Kiderült, mikor alszunk a legkevesebbet

Az emberek 33 és 53 éves koruk között töltenek a legkevesebb időt alvással – derült ki egy nagyszabású nemzetközi felmérésből. Vizsgálatukhoz a kutatók egy okostelefonos játék adatait használták fel.

A University College London (UCL) és a Lyoni Egyetem szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan változik az emberek alvásmintázata életútjuk során, illetve hogy ilyen téren mekkora különbségeket vagy hasonlóságokat lehet kimutatni egyes országok között. A kutatáshoz jó eszközt kínált egy mobiljáték, az Android és iOS rendszerre egyaránt letölthető Sea Hero Quest. Az applikációt a Deutsche Telekom megbízásából a Glitchers fejlesztői alkották meg, együttműködve több tudományos szervezettel is. A 2016-ban kiadott játék ugyanis elsősorban idegtudományi kutatásokat segített, és ennek megfelelően is tervezték meg – olvasható az UCL közleményében.

Sea Hero Quest, felhasználók, okostelefon, London, játék
Játékosok próbálják ki a Sea Hero Questet az applikáció 2016-os indulás kapcsán szervezett eseményen Londonban. Fotó: Getty Images

Az alkalmazás nem csupán a felhasználók navigációs képességét mérte fel különböző feladatokon keresztül, de demográfiai kérdések révén is gyűjtött róluk tudományos szempontból értékes adatokat. Ez utóbbiak közé tartozott a többi között az alvási szokások feltérképezése. Mindent egybevetve így a kutatók 63 ország összesen több mint 730 ezer résztvevőjének adataival dolgozhattak. Az elemzésből kirajzolódott, hogy a játékosok átlagosan 7 órát és 36 másodpercet töltöttek alvással, a nők mintegy 7,5 perccel többet, mint a férfiak.

Arra is fény derült, hogy az alvástartam a 20-as életévek során kezd csökkenni, egészen 33 éves korig, amikor eléri a mélypontot, és nem is indul növekedésnek onnan, csupán 53 éves kor után. Ez a tendencia mindkét nemnél megfigyelhető volt, ahogy minden országban és mindenféle iskolai végzettség esetén is. A kutatók szerint hátterében elsősorban a gyermekvállalás és a munkahelyi teendők jelentette megterhelés állhat. Az alvásidő tekintetében ezzel együtt akadtak országok közötti eltérések: az albánok, szlovákok, románok és csehek például mintegy 20-40 perccel többet pihennek éjszakánként, mint a Fülöp-szigetek, Malajzia és Indonézia lakosai. Az eredmények alapján minél közelebb lakik valaki az egyenlítőhöz, jellemzően annál kevesebbet alszik.

Felfedezéseikről a kutatók a Nature Communications című folyóiratban jelentettek meg tanulmányt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Az elvonuló zivatarok mögött délelőtt a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye. A nyugati, délnyugati tájakon viszont több maradhat a felhő. Ugyanakkor délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében, a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak! A déli, délkeleti szél a zivatarokat leszámítva legfeljebb élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között valószínű, nyugaton, délnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra