Hírlevelek
Regisztráció

Szennyezett heroin okozhatta Philip Seymour Hoffman halálát

Még nem tudták meghatározni az anyagot

2014.02.05.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 HáziPatika.com

Vasárnap találták holtan manhattani otthonában az Oscar-díjas színészt, Philip Seymour Hoffmant. A halál oka kábítószer-túladagolás, a szakemberek szerint a híresség szennyezett szert használt. Miért veszélyesebb ez, mint a tiszta heroin?

Az Egyesült Államokban évek óta ismert egy "mocskos" heroinnak nevezett szer, mely az elmúlt hetekben újra felbukkant és 22 túladagolásért tehető felelőssé csak Pennsylvania államban. A szennyezett kábítószer fő összetevője a fentanil, egy hazánkban is ismert, igen erős kábító fájdalomcsillapító. Bár a hatása hasonló, közel százszor erősebb, mint a morfium.

 Fotó: Wiki 
 

Fotó: Wiki

 
Ezt vagy magában (de heroinként) vagy heroinnal, időnként kokainnal keverve árusítják különböző fantázianeveken. Sokkal olcsóbb, mint a tiszta heroin, ám sokkal (akár nyolcvanszor) erősebb, így a vágyott hatást is gyorsabban el lehet vele érni. Ez a kimagasló hatékonyság és a bizonytalan adagolás vezethet oda, hogy rengeteg halálesetért felelős, hiszen nem lehet kiszámítani, mikor adagolja túl magát valaki.

Amerikai szakemberek szerint ha a drogkereskedők olcsó fentanilforráshoz jutnak, akkor nagyon gyorsan elterjedhet a szennyezett heroin az utcákon, hiszen könnyű bevételt jelent - azonban a járványszerű terjedés rengeteg halálesetet okozhat. 2005-2006-ban közel 1000 ember halt meg a szer miatt csak az Egyesült Államokban, Kelet-Ázsiában pedig, ahol a kevert heroin még népszerűbb, ez a szám akár több tízezer is lehet.

Bár a legújabb hírek szerint Hoffman haláláért nem a fentanillal kevert heroin a felelős, a szakértők abban biztosak, hogy valamilyen szennyezett szert használt a színész. Emellett más gyógyszerekkel (például vérnyomáscsökkentőkkel és izomlazítókkal) is keverte a heroint. Ráadásul, mivel a híresség korábban is erősen függő volt, a toleranciaszintje növekedése miatt pedig jóval több kábítószerre volt szüksége a kívánt hatás eléréséhez.

"Ha valaki erősen függő, akkor akár kétóránként is injekcióznia kell magát ahhoz, hogy valóban hasson nála a szer. Hoffman lakásában 70 csomag kábítószert találtak. A felhalmozás szintén jellemző viselkedésforma" - mondta dr. Louis Baxter addiktológus.
Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Betegséglexikon