„Ne menjenek nyugdíjba” – tanácsolja a 101 éves orvos

Elmúlt 101 éves és még mindig praktizál Dr. Howard Tucker clevelandi neurológus. Nem is szándékozik nyugdíjba menni, és másoknak is azt javasolja, hogy maradjanak aktívak szellemileg.

Immár 70 éve dolgozik neurológusként az Egyesült Államokban Dr. Howard Tucker. A CNBC cikke szerint ebben az orvosszakmában ő a világ legidősebb, jelenleg is praktizáló szakembere. Rendkívül izgalmas életet élt, már a koreai háborúban is vezető neurológusként szolgált az amerikai hadseregben. Szerinte az agynak is olyan edzésre van szüksége a működéshez, mint az elmének..

"Gyakran kérdezik tőlem, hogyan tartom fiatalon az agyamat. A jó gének és egy kis szerencse előnyös lehet, van egy elv azonban, amely szerint élem az életem: mindig próbálom valamivel lekötni az elmélet, legyen szó munkáról, szórakozásról, vagy bármilyen társas elfoglaltságról. Mint a testünkben lévő izmoknak, úgy az elmének is állandó edzésre van szüksége" – hangsúlyozta a neurológus.

Az idős férfi három fontos tanácsot adott azoknak, akik idős korban is frissen akarják tartani az agyukat. Ezek az alábbiak:

Ne menjünk nyugdíjba

"Számos kutatás összefüggést talált a nyugdíjba vonulás és a fokozott kognitív hanyatlás között – ezért még mindig nem hagytam fel a munkával" - meséli az idős neurológus. 89 éves felesége, Sara (akivel már több mint 66 éve élnek házasságban) pszichiáterként még szintén dolgozik.

Maradjunk szociálisak

A szakember szerint az élénk szociális interakciók szintén hozzájárulhatnak a mentális egészség megőrzéséhez. "Sajnos az én koromban az egykori barátaim, kollégáim és a családtagjaim egy része már elhunyt. De szerencsés vagyok, hogy a munkám lehetővé tette számomra, hogy kapcsolatot építsek ki fiatalabb kollégáimmal" - mondta el az orvos. Feleségével ügyelnek arra, hogy hetente többször is együtt vacsorázzanak ismerősökkel, vagy a gyermekeik családjával, és gyakran járnak közösségekbe is.

Olvassunk, akár szórakozásból is

Elmondása szerint napi szinten olvasgatja a legújabb kutatási anyagokat, hogy képben legyen az aktuális tudományos vívmányokkal. De ugyanilyen hasznosnak tartja azt is, hogy egy szépirodalmi vagy sci-fi könyvben mélyedjen el, szerinte ugyanis ez szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az elme friss és éles maradjon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati felén tovább csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüt a nap. A nyugati, délnyugati szélvédett részeken viszont néhol tartósan megmaradhat az éjszaka képződött köd. A nyugati harmadot leszámítva többfelé valószínű további havazás, melynek intenzitása napközben fokozatosan csökken. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések az északnyugati irányú szelet, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra