Veszélyesebb volt az alkohol a nőkre a járvány idején

A koronavírus-pandémia idején csaknem kétszer annyi nő került kórházba alkoholfogyasztás miatt, mint előtte.

Egy új tanulmány szerint a koronavírus-pandémia ideje alatt csaknem megduplázódott azoknak a 40 és 64 év közötti nőknek a száma, akiket túlzott alkoholfogyasztás miatt kellett kórházi kezelésben részesíteni - írja a CNN.

A folyamat már a pandémia 2020-as kitörése előtt is megfigyelhető volt: kutatások szerint az elmúlt évtizedben a férfiakhoz képest kétszer olyan gyorsan nőtt azoknak a 35-50 év közötti nőknek az aránya, akik egyszerre öt, vagy annál több alkoholos italt is elfogyasztanak. Ez a tendencia a világjárvány idején csak felgyorsult, és a nők körében 41%-kal nőtt a túlzott alkoholfogyasztással töltött napok száma - mondta Dr. Bryant Shuey, a Pittsburgh Egyetem orvosi adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője. 

borozás
A szenvedélybetegség is fokozott veszélyt jelentett a járvány ideje alatt. Fotó: Getty Images

A JAMA Health Forum folyóiratban pénteken közzétett tanulmányban megvizsgálták a járvány alatti sürgősségi ellátásról szóló dokumentumokat, majd kiválogatták közülük az alkoholfogyasztáshoz köthető eseteket. Méréseik szerint a 2020 áprilisa és 2021 szeptembere közötti 10 hónap alatt az alkohollal összefüggő betegségek szövődményei 33%-kal nőttek a középkorú nők körében a világjárvány előtti időkhöz képest. Az esetek 54-66%-ában alkohollal összefüggő májbetegségek szövődményeit diagnosztizálták, például májzsugorodást. Az alkoholmegvonás és az alkohollal összefüggő hangulatzavarok az esetek 29-39%-át tették ki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra