5 tünet, amikor a foniáter segíthet

Nyaki műtét előtt állunk, horkolunk, vagy hamar elfárad a hangunk? Ilyen típusú panaszok kezelésével a fül-orr-gégészet speciális területe, a foniátria foglalkozik. A szakemberek olyan gyakori problémák kivizsgálását is végzik, mint a gombócérzés a torokban vagy az elhúzódó rekedtség.

Nyaki műtét előtt vagy után

Nyaki, például pajzsmirigyműtét közben sérülhet a hangszalagot mozgató ideg, aminek az a következménye, hogy az azonos oldali hangszalag megbénul. Ez általában nagyon jellegzetes hangképzési zavart okoz, amelyre a gyakorlott fül-orr-gégész, foniáter már akkor gyanakodni kezd, amikor a beteg belép a rendelőbe, köszön és elkezd beszélni. A hangszalag-bénulás kezelésében, sőt a nyaki műtétre való felkészülésben is sokat segít, ha megfelelő szakemberhez fordulunk. Hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a hangon.

Horkolás

A horkolás több kiváltó oka közül az egyik lehetőség a torok bizonyos izmainak gyengesége. A horkoló hang a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja révén jön létre. Alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, és a ki-beáramló levegő a felső légutak lágy szöveteit mozgásba hozza. Ha a lágy szájpadlás és a torok felső részén található garatizmok tónusa egyébként is gyenge, akkor ez a hatás fokozottan érvényesül. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy a horkolás kezelése minden esetben alapos kivizsgálást igényel.

Ha ez alapján bebizonyosodik, hogy a horkolást a gyenge izomtónus okozza, akkor a helyes hangképzés elsajátításában, a szükséges izmok erősítésében beszédgyakorlatok is segítenek. Nem kell bonyolult dologra gondolni, olyan egyszerű mozdulatok rendszeres gyakorlása is segíthet, mint például ha jól artikulálva 20-30 alkalommal elismételjük a magánhangzókat, vagy a nyelvünket kinyújtjuk, és a szánk egyik sarkától a másikig jobbra-balra mozgatjuk, esetleg üres szájjal rágó mozgást utánozunk. A személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.

Hamar elfárad a hangunk

Túl magas, vagy túl mély? Ha elégedetlenek lennénk jelenlegi hangszínünkkel , a beszédterápia segíthet.

A hangmagasság attól is függ, hogyan és hol használjuk a hangunkat. Nem megfelelő hangképzés esetén a hang magasabb és mélyebb is lehet, mint amit a hangképző szerv anatómiai adottságai megkövetelnének, emiatt a hang hamar elfárad, és gyakori rekedtségre , torokfájásra panaszkodnak az érintettek. Ez különösen azoknál jelent problémát, akik a hangjukat hivatásszerűen használják, így például tanárok, színészek esetében. A számunkra ideális, jól terhelhető hang eléréséhez először tehát azt kell megtalálnunk, hogy melyik a hangképző szervüknek megfelelő hangmagasság. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

A foniáter a horkoláson is tud segíteni
A foniáter a horkoláson is tud segíteni

Gombócérzés a torokban

Globus pharyngeus nak nevezik, ha valaki fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában. A többség már hosszabb ideje küzd a tünetekkel, mire orvoshoz fordul. Sokan azt gondolják, ha nem fáj, a torok nem vörös, és egyéb panaszaik sincsenek, akkor a "gombóc" sem valódi. Eközben a kellemetlen érzés megmarad, és a mindennapokban is zavaróvá válik.

A szakértő elmondta, hogy az érintettek beszéd közben gyakran köszörülik a torkukat, vagy nehezebben vesznek levegőt, továbbá rosszul viselik a zárt ruházatot, igazgatják a nyakkendőt, garbót. A gombócérzés gyakran valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás miatt érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya. Kiválthatja túlzott gyomorsav-termelődés, de a nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket: ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé.

A pajzsmirigy-betegségek tüneteként is gyakran jelentkezhet ilyen panasz, de helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globusérzés. A torok és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, a gombócérzés daganat jele is lehet.

Mitől romolhat a hangunk? Állandóan rekedt? Minden megszólalás előtt köszörüli a torkát, vagy ismerősei figyelmeztették, hogy gyakran krákog? A hang megváltozását, rekedtségét túlerőltetés vagy dohányzás is okozhatja, de jelezhet akár pajzsmirigy- vagy autoimmun betegséget is. Lássuk a lehetséges okokat !

Ha tartós a rekedtség

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben a hangos környezetben gyakorolt beszélgetés, kiabálás is okozhatja a panaszokat. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is, ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés. Kialakulhat refluxbetegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal a hangszálakat is, és rekedtséget okoz.

Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a kialakult rekedtség fül-orr-gégészeti vizsgálata feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy-megnagyobbodás, allergia, és ritkább esetekben ideggyógyászati, valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget. Mindenképp forduljon orvoshoz, ha a rekedtség több hete tart, nyelési panaszokkal, fájdalommal és köhögéssel társul!

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra