Álmatlanságot okoz a mobil képernyője

Újabb és újabb kutatások támasztják alá a hordozható elektronikus képernyők által kibocsátott fény és az álmatlanság kapcsolatát. A szakértők szerint az okostelefonok és a számítógépek energiatakarékos képernyőiből áradó kék fény a legkárosabb.

Amalie Drury sok más amerikaihoz hasonlóan szinte elválaszthatatlan okostelefonjától. A 33 éves írónő még a fürdőszobába is magával viszi, hogy ellenőrizhesse üzeneteit és a Facebook bejegyzéseket. Gyakran az ágyába is elkíséri, és ha az éjszaka közepén felébred, hosszú üzeneteket olvasgat, ami után csak nehezen tud visszaaludni.
Ez a sok millió emberre jellemző szokás egyre nagyobb aggodalmat kelt az egészségügyi szakemberek körében, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy újabb és újabb kutatások támasztják alá a hordozható elektronikus képernyők által kibocsátott fény és az álmatlanság kapcsolatát. Éjszaka bármilyen fény zavaró lehet, de a szakértők szerint az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy az okostelefonok és számítógépek energiatakarékos képernyőiből áradó kék fény a legkárosabb ebből a szempontból. Mivel a kék fény napközben a legerősebb, szervezetünk a nappallal hozza összefüggésbe, ezért a kék fény behatása éberebbé tesz bennünket, és javítja a reakcióidőnket. A melatonint is elnyomja, mely hormon az alvást szabályozza, és amely napközben nem termelődik.

Fokozott hatás

A problémát még tovább súlyosbítja, hogy a televíziótól eltérően, amely szintén kibocsát kék fényt, a hordozható elektronikai eszközöket az arcunkhoz közel tartjuk, ami fokozza a kék fény agyunkra gyakorolt hatásának erősségét. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy ezek a képernyők nem károsak. Ha nappal használjuk, stabilizálják napi biológiai óránkat, és fokozzák éberségünket és a reakcióidőnket. A probléma csak az, hogy egyre többen használják kék fényt kibocsátó hordozható készülékeiket a hálószobában is, lefekvés után.

A gyártók többsége tisztában van ezzel a problémával, és technikai megoldásokon dolgoznak. Narancssárga árnyalatú szemüveggel, képernyőszűrővel és kék fény mentes izzókkal próbálják csökkenteni a kék fény behatását.Van, akinél más a hatás

Sokan panaszkodnak arra, hogy az elektronikus eszközöktől nehezen tudnak elaludni, de ellenkező véleményeket is hallani. Az emberek másik fele azt állítja, hogy egy sorozat megnézése, egy e-könyv olvasása vagy a facebookozás ellazítja őket, és könnyebben el tudnak aludni.

Dr. Alon Avidan, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem neurológiai klinikájának igazgatója mindenkinek azt ajánlja, hogy alakítson ki megfelelő alvási szokásokat: fényes nappalokat és sötét éjszakákat. Egyesek genetikailag érzékenyebbek a fénybehatásra. A szakértő szerint azonban egyéb tényezők, például a stressz, a szorongás, időnkét a nyugtalan láb szindróma is közrejátszhat az álmatlanságban, ezért nem lehet kizárólag az elektromos eszközöket hibáztatni, bár nyilvánvalóan ezek sem javítják a helyzetet.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag