Stroboszkópos vizsgálat: komoly betegségeket is felfedhet

Ha már régóta küzdünk rekedtséggel, ok nélküli torokfájással vagy gombócérzéssel, akkor a rutin fül-orr-gégészeti kivizsgálás mellett érdemes lehet alaposabban utánajárni, hogy mi áll a háttérben. Az említett tünetek ugyanis akár komoly betegségekre is utalhatnak. Az okok felderítésében segíthet a stroboszkópos vizsgálat.

Torokfájás és rekedtség is jelentkezhet átmenetileg, pár napra, például egy légúti fertőzés tüneteként. A gombócérzés pedig könnyen lehet egy stresszesebb időszak velejárója. Ha azonban ezek a tünetek már hetek, esetleg hónapok óta fennállnak, akkor nem szabad a kivizsgálást tovább halogatni - hívta fel a figyelmet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ szakembere.

A rekedtség és a tartós torokfájás okának kiderítéséhez speciális vizsgálat kell. Fotó: Getty Images
A rekedtség és a tartós torokfájás okának kiderítéséhez speciális vizsgálat kell. Fotó: Getty Images

Számos ok állhat a panaszok hátterében

Az említett tünetek hátterében a hangképzési zavaroktól kezdve a refluxbetegségen át a daganatos elváltozásokig számos dolog meghúzódhat, ezért a két-három hete meglévő tünetekkel indokolt orvoshoz fordulni. A szokásos fül-orr-gégészeti kivizsgálás azonban nem mindig ad választ arra, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ennek során ugyanis bizonyos részletek rejtve maradnak, amelyek csak a stroboszkópos vizsgálat során láthatóak.

Ezért mutat többet a stroboszkópos vizsgálat

A stroboszkópos vizsgálat a pontosabb diagnózis felállításához nyújt segítséget azáltal, hogy a hangszalag olyan mozgását is láthatóvá teszi, amit szabad szemmel nem látunk. A vizsgálat a klasszikus fényforrásokkal történő gégevizsgálathoz hasonlóan történik, de olyan eltéréseket is felfedhet, ahol endoszkópos vizsgálattal vagy indirekt gégevizsgálattal nem található jelentős eltérés. A stroboszkópos effektus alkalmazásával ugyanis a felvillanó fényforrás a hangszalagmozgás egy-egy pillanatát világítja meg kis eltolással, ezáltal lelassítva láthatjuk a szem számára egyébként nem észlelhető mozgást - magyarázta a szakértő.

Korai stádiumban felismeri az elváltozásokat

Szabad szemmel például nem tudják megmondani, hogy a hangszalag mozgásképtelenségét egy valódi bénulás, vagy az egyik kisízület gyulladása miatt kialakult mozgásképtelenség okozza-e. A vizsgálat elvégzésével az is megállapítható, hogy a rekedtséget kifáradás, a hang túlerőltetése vagy krónikus gyulladás okozza-e.

A speciális vizsgálat fontos információkat nyújt annak eldöntésére is, hogy ha a hangszalagon kialakult egy csomó, akkor az még kezelhető-e konzervatív módon, vagy mindenképpen sebészi beavatkozásra van-e szükség. A kisebb daganatos elváltozások pedig nagyon hamar megmutatkoznak rezgéskiesés képében, így a felismerés már a korai stádiumban megtörténhet a stroboszkópos vizsgálattal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)