A munkahelyi pszichopaták 5 típusa

Adunk egy kis segítséget a munkahelyi pszichopaták felismeréséhez.

Az emberiség körülbelül egy százaléka rendelkezik pszichopata jellemvonásokkal, az üzleti vezetőknél viszont magasabb - négy százalékos - ez az arány.

Elsődleges pszichopaták

Az elsődleges pszichopaták érzelemmentes, érzéketlen, manipulatív emberek, akikben nincs szorongás és félelem, valamint nem éreznek lelkiismeret-furdalást és bűntudatot sem. Ha vezetőnket vagy kollégánkat csak a saját előrelépése motiválja, és teljesen érzelemmentesen bánik a többiekkel, akkor könnyen lehet, hogy a sors ugyanahhoz vállalathoz - vagy rosszabb esetben közös irodába - sodort minket egy "klasszikus pszichopatával".

pszichopata, pszichopátia, személyiségzavar, munkahelyi pszichopaták,
Ha egyik munkatársunk pszichopata, sok esetben a munkahelyváltás a legjobb döntés.Fotó: iStock

Másodlagos pszichopaták

A másodlagos pszichopaták érzelmileg instabilak, meggondolatlanok és impulzívak. Lehetnek túl emocionálisak, aggódóak, ellenségesek és önpusztítóak is. Az elsődleges csoportba tartozókkal szemben dezorganizáltak és hajlamosak a túl kockázatos döntéshozatalra is. Bár képesek bizonyos fokú félelmet és lelkifurdalást érezni, ám érzelmi zavarodottságuk miatt ezeket többnyire ellenségeskedéssel és agresszióval fedik el.

Zaklatott, karizmatikus és egocentrikus

Pszichopaták és szociopaták: mi a különbség? A válaszért kattintson ide!

A pszichopaták további három típusát is megkülönböztethetjük: az állandó izgalmakat, veszélyes sportokat és tevékenységeket imádó, forrófejű és dühét fékezni képtelen "zaklatott pszichopatát", a sármos, manipulatív, bárkit bármire rábeszélő és mindent megúszó "karizmatikus pszichopatát", valamint az "egocentrikus-impulzív pszichopatát". Utóbbiaknak nagyon megy a szabályok kijátszása, mások manipulálása és a saját érdekeik miatti hazudozás. Emellett önzők, énközpontúak és nem tudnak hosszútávú célokat kitűzni, illetve ezekért dolgozni. A világot ellenséges helyként látják, magukat pedig a körülmények ártatlan áldozataiként. Ennek jegyében agresszív viselkedésüket is meg tudják magyarázni saját maguknak, és másokat okolnak saját problémáikért, kudarcaikért is. A tudósok szerint figyelemreméltó a kapcsolat a pszichopátia ezen típusa és a borderline személyiségzavar között.

Mit tehetünk ellenük?

A health24.com által megkérdezett pszichiáter azt javasulja, hogy először is tudatosítsuk magunkban, hogy ez a viselkedés a pszichopata főnök/kolléga saját bizonytalanságának eredménye, és ez nem fog változni. Fontos az is, hogy megvédjük magunkat. Legyünk tisztában a jogainkkal, segítsünk kiépíteni egy támogató hálózatot a vállalaton belül, és ha az adott munkatárssal kell egyeztetnünk, lehetőleg e-mailezzünk, személyes találkozó esetén pedig mindent írjunk le.

Jó, ha nem kettesben tárgyalunk vele - legyen ott legalább még egy ember, aki tanúként segíthet, ha a munkahelyi pszichopata később elferdítené a valóságot a mi kárunkra, vagy manipulálni próbálna. Fektessünk még nagyobb hangsúlyt kapcsolataink építésére, illetve saját jó hírnevünk megőrzésére. Kontrolláljuk még jobban az érzéseinket, ne mutassuk a pszichopata felé, hogy megbántódtunk. Ha pedig napi szintűvé válik a mesterkedés és tehetetlenek vagyunk ellene, akkor inkább váltsunk munkahelyet. Hiszen ha hosszú távon veszünk részt egy pszichopata játszmáiban, arra testi és lelki egészségünk is rámehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)