A három sötét pont rávilágít: ön is pszichopata?

Nehéz megmondani, hogy ki a pszichopata, mert nincsenek olyan neurológiai markerek, amelyek jeleznék, hogy valakiből hiányzik a normális emberi empátia. Egy új tanulmány szerint ezeknek a pszichopata tendenciáknak gyakran nagyon kreatív megjelenési formái vannak, ami arra utal, hogy a bátor és kíméletlen gondolkodás segíthet a nagy ötletek kifejlesztésében.

"Úgy gondoljuk, hogy a pszichopatikus merészség formájában megjelenő érzelmi gátlástalanság valójában szerves része egyes kreatív személyiségeknek, és funkcionálisan kapcsolódik az alkotói folyamathoz" - írták a De La Salle University kutatói.
A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is. Számos tanulmány kimutatta már, hogy az empátia hiánya előnyös lehet az üzleti életben. Az új vizsgálatok pedig arra vallanak, hogy a gátlástalan pszichopátia fokozhatja a kreatív gondolkodást, valami mást, mint amit a gondosan kialakított machiavellista tervek tartalmaznak.

A Fülöp-szigeteken működő kutatócsapat 503 résztvevővel dolgozott egy felmérésben, hogy meghatározzák az alanyok "sötét hármas pontjait", azaz mennyire nárcisztikusak, pszichopaták, és machiavellisták. A teszt többek között olyan kijelentéseket tartalmazott, hogy a "megtérülésnek gyorsnak és szemérmetlennek kell lennie", vagy "manipuláltam, hogy végigjárhassam az utam". Azok, akik egyetértenek az ilyen kijelentésekkel magasra pozicionálják magukat a pszichopátia mércéjén.

A krimikben, horrorfilmekben gyakran találkozhatunk a pszichopata, szociopata jelzővel. A laikusok, de gyakran a szakemberek is egymás szinonimájaként használják a két szót. Pontosan mit jelentenek és milyen különbségek vannak a kettő között? Részletek!

A tanulmány második részében a tudósok kikérdezték a résztvevőket 10 különböző kreatív területen, beleértve a vizuális művészeteket, a táncot, a tudományos felfedezéseket és a kulináris művészeteket is. A tevékenységük felsorolása mellett a résztvevők azt is értékelték, hogy milyen szinten érték el a kreatív törekvéseiket. A rangsorolás a kezdő szinttől indult, a képzésben való részvételen folytatódott, s egészen odáig emelkedett, hogy a munkáik országos kiadványokban jelennek meg. A tudósok a kreatív teljesítmény pontszámokat összevetették a sötét hármas pontszámokkal.

A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is

A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is

A magas pszichopátia értékek erősen korreláltak a magas kreatív teljesítményt jelző pontszámokkal. A nárcizmus értékelését szintén odaállították a kreatív teljesítmény pontszámai mellé, s a kutatók megállapították, hogy a nárcisztikus emberek valószínűleg hazudnak az eredményeikről, s "fényezik magukat". Emiatt úgy vélték, hogy a kreativitás és a pszichopátia kapcsolata sokkal erőteljesebb.

A kutatók megismételték a kísérletet egy további teszttel annak megállapítására, hogy milyen pszichopata vonások azok, amelyek a nagy kreativitási pontszámokat hozták. Azok, akiknek kreatív tehetségük van, gyakran merészek is egyszersmind. Ugyan félnek, és stresszesek egy kicsit, és érzelmileg kevésbé gátlásosak, mégis gyakran figyelmen kívül hagyják a társadalmi konvenciókat és az önkontrolljukkal is gondjaik adódnak.

Mindemellett az eredmények arra utalnak, hogy egy merész, gátlástalan megközelítés a legjobb lehet a kreatív gondolkodáshoz, s a kutatások több bizonyítékot is találtak, hogy a pszichopatáknak nem feltétlenül kell marginalizálódniuk.

Forrás: medicaldaily.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag