Koronavírus: minden 3. budapesti a kórházban kapta el

Bár sokáig nem lehetett egyértelmű választ kapni arra a kérdésre, hogy az egészségügyi intézményekben hányan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal, most fény derült erre. A statisztikák pedig elszomorítóak.

Egy járvány esetében az egészségügyi intézményekben mindig fokozott a fertőzésveszély, ezt többször hangsúlyozták a koronavírussal kapcsolatban is. A SARS-CoV-2 magyarországi terjedésének első időszakában mégsem állt rendelkezésre elegendő védőfelszerelés a kórházakban (erről több beszámolót is lehetett olvasni), és a bent fekvő vagy ápolásra bekerült pácienseket sem tesztelték elég alaposan. Mindezek miatt felmerült a gyanú, hogy a budapesti fertőzöttek jelentős hányada kórházi tartózkodása alatt kaphatta el a koronavírust - hogy pedig valójában mit mutatnak a számok, annak az Index járt utána.

A Főpolgármesteri Hivatalnak küldtek kérdéseket ezzel kapcsolatban, az onnan érkező válaszban pedig Müllet Cecília május 28-án kelt tájékoztatását csatolták. Ebből az derült ki, hogy addig az időpontig a fővárosban 1818 főnél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19-fertőzést. A budapesti egészségügyi intézményekben pedig összesen 639 főnél mutatták ki a koronavírust. Egy egyszerű számítással tehát megkapjuk, hogy minden harmadik fertőzött a kórházban kapta el a vírust.

Gyors információcsere talpig védőfelszerelésben a COVID-részleg folyosóján.
Gyors információcsere talpig védőfelszerelésben a COVID-részleg folyosóján.

Tanultak a hibákból

Nagy vita származott abból is, hogy az idősotthonok gondozottjai közül hányan fertőződhettek meg a kórházban, ahonnan sokáig negatív COVID-teszt nélkül küldték vissza őket a szociális intézményekbe. Az Index információi szerint 6 esetben egész biztosan erről volt szó, közülük négyen haltak meg. Megkérdezték ezért azt is, hoznak-e új szabályokat az idősotthonban gondozottak kórházba szállítására vonatkozóan, amelyekkel az esetleges második járványban megelőzhető, vagy legalábbis csökkenthető lenne a fertőzések száma.

"Ez a járvány olyan, mint egy bozóttűz" Bár a világ egyre több részén kezdik feloldani a pandémia miatt bevezetett korlátozásokat, egy amerikai szakember szerint még korai örülni, mert a járvány második hullámára nem fog lassulni a vírus terjedésének üteme, és még sok millió új fertőzött várható. Részletek itt.

A Főpolgármesteri Hivataltól ezzel kapcsolatban azt írták, hogy véleményük szerint a negatív teszt mindenképp feltétel lesz, azelőtt, hogy a betegek a kórházból visszakerülhetnének az otthonba. Hozzátették, hogy a lakókat védendő jelenleg is szigorú óvintézkedések mellett lehet látogatni ezekben az intézményekben. Idősávos rendszerben, az udvaron egy erre kialakított mobilfogadóban, a megfelelő távolságot tartva kereshetjük fel otthonban gondozott szeretteinket. Egyszerre egy gondozottat egy, vagy maximum két rokon látogathat, a lakók ruháit pedig permetezéssel fertőtlenítik minden látogatás után. Ezenkívül a belépők testhőmérsékletét is mérik, dokumentálják.

Szakmai felméréssel, szakértők bevonásával készül egyébként egy átfogó anyag, amely intézményre lebontva veszi számba a járványügyi teendőket. Erről a következő hetekben tárgyalnak majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő