Ezek a tényezők hajlamosítanak az aranyérre

Az aranyér egy civilizációs betegség, amely minden harmadik embert érint élete során kisebb-nagyobb mértékben. Mutatjuk, melyek azok a tényezők, amelyek hajlamosítanak a kialakulására.

Aranyérről akkor van szó, amikor a végbél falának vénái kitágulnak, megduzzadnak, vagy akár ki is türemkednek a végbélből. Beszélhetünk belső és külső aranyerességről is: előbbinél ez a kitágult érköteg vagy ércsomó nem látszik, sokszor tüneteket sem okoz, utóbbinál már szemmel is láthatók a "kilógó", kitágult erek.

Statisztikák szerint a fejlett világban minden harmadik ember legalább egyszer szenved aranyértől az élete során, előfordulása pedig főleg az 50 feletti korosztálynál gyakori. De lássuk, milyen tényezők hajlamosíthatnak a betegségre!

Öröklött hajlam

Az aranyér kialakulásának elsődleges oka genetikai, a kötőszöveti gyengeséget ugyanis örökölhetjük is. Ebben az esetben a legtöbb, amit tehetünk, hogy felkészülünk, életmódunkkal megpróbáljuk megakadályozni a kialakulását és rendszeresen járunk ellenőrzésre proktológushoz.

Aranyérbetegség: vércsíkok a toalettpapíron Tabutémának számít, így senki sem szeret beszélni róla, de az aranyérbetegség rendkívül gyakori, szinte azt mondhatjuk, élete során mindenki legalább egyszer találkozik enyhébb vagy súlyosabb formájával.

Székrekedés

A leggyakoribb kiváltó tényező a székelés közbeni erőlködés, ami pedig sokszor székrekedés közben alakul ki. A székrekedés elkerülése érekében fontos, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra: térjünk át rostban gazdag étrendre és figyeljünk oda a folyadékbevitelünkre. Aki ugyanis kevés rostot fogyaszt vagy nem iszik eleget, annak széklete tömörebbé válik, emiatt jóval ritkábban és nehezebben tudja csak azt üríteni. Ez pedig erőlködéshez és az erek kitüremkedéséhez vezethet.

székrekedéssel küzdő férfi az orvosnál
székrekedéssel küzdő férfi az orvosnál

Terhesség

Azaranyérnagyon gyakran alakul ki terhesség alatt is, ilyenkor ugyanis a kismedencei vénákra fokozott nyomás nehezedik, és a vértérfogat is növekszik ezen a testtájon a hormonális változások miatt. A szülés közbeni erőteljes nyomás csak tovább ronthat a helyzeten, jó hír azonban, hogy a baba világrajövetelével rendszerint a terhességi aranyér is visszahúzódik.

Elhízás

Az elhízott embereknél üléskor túlzott és tartós nyomás nehezedik a medencei és végbéltájéki (rektális) területre, elsősorban annak vénáira, ami szintén az erek kitüremkedésével járhat. A betegség elkerülése érdekében próbáljunk meg megszabadulni a plusz kilóktól. Már heti 2-3 alkalommal egy legalább félórás kardióedzés is hathatós megoldást jelenthet - ez ráadásul a test vérkeringését is serkenti.

Egyéb tényezők

Azt sem árt tudni, hogy az életkor előrehaladtával is gyengülnek a kötőszövetek, ami szintén segíti az aranyér kialakulását. Sőt, vannak bizonyos májbetegségek is, melyek összefüggésbe hozhatók a betegség megjelenésével. Nem utolsósorban pedig a megelőzés érdekében érdemes kerülni a túlzott fűszer-, alkohol- vagy kávéfogyasztás is.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: