Így lehet a beszédükből felismerni a pszichopatákat

Általában kevésbé mozgatják a fejüket beszéd közben – állítja egy friss kutatás.

A nonverbális kommunikációból sok minden leszűrhető. Egyebek mellett az is, hogy az illető nagy valószínűséggel pszichopata-e – írja az IFL Science.

A pislogás és a kézmozdulat is árulkodó lehet

A pszichopatákat általában a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, illetve a megbánás és a bűntudat hiánya jellemzi. Emellett gyakori képesség a kóros hazudozás, a manipuláció, a túlzottan impulzivitás és a felelőtlenség is. 

Bár korábban már kimutatták, hogy a pszichopata férfiak kevésbé mozgatják a fejüket, ezt nőkön még nem vizsgálták. A tanulmány szerzői ezért most 213 bebörtönzött nővel készítettek klinikai interjúkat, amelyek során egy pszichopátia-kérdőívet töltöttek ki, hogy felmérjék: az egyes résztvevők mennyire felelnek meg a diagnózis kritériumainak. Ezt követően egy automatikus detektáló algoritmus segítségével figyelték a fejmozgásukat a videó minden egyes képkockáján. Összességében a kutatók azt találták, hogy a magasabb pszichopátia-pontszámmal rendelkező nők hajlamosabbak a fejüket mozdulatlanabbul tartani, mint az alacsonyabb pontszámmal rendelkezők.

A testbeszéd más aspektusaiban is felfedezhetők a pszichopaták vonásai. Az említett kutatási eredmény, vagyis a kevesebb fejmozgás mellett ők például több kézmozdulatot használnak, illetve rövidebben pislognak, mint az átlag.

A magukat sikeresen álcázó pszichopatákat nehéz és időigényes felismerni. Éppen ezért működhetnek – és használhatnak ki másokat – roppant hatékonyan. Egy kutató elmesélte a pszichopátia evolúcióját, és azt is: miért nem lesz minden ember pszichopata.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra