő és mindent megúszó "karizmatikus pszichopatát", valamint az "egocentrikus-impulzív pszichopatát". Utóbbiaknak nagyon megy a szabályok kijátszása, mások manipulálása és a saját érdekeik miatti hazudozás. Emellett önzők, énközpontúak és nem tudnak hosszútávú célokat kitűzni, illetve ezekért dolgozni. A világot ellenséges helyként látják, magukat pedig a körülmények ártatlan áldozataiként. Ennek jegyében agresszív viselkedésüket is meg tudják magyarázni saját maguknak, és másokat okolnak saját problémáikért, kudarcaikért is. A tudósok szerint figyelemreméltó a kapcsolat a pszichopátia ezen típusa és a borderline személyiségzavar között.

Mit tehetünk ellenük?

A health24.com által megkérdezett pszichiáter azt javasulja, hogy először is tudatosítsuk magunkban, hogy ez a viselkedés a pszichopata főnök/kolléga saját bizonytalanságának eredménye, és ez nem fog változni. Fontos az is, hogy megvédjük magunkat. Legyünk tisztában a jogainkkal, segítsünk kiépíteni egy támogató hálózatot a vállalaton belül, és ha az adott munkatárssal kell egyeztetnünk, lehetőleg e-mailezzünk, személyes találkozó esetén pedig mindent írjunk le.

Jó, ha nem kettesben tárgyalunk vele - legyen ott legalább még egy ember, aki tanúként segíthet, ha a munkahelyi pszichopata később elferdítené a valóságot a mi kárunkra, vagy manipulálni próbálna. Fektessünk még nagyobb hangsúlyt kapcsolataink építésére, illetve saját jó hírnevünk megőrzésére. Kontrolláljuk még jobban az érzéseinket, ne mutassuk a pszichopata felé, hogy megbántódtunk. Ha pedig napi szintűvé válik a mesterkedés és tehetetlenek vagyunk ellene, akkor inkább váltsunk munkahelyet. Hiszen ha hosszú távon veszünk részt egy pszichopata játszmáiban, arra testi és lelki egészségünk is rámehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +20 °C

Erőteljes marad a (gomoly)felhő-képződés, erősen, illetve gyengén felhős helyek és időszakok egyaránt előfordulnak. Az ország délkeleti, keleti felén további záporok, zivatarok alakulnak ki, és heves zivatarokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökésekkel. Reggelre a csapadékgócok számossága már jelentősen csökkenhet. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. Hajnalban a szélcsendes helyeken foltokban pára, köd képződik. A hőmérséklet hajnalban 14, 21 fok között alakul. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra