Mindenkinek kell a 8 óra alvás

Akinek volt már álmatlan éjszakája, vagy egyéb alvásproblémája, az valószínűleg azt is megtapasztalta, hogy másnap milyen nehezen ment a munka vagy a tanulás.

A szakértők általában nyolc óra folyamatos alvást javasolnak, de mi van akkor, ha valakinek mindössze 5-6 óra az alvásigénye ? A Brigham and Women's Kórház (BWH) kutatói a tanulmányuk során megállapították, hogy attól függetlenül, hogy mennyire érezzük magunkat fáradtnak, a normálisnál kevesebb alvás negatívan befolyásolja a teljesítményt, és a kialvatlanság következtében bizonyos típusú feladatokat kevésbé hatékonyan tudunk csak elvégezni.

"Kutatócsoportunk azt kezdte vizsgálni, hogy az alvás milyen módon képes befolyásolni a komplex vizuális keresési feladatok elvégzését, melyek meglehetősen gyakoriak az olyan biztonsági munkakörökben, mint például a légiforgalom-irányítás, a csomagfigyelés, vagy az erőművek kezelőszerveinek ellenőrzése" - mondta dr. Jeanne F Duffy, a BWH idegkutatója, a tanulmány szerzője. "Ezek a munkakörök olyan folyamatokat foglalnak magukba, melyekhez gyors helyzetfelismerés, a vizuális információk azonnali feldolgozása, valamint hirtelen döntéshozatal szükséges."

A kutatók összesen 12 résztvevő adatait elemezték egy hónapon keresztül. Az első hét során valamennyi résztvevő minden éjszaka 10-12 órát aludt, hogy meggyőződjenek róla, hogy a résztvevők alaposan kipihenték magukat. A következő 3 hét alatt a résztvevők azonban csak 5-6 órát alhattak éjszakánként, ráadásul az alváshoz 28 órás ciklusokban jutottak hozzá.

A résztvevőknek nappal számítógépen keresztül vizuális keresési feladatokat kellett végezniük, miközben a kutatók azt figyelték, hogy hogyan változik a pontosság és hatékonyság mértéke. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők minél tovább voltak ébren, annál lassabban voltak képesek elvégezni a gyors döntéseket igénylő feladatokat. Továbbá az is kiderült, hogy a biológiai éjszaka során, éjfél és reggel 6 óra között még kevésbé hatékonyan végezték el a feladatokat, mint nappal, pedig a tanulmány során a résztvevők nem tudták, hogy valójában mennyi az idő. A tanulmány eredményeit a The Journal of Vision című orvosi folyóirat júliusi számában publikálták teljes terjedelemben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra