Speciális MRI-vizsgálat jósolhatja meg a skizofréniát

A speciális agyvizsgálatok pontosan előrejelezhetik, hogy egy pszichotikus betegnél kialakul-e kezelésre rezisztens skizofrénia.


Holland kutatók kísérleteztek egy újfajta vizsgálattal a skizofrén betegeknél, a neuromelanin-érzékeny MRI-vel (NM-MRI), amellyel kimutathatják a neuromelanin nevű agyi pigmentet, illetve annak hiányát. Ez a pigment bizonyítékot szolgáltathat az egészséges dopaminfunkcióra.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A dopamin egy hormon, amely az agy jutalmazási rendszerének része. A túl sok dopamin pszichózissal járó agresszióhoz és gyenge impulzuskontrollhoz vezethet.

A skizofrénia egy olyan pszichiátriai betegség, amelynek akut fázisában fő jellemző tünet a pszichotikus állapot. Ez azt jelenti, hogy az érintettek valósággal való kapcsolata, valóságértékelése sérül. Ilyenkor elvész a realitásérzet, téveszmék alakulnak ki, érzékcsalódások (hallucinációk) jelentkeznek. Súlyos esetben parancshallucinációk is fellépnek. Ilyenkor a beteget egy képzelt hang szólítja fel arra, hogy például kövessen el öngyilkosságot, vagy ártson másoknak. 

Marieke van der Plijm, a hollandiai Amszterdami Egyetem kutatója által vezetett tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az NM-MRI megváltoztathatja a helyzetet. „Sürgősen szükség van olyan markerekre, amelyek korai stádiumban azonosítják a skizofréniakezelésére nem reagálókat, és ezzel időben elkezdődhet a klozapin adása. Ez az egyetlen antipszichotikum, amely bizonyítottan hatékony a nem reagáló betegeknél” – írták az American Journal of Psychiatry március 13-i számában. Ellentétben a kezelésre reagáló betegekkel, a kezelésre rezisztens skizofréniában szenvedőknél a dopaminfunkció nem emelkedik. A kutatók szerint ez azt sugallja, hogy a neuromelanin szint – a dopamin funkció mércéje – a kezelésrezisztencia korai markere lehet - írja az upi.com.

A vizsgálatban 62, 18 és 35 év közötti beteg vett részt, akiknél már megvolt az első pszichotikus epizód. Mindegyiküknél a skizofrénia spektrumát diagnosztizálták. Ezeket a betegeket egy húsz egészséges önkéntesből álló kontrollcsoporttal hasonlították össze. Minden beteggel készítettek klinikai interjút, IQ tesztet és NM-MRI vizsgálatot, a pszichózisban szenvedők pedig antipszichotikus kezelésben részesültek. Hat hónap múlva értékelték a kezelésre adott válaszukat. Azokat minősítették kezelésrezisztensnek, akiknél az öt fő terület (téveszmék, hallucinációk, téves észlelés, apátia és visszahúzódó társas viselkedés) valamelyikén mérsékelt vagy erős tünetek jelentkeztek, és két antipszichotikus gyógyszerkísérlet után sem reagáltak. Akkor is nem reagálónak minősültek, ha nem reagáltak vagy súlyos mellékhatásokat tapasztaltak egy antipszichotikus gyógyszerre; vagy ha a követés során klozapinra váltottak. A 62 beteg közül 47-et tekintettek reagálónak.

A kiindulási NM-MRI-ben a tizenöt nem reagáló beteg esetében szignifikánsan alacsonyabb volt a jel a feketeállomány (substantia nigra) nevű agyi régióban. Ez a terület gazdag dopaminban, és többek között szabályozza az érzelemkifejezést, a jutalmazást, a függőségeket és a mozgást. A neuromelaninra vonatkozó bizonyítékok alapján a kutatók 68 százalékos pontossággal tudták megjósolni, hogy mely betegek reagálnak a kezelésre. „Ez a tanulmány bemutatja az NM-MRI-ben rejlő lehetőségét, mint a skizofrénia kezelési rezisztenciájának korai stádiumában mutatkozó noninvazív markere” - összegezték a szerzők. „A megfelelő előrejelzési modell vezethet a skizofrénia kezelési rezisztenciájának korai azonosításához, és ezáltal jelentősen javítható a kezelés eredményességet.”


A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütésre számíthatunk, egyre inkább az ország középső harmadán előforduló záporokkal, zivatarokkal, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra