Veszélyesebb volt az alkohol a nőkre a járvány idején

A koronavírus-pandémia idején csaknem kétszer annyi nő került kórházba alkoholfogyasztás miatt, mint előtte.

Egy új tanulmány szerint a koronavírus-pandémia ideje alatt csaknem megduplázódott azoknak a 40 és 64 év közötti nőknek a száma, akiket túlzott alkoholfogyasztás miatt kellett kórházi kezelésben részesíteni - írja a CNN.

A folyamat már a pandémia 2020-as kitörése előtt is megfigyelhető volt: kutatások szerint az elmúlt évtizedben a férfiakhoz képest kétszer olyan gyorsan nőtt azoknak a 35-50 év közötti nőknek az aránya, akik egyszerre öt, vagy annál több alkoholos italt is elfogyasztanak. Ez a tendencia a világjárvány idején csak felgyorsult, és a nők körében 41%-kal nőtt a túlzott alkoholfogyasztással töltött napok száma - mondta Dr. Bryant Shuey, a Pittsburgh Egyetem orvosi adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője. 

borozás
A szenvedélybetegség is fokozott veszélyt jelentett a járvány ideje alatt. Fotó: Getty Images

A JAMA Health Forum folyóiratban pénteken közzétett tanulmányban megvizsgálták a járvány alatti sürgősségi ellátásról szóló dokumentumokat, majd kiválogatták közülük az alkoholfogyasztáshoz köthető eseteket. Méréseik szerint a 2020 áprilisa és 2021 szeptembere közötti 10 hónap alatt az alkohollal összefüggő betegségek szövődményei 33%-kal nőttek a középkorú nők körében a világjárvány előtti időkhöz képest. Az esetek 54-66%-ában alkohollal összefüggő májbetegségek szövődményeit diagnosztizálták, például májzsugorodást. Az alkoholmegvonás és az alkohollal összefüggő hangulatzavarok az esetek 29-39%-át tették ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra