A pszichopaták butábbak az átlagnál

Manipulatívnak, érzéketlennek és intelligensnek gondolja a legtöbb ember a pszichopatákat. De vajon tényleg olyan okosak, mint feltételezzük róluk? Az új kutatások szerint, ami az észbeli képességeket illet, a pszichopaták nem állnak túl jól. Sőt az átlagosnál valószínűleg alacsonyabb a legtöbbjük intelligenciaszintje.

Nem sok kitalált személy van akkora hatással a közgondolkodásra, mint dr. Hannibal Lecter, "A bárányok hallgatnak" című kultikus thriller pszichopata sorozatgyilkos orvosa. Jonathan Demme rendező, Thomas Harris regényíró, Ted Tally forgatókönyvíró, no és persze a karaktert megformáló Sir Anthony Hopkins olyan szuggesztív erővel ábrázolta dr. Lectert, hogy a ráaggatott vonások, többek között a kivételes intelligencia, beleépültek a pszichopátia közképébe. Akik eszerint könyörtelen, tisztességtelen, ugyanakkor elbűvölő és tehetséges emberek páratlan intelligenciával.

Lecter
Sir Anthony Hopkins (alias dr. Hannibal Lecter) viaszbábuja Madame Tussaud bangkoki panoptikumában. Átprogramozta az agyunkat

A pszichopaták tanulmányozásának története során az általános jellemzőik, tulajdonságaik, különösen intelligenciájuk foka vitatott volt, gyakran még a pszichológusok között is. A legújabb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a korábbi tanulmányok kiindulása már a kezdetektől hibás, mert ezek elsősorban a jól képzett, tanult közép- és felső osztályba tartozó betegekre koncentrált.

A tények ellentmondanak annak a képnek, amely szerint ezek az emberek gyakran manipulatívak és sármosak, s ami egyben hitelessé tette az elképzelést, hogy intelligensebbek is, mint a többség. Valószínűleg nem ez a helyzet, és valójában az ellenkezője igaz, s pszichopaták alighanem kevésbé intelligensek az átlagnál.


A kutatás - 97 korábbi tanulmány meta-analízise -, azt vizsgálta, hogy az intelligencia hogyan kapcsolódik pszichopátiához. A vizsgálatok több mint 9000 résztvevőt érintettek, beleértve mind azokat, akik jelenleg börtönben vannak, és azokat is, akik sikeres karriert futottak. Azt találták, hogy azok, akik magasabb pontszámot értek el a pszichopata vonásokban inkább alacsonyabb eredményeket értek el az IQ jellemzőkben, ami gyenge, de mégis szignifikáns összefüggés.

Nehéz megmondani, hogy ki a pszichopata, mert nincsenek olyan neurológiai markerek, amelyek jeleznék, hogy valakiből hiányzik a normális emberi empátia. Egy új tanulmány szerint ezeknek a pszichopata tendenciáknak gyakran nagyon kreatív megjelenési formái vannak, ami arra utal, hogy a bátor és kíméletlen gondolkodás segíthet a nagy ötletek kifejlesztésében. Részletek!

Létezik egy sor variáció mind intelligenciával és pszichopátiával, ami arra vall, hogy bőven van még potenciál a betegségen belüli osztályozásra. Annak a megváltozása, ahogyan a pszichopatákra tekintünk kihathat nemcsak a nagyközönség gondolkodására, hanem a büntető igazságszolgáltatási rendszerre is, amely felülírhatja a kezelésükre vonatkozó jelenlegi szabályokat, ahogy a kiszabható ítéleteket is.

Forrás: IFL Science

 

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +30 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban kedden délelőtt délen több felhő zavarja a napsütést, a hegyvidékek területén pedig beindul a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag