15 kérdés, amiből kiderül, jó-e a hallása

Október a hallás hónapja. A kezdeményezés Amerikából indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a halláskárosodás veszélyeire, s az érintettek tudomást szerezhessenek a hallás romlását előidéző tényezőkről, s felismerjék a hangérzékelésük romlására utaló jeleket.

A hallás számos okból romolhat, s ez az állapot lehet átmeneti vagy tartós. Az átmeneti hallásromlás többnyire felső légúti betegségekhez köthető, különösen gyerekeknél gyakori például a középfülgyulladás , amelynek ez is az egyik tünete. Sokszor egészen banális okok miatt is romolhat a hallás, ilyen a fülben felgyülemlett túl sok fülzsír, de előfordulhat, hogy komolyabb probléma, például vírusfertőzés, vagy vérellátási zavar áll a háttérben.

hallás
A halláskárosodás fokozatosan jelenhet meg. Érdemes tesztelni, hogy szükség van-e orvosra

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy akut halláscsökkenés kialakulhat erős zajártalom, vírusfertőzés, vagy keringési zavar hatására, míg a fokozatosan romló hallóideg funkció hátterében elsősorban a rendszeres zajterhelés és az öregedés állhat. "Sajnos napjainkban az utóbbival nem csak előrehaladott korúak esetén találkozunk! A zajártalom általában a magas frekvenciák észlelését rontja előbb - károsodnak a szőrsejtek a belső fülben - majd fokozatosan a beszédfrekvenciák is érintetté válnak, ekkor már észrevehető lehet a beszédértés nehezebbé válása."

Gyorsteszt a hallás szűrésére

Az Amerikai Audiológiai Akadémia által összeállított 15 kérdéses teszt segítségével bárki felmérheti, hogy jelentkeznek-e nála a hallásromlás tünetei. A kérdésekre igen, nem, vagy néha válasz adható. Ezeket jegyezzük fel, majd a teszt végén adjuk össze az egyes válaszoknak megfelelő pontszámokat!

1. Nehézséget okoz, hogy egy zajos étteremben, vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megértse?

2. Előfordul, hogy úgy érzi, az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor önhöz beszélnek?

3. Színházi előadásokban nehézséget okoz a párbeszédek követése?

4. Nyilvános előadásokon nehézséget okoz a hangszóróból érkező hang megértése?

5. Szokta arra kérni az önhöz szólókat, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat?

6. Úgy érzi, a férfiak hangját könnyebben meghallja, mint a nőkét?

7. A lágy, suttogó beszéd megértése problémát okoz?

8. Telefonálás során előfordul, hogy gondot okoz a beszéd megértése?

9. Előfordul, hogy hallásproblémája miatt zavarba kerül, mert nehezen érti meg, amit mondanak önnek?

10. Úgy érzi, hogy halláskárosodása komoly fogyatékosságot jelent az ön számára?

11. Hogy a kényelmetlen helyzeteket elkerülje, hallásproblémája miatt inkább ritkábban látogatja ismerőseit, rokonait?

12. Tapasztal fülzúgás, fülcsengést?

13. Úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal?

14. Éri, vagy érte korábban valamilyen jelentős zajártalom élete során, akár munka közben, vagy szabadidejében?

15. A családjában előfordult veleszületett halláskárosodás?

Az igen válaszok 2, a néha 1, a nem válasz 0 pontot ér.

Ha a kérdésekre adott válaszai alapján 3, vagy több pontot ért el, akkor felmerül a halláskárosodás lehetősége. A 6 pontnál többet elérő válaszadók számára pedig egyértelműen javasolt fül-orr-gégész, audiológus szakorvos felkeresése a hallásromlás hátterének tisztázásához.

Öregszünk, és számolgatjuk az ősz hajszálakat. De gondoltunk-e arra, hogy bár külsőleg kevésbé feltűnő módon, de hallásunkon is nyomot hagy a múló idő? Áttekintjük, hogy miért és hogyan romlik a hallásunk. Részletek!

Miért veszélyes a hallásromlás elhanyagolása?

Bármilyen életkorban is jelentkezik, a hallásromlás jelentősen rontja az érintettek életminőségét. Hirtelen kialakult halláscsökkenés esetén fontos a mielőbbi orvosi kezelés! A gyerekkorban jelentkező halláscsökkenés elsősorban a beszédfejlődést és az iskolai teljesítményt gátolja. Felnőttkorban, illetve idősebbeknél a romló hallás megnehezíti a környezetükkel történő kommunikációt, a társas kapcsolatok fenntartását, növeli az elszigetelődés veszélyét. Segítséget nyújtani csak a kedvezőtlen folyamatok időben való felismerésével és kezelésével lehet.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: