A munkahelyi pszichopaták 5 típusa

Adunk egy kis segítséget a munkahelyi pszichopaták felismeréséhez.

Az emberiség körülbelül egy százaléka rendelkezik pszichopata jellemvonásokkal, az üzleti vezetőknél viszont magasabb - négy százalékos - ez az arány.

Elsődleges pszichopaták

Az elsődleges pszichopaták érzelemmentes, érzéketlen, manipulatív emberek, akikben nincs szorongás és félelem, valamint nem éreznek lelkiismeret-furdalást és bűntudatot sem. Ha vezetőnket vagy kollégánkat csak a saját előrelépése motiválja, és teljesen érzelemmentesen bánik a többiekkel, akkor könnyen lehet, hogy a sors ugyanahhoz vállalathoz - vagy rosszabb esetben közös irodába - sodort minket egy "klasszikus pszichopatával".

pszichopata, pszichopátia, személyiségzavar, munkahelyi pszichopaták,
Ha egyik munkatársunk pszichopata, sok esetben a munkahelyváltás a legjobb döntés.Fotó: iStock

Másodlagos pszichopaták

A másodlagos pszichopaták érzelmileg instabilak, meggondolatlanok és impulzívak. Lehetnek túl emocionálisak, aggódóak, ellenségesek és önpusztítóak is. Az elsődleges csoportba tartozókkal szemben dezorganizáltak és hajlamosak a túl kockázatos döntéshozatalra is. Bár képesek bizonyos fokú félelmet és lelkifurdalást érezni, ám érzelmi zavarodottságuk miatt ezeket többnyire ellenségeskedéssel és agresszióval fedik el.

Zaklatott, karizmatikus és egocentrikus

Pszichopaták és szociopaták: mi a különbség? A válaszért kattintson ide!

A pszichopaták további három típusát is megkülönböztethetjük: az állandó izgalmakat, veszélyes sportokat és tevékenységeket imádó, forrófejű és dühét fékezni képtelen "zaklatott pszichopatát", a sármos, manipulatív, bárkit bármire rábeszélő és mindent megúszó "karizmatikus pszichopatát", valamint az "egocentrikus-impulzív pszichopatát". Utóbbiaknak nagyon megy a szabályok kijátszása, mások manipulálása és a saját érdekeik miatti hazudozás. Emellett önzők, énközpontúak és nem tudnak hosszútávú célokat kitűzni, illetve ezekért dolgozni. A világot ellenséges helyként látják, magukat pedig a körülmények ártatlan áldozataiként. Ennek jegyében agresszív viselkedésüket is meg tudják magyarázni saját maguknak, és másokat okolnak saját problémáikért, kudarcaikért is. A tudósok szerint figyelemreméltó a kapcsolat a pszichopátia ezen típusa és a borderline személyiségzavar között.

Mit tehetünk ellenük?

A health24.com által megkérdezett pszichiáter azt javasulja, hogy először is tudatosítsuk magunkban, hogy ez a viselkedés a pszichopata főnök/kolléga saját bizonytalanságának eredménye, és ez nem fog változni. Fontos az is, hogy megvédjük magunkat. Legyünk tisztában a jogainkkal, segítsünk kiépíteni egy támogató hálózatot a vállalaton belül, és ha az adott munkatárssal kell egyeztetnünk, lehetőleg e-mailezzünk, személyes találkozó esetén pedig mindent írjunk le.

Jó, ha nem kettesben tárgyalunk vele - legyen ott legalább még egy ember, aki tanúként segíthet, ha a munkahelyi pszichopata később elferdítené a valóságot a mi kárunkra, vagy manipulálni próbálna. Fektessünk még nagyobb hangsúlyt kapcsolataink építésére, illetve saját jó hírnevünk megőrzésére. Kontrolláljuk még jobban az érzéseinket, ne mutassuk a pszichopata felé, hogy megbántódtunk. Ha pedig napi szintűvé válik a mesterkedés és tehetetlenek vagyunk ellene, akkor inkább váltsunk munkahelyet. Hiszen ha hosszú távon veszünk részt egy pszichopata játszmáiban, arra testi és lelki egészségünk is rámehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra