Mikor menjünk foniáterhez?

Rekedtség, horkolás, gombócérzés esetén mindenképpen érdemes specialistához fordulni – különösen akkor, ha a panaszok hosszú ideje nem akarnak elmúlni.

A foniátria a fül-orr-gégészet egy speciális szakterülete, amely a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik. Bizonyos problémák kivizsgálása során ugyanis nem elegendő az általános fül-orr-gégészeti vizsgálat, a kiváltó ok felderítéséhez kifejezetten foniátriai kivizsgálásra van szükség. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen panaszok ezek.

Foniátria: a fül-orr-gégészeten túl

A foniáter fül-orr-gégész is egyben, tehát foglalkozik általános fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálásával és kezelésével is. Ez azt jelenti, hogy fordulhatunk hozzá például fülfájással, torokfájással és arcüreggyulladással is. A fül-orr-gégészet mellett azonban a foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén, valamint a hangszalagok működésével, a hangképző szervekkel kapcsolatos problémák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban. A foniáter szakorvos tevékenysége során szorosan együttműködik más orvosi szakokkal (ideggyógyászat, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szájsebészet) és több nem orvosi szakterülettel (nyelvészet, fonetika, logopédia, akusztika) is.

A foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén. Fotó: Getty Images
A foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén. Fotó: Getty Images

Mikor érdemes foniáterhez fordulni?

A foniátriai kivizsgálás minden olyan esetben javasolt, ha bármilyen, a hangunkkal kapcsolatos probléma áll fenn. Ezek közül is a leggyakoribb eset a rekedtség. Különösen akkor szükséges a kivizsgálás, ha a panasz régóta fennáll és esetleg az eddigi kivizsgálás nem vezetett eredményre a kiváltó okkal kapcsolatban.

Hangképzési problémára utalhat például az elhúzódó mutálás, esetleg ha túl magas vagy túl mély a hangunk. Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy nem megfelelően, nem a hangképző szerv anatómiai adottságai szerint használjuk a hangunkat, ami miatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtség, torokfájás jelentkezhet. Ez akkor jelent igazán gondot, ha valaki a munkájából adódóan sokat beszél. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük – magyarázta dr. Holpert Valéria. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

Gyakoriak a pajzsmirigyproblémák is, amelyek kezelése sok esetben műtéti megoldást igényel. Pajzsmirigy – de más nyaki műtét közben is – sérülhet a hangszalagot mozgató ideg, hangszalagbénulás is kialakulhat. Nyaki műtétek kapcsán is érdemes foniáterrel konzultálni, mert hangterápiával, illetve megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a beszédhangon.

Ha a horkolás oka a torok bizonyos izmainak gyengesége, akkor a beszédgyakorlatok segíthetnek a gyenge izomtónust erősíteni, ezáltal a horkolás kezelésében is. A foniátriai vizsgálatot követően a személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

Nagyon gyakori probléma a gombócérzés a torokban. Ha fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában, akkor indokolt a foniátriai kivizsgálás. Ilyenkor például stroboszkóppal is ellenőrizni lehet a hangszalagok mozgását, de a szakember az olyan háttérben álló kiváltó okokat is felfedheti, mint egy lehetséges garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás, reflux, vagy akár a helytelen beszédtechnika vagy stressz miatt feszült nyakizmok. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.
Ha már régóta küzdünk rekedtséggel, ok nélküli torokfájással vagy gombócérzéssel, akkor a rutin fül-orr-gégészeti kivizsgálás mellett érdemes lehet alaposabban utánajárni, hogy mi áll a háttérben. Az említett tünetek ugyanis akár komoly betegségekre is utalhatnak. Az okok felderítésében segíthet a stroboszkópos vizsgálat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)