15 kérdés, amiből kiderül, jó-e a hallása

Október a hallás hónapja. A kezdeményezés Amerikából indult azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a halláskárosodás veszélyeire, s az érintettek tudomást szerezhessenek a hallás romlását előidéző tényezőkről, s felismerjék a hangérzékelésük romlására utaló jeleket.

A hallás számos okból romolhat, s ez az állapot lehet átmeneti vagy tartós. Az átmeneti hallásromlás többnyire felső légúti betegségekhez köthető, különösen gyerekeknél gyakori például a középfülgyulladás , amelynek ez is az egyik tünete. Sokszor egészen banális okok miatt is romolhat a hallás, ilyen a fülben felgyülemlett túl sok fülzsír, de előfordulhat, hogy komolyabb probléma, például vírusfertőzés, vagy vérellátási zavar áll a háttérben.

hallás
A halláskárosodás fokozatosan jelenhet meg. Érdemes tesztelni, hogy szükség van-e orvosra

Dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy akut halláscsökkenés kialakulhat erős zajártalom, vírusfertőzés, vagy keringési zavar hatására, míg a fokozatosan romló hallóideg funkció hátterében elsősorban a rendszeres zajterhelés és az öregedés állhat. "Sajnos napjainkban az utóbbival nem csak előrehaladott korúak esetén találkozunk! A zajártalom általában a magas frekvenciák észlelését rontja előbb - károsodnak a szőrsejtek a belső fülben - majd fokozatosan a beszédfrekvenciák is érintetté válnak, ekkor már észrevehető lehet a beszédértés nehezebbé válása."

Gyorsteszt a hallás szűrésére

Az Amerikai Audiológiai Akadémia által összeállított 15 kérdéses teszt segítségével bárki felmérheti, hogy jelentkeznek-e nála a hallásromlás tünetei. A kérdésekre igen, nem, vagy néha válasz adható. Ezeket jegyezzük fel, majd a teszt végén adjuk össze az egyes válaszoknak megfelelő pontszámokat!

1. Nehézséget okoz, hogy egy zajos étteremben, vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megértse?

2. Előfordul, hogy úgy érzi, az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor önhöz beszélnek?

3. Színházi előadásokban nehézséget okoz a párbeszédek követése?

4. Nyilvános előadásokon nehézséget okoz a hangszóróból érkező hang megértése?

5. Szokta arra kérni az önhöz szólókat, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat?

6. Úgy érzi, a férfiak hangját könnyebben meghallja, mint a nőkét?

7. A lágy, suttogó beszéd megértése problémát okoz?

8. Telefonálás során előfordul, hogy gondot okoz a beszéd megértése?

9. Előfordul, hogy hallásproblémája miatt zavarba kerül, mert nehezen érti meg, amit mondanak önnek?

10. Úgy érzi, hogy halláskárosodása komoly fogyatékosságot jelent az ön számára?

11. Hogy a kényelmetlen helyzeteket elkerülje, hallásproblémája miatt inkább ritkábban látogatja ismerőseit, rokonait?

12. Tapasztal fülzúgás, fülcsengést?

13. Úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal?

14. Éri, vagy érte korábban valamilyen jelentős zajártalom élete során, akár munka közben, vagy szabadidejében?

15. A családjában előfordult veleszületett halláskárosodás?

Az igen válaszok 2, a néha 1, a nem válasz 0 pontot ér.

Ha a kérdésekre adott válaszai alapján 3, vagy több pontot ért el, akkor felmerül a halláskárosodás lehetősége. A 6 pontnál többet elérő válaszadók számára pedig egyértelműen javasolt fül-orr-gégész, audiológus szakorvos felkeresése a hallásromlás hátterének tisztázásához.

Öregszünk, és számolgatjuk az ősz hajszálakat. De gondoltunk-e arra, hogy bár külsőleg kevésbé feltűnő módon, de hallásunkon is nyomot hagy a múló idő? Áttekintjük, hogy miért és hogyan romlik a hallásunk. Részletek!

Miért veszélyes a hallásromlás elhanyagolása?

Bármilyen életkorban is jelentkezik, a hallásromlás jelentősen rontja az érintettek életminőségét. Hirtelen kialakult halláscsökkenés esetén fontos a mielőbbi orvosi kezelés! A gyerekkorban jelentkező halláscsökkenés elsősorban a beszédfejlődést és az iskolai teljesítményt gátolja. Felnőttkorban, illetve idősebbeknél a romló hallás megnehezíti a környezetükkel történő kommunikációt, a társas kapcsolatok fenntartását, növeli az elszigetelődés veszélyét. Segítséget nyújtani csak a kedvezőtlen folyamatok időben való felismerésével és kezelésével lehet.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra