A hadarás gyakori okai

Sokan a gyors beszédritmussal azonosítják a hadarást, pedig ez a beszédhiba egy összetettebb probléma. Lássuk, mit érdemes tudni róla.

A dadogó emberek rendszerint tisztában vannak azzal, hogy beszédjük nem megfelelő, ezzel szemben a hadarók gyakran nem is tudják, hogy a hallgatóságuk nehezen érti meg őket. A hadarás legfontosabb tünete a felgyorsult beszédtempó, de emellett jellemzőek a szótag- és hangcserék, kihagyások, illetve töltelékszavak használata is. A hadarás tipikus tünete még a ritmustalanság és a monotonitás, hangsúlyozatlanság.

A hadarás kezelése során előfordulhatnak visszaesések
A hadarás kezelése során előfordulhatnak visszaesések. Fotó: 123rf

A probléma hátterében meghúzódhatnak öröklött tényezők, de diffúz agyi károsodás is kiválthat ilyen jellegű panaszt. Pszichés okok szintén eredményezhetnek hadarást. Éppen ezért a diagnózis felállítása során a logopédiai vizsgálat mellett pszichológiai és egyéb orvosi vizsgálatokra is szükség lehet.

Hogyan kezelhető a hadarás? Milyenek a gyógyulási esélyek? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunkban ide kattintva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: